iPad jako kontroler instrumentów VST w Logic Pro 9

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
mikul
iPad jako kontroler instrumentów VST w Logic Pro 9

Post autor: mikul » czwartek 20 gru 2012, 01:48

Witajcie.

Pracuję w Logic Pro 9. Poszukuję kontroler MIDI (software) pod iPada do sterowania instrumentów VST i wtyczek efektowych. Przeglądam sieć od paru godzin i trafiam głównie na kontrolery do okna mixera w DAW, a to jest tylko połowa sukcesu. 

Zbynia

Re: iPad jako kontroler instrumentów VST w Logic Pro 9

Post autor: Zbynia » czwartek 20 gru 2012, 05:42

http://www.midipad.de/Website/midipad.html

https://itunes.apple.com/us/app/lptouch-for-logic-pro/id506116016?mt=8

Awatar użytkownika
mikul

Post autor: mikul » czwartek 20 gru 2012, 10:03

...
http://www.midipad.de/Website/midipad.html

https://itunes.apple.com/us/app/lptouch-for-logic-pro/id506116016?mt=8...

Dzięki Zbynia,

Na midipada trafiłem wczoraj i zastanawiam się czy można go zrobić bardziej przejrzystym - opisać poszczególne suwaki, urozmaicić kolory. Przyjrzę mu się dzisiaj dokładniej.

A co do aplikacji w iTunes, to widziałem ich całą masę jak się wczoraj przekopywałem przez App Store. 

Jednak IpTouch wygląda na razie najlepiej. Sprawdzę go w użyciu. 

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » czwartek 20 gru 2012, 14:07

Ja polecałbym Lemur lub TouchOSC.

Awatar użytkownika
mikul

Post autor: mikul » czwartek 20 gru 2012, 16:45

...Ja polecałbym Lemur lub TouchOSC.... 

Przed chwilą trafiłem na TouchOSC. Na pierwszy rzut wyglądał trochę skąpo ale można w nim w łatwy sposób wyedytować własny pulpit. Cieplej , cieplej....

Czas przyjrzeć się Lemurowi.

Awatar użytkownika
mikul

Post autor: mikul » czwartek 20 gru 2012, 21:28

Mam pytanie dodatkowe na temat lpTouch.

Czy jesli zainstaluje lpTouch na ipadzie mojej żony to połączę bezproblemowo z moim komputerem ?

(dwa różne konta w Apple).

adn_01

Post autor: adn_01 » piątek 21 gru 2012, 10:56

...
Witajcie.

Pracuję w Logic Pro 9. Poszukuję kontroler MIDI (software) pod iPada do sterowania instrumentów VST i wtyczek efektowych. Przeglądam sieć od paru godzin i trafiam głównie na kontrolery do okna mixera w DAW, a to jest tylko połowa sukcesu. ...

ac-7 core bardzo fajnie działa, ale lptouch jakiś szybszy mam wrażenie (responsive)

jest jeszcze jeden, który pozwala przechwycić okno wtyczki i kręcić wszystkim na ekranie ipada, ale zastrzel mnie, nie pamiętam nazwy. mam go w domu na ipadzie na telefonie nie więc ci nie powiem...

znajdziesz po cenie, chyba najdroższy jaki widziałem, nie wiem jak teraz ale kosztował ponad 100 euro.

adn_01

Post autor: adn_01 » piątek 21 gru 2012, 11:26

...
...
Witajcie.

Pracuję w Logic Pro 9. Poszukuję kontroler MIDI (software) pod iPada do sterowania instrumentów VST i wtyczek efektowych. Przeglądam sieć od paru godzin i trafiam głównie na kontrolery do okna mixera w DAW, a to jest tylko połowa sukcesu. ...

ac-7 core bardzo fajnie działa, ale lptouch jakiś szybszy mam wrażenie (responsive)

jest jeszcze jeden, który pozwala przechwycić okno wtyczki i kręcić wszystkim na ekranie ipada, ale zastrzel mnie, nie pamiętam nazwy. mam go w domu na ipadzie na telefonie nie więc ci nie powiem...

znajdziesz po cenie, chyba najdroższy jaki widziałem, nie wiem jak teraz ale kosztował ponad 100 euro....

V-Control PRO. Teraz tylko 50usd albo staniał albo kupowałem wtedy coś jeszcze...

W każdym razie jego funkcje dotykowe działają bajecznie. Sterowanie DIVą na ekranie iPada to jest to... nic nie mapujesz, działa sprawnie i szybko.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » piątek 21 gru 2012, 14:54

V-Control nie znałem, ale właśnie rzuciłem okiem i mam wrażenie, że to rewelacja.

TouchOSC i - zwłaszcza - Lemur to oczywiście "kontrolery" zupełnie innego rodzaju, bardziej eksperymentalne.

Myślę, że warto również zwrocić uwagę na Liine Griid (ipadowy kontroler dla Ableton Live) i Konkreet Performer (nietypowy kontroler, podobnie jak Lemur, przeznaczony dla osób z zacięciem eksperymentatorskim).

adn_01

Post autor: adn_01 » piątek 21 gru 2012, 20:52

...V-Control nie znałem, ale właśnie rzuciłem okiem i mam wrażenie, że to rewelacja.

TouchOSC i - zwłaszcza - Lemur to oczywiście "kontrolery" zupełnie innego rodzaju, bardziej eksperymentalne.

Myślę, że warto również zwrocić uwagę na Liine Griid (ipadowy kontroler dla Ableton Live) i Konkreet Performer (nietypowy kontroler, podobnie jak Lemur, przeznaczony dla osób z zacięciem eksperymentatorskim)....

To jak szukacie ipadowych ciekawostek do sterowania dźwiękiem, to rzućcie jeszcze okiem na ciekawe sterowniki:

SoundPrism PRO

Seline Ultimate

a z instrumentów:

KORG iELECTRIBE

YAMAHA TNR-i

Na instrumenty Korga niedawno jeszcze była promocja -50%...

Ja najczęściej korzystam z TNR w połączeniu z Logiciem, Electribe ma się rozumieć (zadziwiająco dobre brzmienie), SoundPrism Pro, i właśnie V-Control PRO. Bez tego ostatniego szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie pracy z Logic...

ODPOWIEDZ