Połączeń MIDI z komputerem ciąg dalszy...
Do tej pory miałem jeden klawisz podłączony poprzez midi do komputera (DAW), ale ostatnio stałem się posiadaczem większej ilości sprzętu i nie mogę sobie poradzić z uruchomieniem.
Jakie jest poprawne podłączenie i ustawienie dwóch syntezatorów, dwóch modułów brzmieniowych oraz dwóch maszyn perkusyjnych ?
Szukam ale nic nie mogę znaleźć na temat połączeń oraz ustawień MIDI. Może jest jakaś książka do tego albo jakiś tutorial?
Re: Połączeń MIDI z komputerem ciąg dalszy...
...Witam,
Do tej pory miałem jeden klawisz podłączony poprzez midi do komputera (DAW), ale ostatnio stałem się posiadaczem większej ilości sprzętu i nie mogę sobie poradzić z uruchomieniem.
Jakie jest poprawne podłączenie i ustawienie dwóch syntezatorów, dwóch modułów brzmieniowych oraz dwóch maszyn perkusyjnych ?
Szukam ale nic nie mogę znaleźć na temat połączeń oraz ustawień MIDI. Może jest jakaś książka do tego albo jakiś tutorial? ...
A po co tutorial?
MIDI OUT (DIN) łączysz z MIDI IN interfejsu MIDI. Jeśli masz więcej instrumentów, które mają MIDI OUT, potrzebujesz interfejsu z większą liczbą wejść. Może też być tak, że rolę MIDI OUT w syntezatorze pełni port USB.
Też kiedyś myślałem, że się nie da. do momentu aż zajrzałem do intrukcji...
...Potrzebujesz interfejsu midi z odpowiednią ilością wejsc MIDI IN. Lub gdy instrumenty które chcesz podłączyć posiadają gniazdo MIDI THRU wtedy mozesz podłączyć wszystkie jeden do drugiego. Kazdy pośredniczący instrument staje się przekaźnikiem sygnalu aż do komputera. MIDI OUT - MIDI THRU ...
Przepraszam, wypadło mi wejście miedzy dwóch wyjść, zatem: MIDI OUT -> MIDI IN > MIDI THRU -> MIDI IN itd.
Szukam ale nic nie mogę znaleźć na temat połączeń oraz ustawień MIDI. Może jest jakaś książka do tego albo jakiś tutorial? ...
Jeśli sprzęt ma usb
To podłączasz do portow usb instrumenty
Daw powinien rozpoznać jako osobny port midi
Zasadz jest tak źe instrument z ktorego wyzwalasz dzwieki
muszi być podłaczony wte i we wte czyli midi in midi out to co robi za modoł
możesz połączyć kablem midi poprzeź midi thru midi in
Reszt to jest wybranie odpowiedniego portu midi i kanału midi w sekwencerze
Proste jak drut tylko opisz co to za sprzęt i jak go wykoystujesz