Pytania początkującego

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
P4TRYK
Pytania początkującego

Post autor: P4TRYK » czwartek 20 wrz 2012, 09:38

Witam,

zarejestrowałem się na Państwa forum, ponieważ bardzo interesuję się muzyką, a szczególnie śpiewaniem. Niedawno kupiłem sprzęt do nagrywania w domu, zależy mi na nagrywaniu tylko i wyłącznie coverów.

Kupiłem o to taki sprzęt :

audio technica at2020

M Audio fast track v2

kabel XLR (jakiś tani z allegro)

Razem do m-audio dostałem program Pro tools 8.03 SE.

Zacząłem coś tam kombinować, ale program jest kompletnie dla mnie niezrozumiały póki co, ale otóż chciałem zapytać o słuchawki do podłąćzenia do interfajs, czy zwykły słuchawki komputerowe + przejsciówka jest ok, czy nie, bo teraz gdy tak podłączam słuchawki i mikrofon do interfejsu kompletnie nic nie słyszę, ani żadnego dema, ani głosu z mikrofonu. Czy to przez to, że mam złe słuchawki i muszę kupić jakieś studyjne, czy mikrofon mi nie działa, albo interfejs?

Kolejne pytania, jak najlepej zacząć to wszystko, jak się wszyscy początkujący uczą obsługi tego programu, obróbki swojego wokalu, od początku po wersji wstawienia na yt, czy powinienem czytać jakieś poradniki, czy może zakupić ten poradnik co jest Pro Tools dla początkujących.

Jak mogę sprawdzić, czy mój interfejs działa i mikrofon, bo póki co tego nawet nie mogę sprawdzić.

Co do mojego sprzętu, to mam laptopa o takich parametrach, mam nadzieję, że jest ok

• Procesor Intel Core i7-3610QM 2.30 - 3.30 GHz

• Technologia Intel Hyper Threading i Turbo Boost 2.0

• 8 GB pamięci operacyjnej DDR3

• Dysk twardy SSD 128GB

• Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX660 2 GB

• Złącze HDMI, USB 3.0, moduł Bluetooth 4.0

• Obsługa technologii Intel WiDi

Jeżeli zadałem banalne pytania to przepraszam, jestem początkującym i kompletnie nie mogę znaleźć żadnych pomocnych mi tematów,artykułów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Re: Pytania początkującego

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 20 wrz 2012, 11:01

Przeczytaj wszystkie instrukcje obslugi zalaczone do sprzetu. A pozniej mozesz sobie kupic ten poradnik pro tools dla poczatkujacych.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

P4TRYK

Post autor: P4TRYK » piątek 21 wrz 2012, 09:21

...

Przeczytaj wszystkie instrukcje obslugi zalaczone do sprzetu. A pozniej mozesz sobie kupic ten poradnik pro tools dla poczatkujacych....

A co z tymi słuchawkami? Mogą być zwykłe + przejściówka, czy muszę kupić jakieś studyjne?

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » piątek 21 wrz 2012, 09:40

Jeżeli mają one słuzyc do nagrywania to na początek starczą

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

ODPOWIEDZ