Parę dni temu zainstalowałem V-control do zdalnego sterowania Logic'a przy pomocy iPad'a.
Nie jestem obeznany w protokołach midi więc do instalacji różnych nowych, nieznanych programów podchodzę zazwyczaj z dużą starannością.
1. Zainstalowałem Ney-fi na swoim komputerze (najnowszy, ze strony producenta, wymagany)
2. Zainstalowałem V-control (najnowszy, Apple Store)
3. Zainicjowałem pierwsze połączenie przy pomocy Control Surface.
Wszystko przebiegło pomyślnie i zaczęlo hulać jak ta lala.
Jednak tym razem producenci Logica lub V-control mnie przechytrzyli. To wyglada jak jakaś piiiiii...... "zabawa w kotka i myszkę".
Nagle zaczęły się problemy przy kolejnej próbie użycia V-control. Kontroler przestał łączyć się z Logiciem.
Podejrzewałem ITunes'a i jego "Kolekcję Domową" obsługiwaną przez Wi-Fi, że przestawiła mi ustawienia routera. Pudło.
Wczorajszy cały dzień straciłem na przeglądaniu sieci. Po długich przeszukiwaniach, dobrze po północy, odnalazłem żródło problemu.
W którymś momencie podczas iniciacji połączenia iPad'a z iMac'iem wyświetliło się, jak zwykle powinno, okno wyboru: Cancel or Add, a w nim niewinna, standardowa funkcja Don't show again. Postawiłem tam "ptaszka". (Wronę jakąś k.....)
(Instrukcja Setup'u jest w PDF lub jako film na YT. W obu przypadkach wspominają o tym żeby nie klikać ale dość marginalnie.) a nie wraca się do instrukcji za kazdym razem podłączając urządzenie.
Od tego momentu V-control się nie ładuje a okno dialogowe wyboru przestało się pokazywać.
Próbowałem już różnych sztuczek i alternatywnych wersji instalacji. Bez skutku.
Z sieci dowiedziałem się że w sposób naturalny problem zniknie w momencie gdy:
1. Użyję innego typu kontrolera OSC (kupiłem i zainstalowałem lpTouch który działa ale V-control nie wrócił)
2. Użyję starszej wersji V-control ( nie wiem skąd takową wziąć )
3. Użyję innego iPad'a (co znaczy kup program jeszcze raz lub 2go iPada do tego samego konta)
....plus kilka jeszcze ciekawszych rad.
Nie wierzę że nie ma innej drogi niż czekać na Upgrade'y programów.
Jakbym miał ciut starsze wersje programów to uciekłbym z tym problemem "do przodu" (przez Upgrade) . A tak zmuszony jestem czekać. To paranoja.
Jestem wściekły na siebie (że dałem się podejść tak łatwo).
Moim zdaniem pozostają takie wyjścia:
- czekać na aktualizację
- odpuścić stratę tych 50 eurosów i korzystać z alternatywnych programów.
- szukać możliwości przywrócenia schowanego okna dialogowego ,które wszystko roz.....
- domagać się zwrotu dokonanego zakupu (chociaż szczerze wątpię w powodzenie)
p.s. lpTouch sprawuje się dość dobrze. Jest dedykowany prosto pod Logic'a dzięki czemu trochę bardziej
przejrzysty i co nie bez znaczenia 10 razy tańszy. Połączenie iPad-iMac jest rozwiązane jako sieć Wi-Fi
komputer -komputer ( oba urządzenia nie mogą korzystać z internetu w tym czasie)
Dzisiejsze doświadczenie mówi mi że droższe rozwiązania mogą tylko napędzić bólu głowy.
Pozdrawiam i Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku!!!!!