Akai MPK49 - problem z MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
B.
Akai MPK49 - problem z MIDI

Post autor: B. » piątek 22 lut 2013, 12:05

Witam

Mam problem z kontrolerem midi (akai mpk49).

Od pewnego czasu kontroler samoczynnie wysyła komunikaty midi.

Pady, klawisze, przyciski funkcyjne, transport, banki, oktawa +/-, presety działają ok.

Problem jest w suwakach i knobach które (zależnie od DAWa) mieszają w ustawieniach, ściszają czy wręcz zeruja poziomy głośności, velocity i ogólnie inne wartości aktywnego w danym momencie modułu.

Kontroler jest już po gwarancji, jestem jego pierwszym właścicielem więc raczej nie wchodzą w grę jakieś upadki i inne tego typu przejścia.

Nie mam zielonego pojęcia jak owy problem ugryźć. Obawiam się że bez pomocy serwisu się nie obejdzie. Nie znam sie zbytnio na sprawach związanych z midi więc pisze w tym dziale.

jeśli ma ktos jakiś pomysł/rozwiązanie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Zbynia

Re: Akai MPK49 - problem z MIDI

Post autor: Zbynia » piątek 22 lut 2013, 12:42

czyszczenie potencjometrów i enkoderów - może być z tym problem bo większośc jest nierozbieralna

sprawdź czy nie masz jakiś ustawień w sofcie który resetuje komunikaty

Awatar użytkownika
B.

Post autor: B. » piątek 22 lut 2013, 15:19

...
czyszczenie potencjometrów i enkoderów - może być z tym problem bo większośc jest nierozbieralna

sprawdź czy nie masz jakiś ustawień w sofcie który resetuje komunikaty...

Na tyle ile było to możliwe je przeczyściłem, fakt, nastapiła duza zmiana bo z pięciu pokręteł problem stwarza teraz tylko jedno. Do Akai w pudełku był soft (Vyzex) doszedłem do tego jak w nim dezaktywowac owe niesforne pokrętełko.

Po rozmowie z gościem z serwisu odpowiedział mi że jest to dośc powszechny problem w tym modelu i że naprawa to ok 300-500zl. Saugerował żeby najpierw dobrze ja przeczyścić, odkurzyć i jeśli to nie da żadnej zmiany to wtedy wysyłac do serwisu. Na szczęście działa, może nie w 100% sprawnie ale bez jednego knoba można żyć

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 22 lut 2013, 22:58

ładnie sobie policzyli - spisz numer z knoba i poszperaj w necie - być może tanio są do dostania a jak z lutownica nie masz problemu to chwila i wymienione

ODPOWIEDZ