Problem z przetwornikami i jakością
Przewiduję zakup komputera. Zazwyczaj wolę kupować stopniowo zabawki, za to lepsze. Potrzebuję szybkiego komputera do programów CAD/MES i obróbki filmów, do tego będę go wykorzystywał jako instrumentu(DAW i VST). Mam do wyboru kupno słabszego komputera z interfejsem np E-MU 0202 lub kupienie komputera lepszego narazie bez interfejsu. Moim celem jest jakość 24bit/44,1kHz. Wpadłem na pomysł wykorzystania tego co mam i zrobienia dobrego zakupu komputera do filmów, obliczeń konstrukcji no i muzyki. Zaczynam opowiadać.
Procesor Intel Core i5 2500k lub 3570k
Płyta Główna Asus P8Z68 lub P8P67
Ram 8GB
Dysk twardy 2TB SATA III WD WD20EARX 64MB Cache
Grafika na procesorze zintegrowana z grafiką płyty głównej
To mój wymarzony komputer. Duży kalkulator. Zastanawiam się jednak nad dźwiękiem. Mam 2 wyjścia do możliwości nagrywania bez kupowania interfejsu.
1.Płyta główna ma kartę muzyczną zintegrowaną w stylu Realtec ALC889. Ma ona przetworniki
DAC - 108 db signal to noise, do 192kHz sample rate, do 24bit
ADC - 104 db signal to noise, do 192kHz sample rate, do 24 bit
Z tego co wiem nie są to takie złe parametry przetworników, ale słyszałem że jednak zintegrowana karta muzyczna to zintegrowana. Ale dlaczego?...Ja swoje przemyślenia opierałem na przetwornikach. Nie wiem czy to dobrze czy błądzę.
2. Jeśli 1. jest złym zastosowaniem do produkcji muzyki mam 2 sposób. Chciałbym odtwarzać dźwięk za pomocą zintegrowanej karty muzycznej w jakości jak 192kHz/24bit, a nagrywać go moim rejestratorem cyfrowym Boss'em BR 600 który nagrywa w jakości do 44,1kHz/24bit. Do tego bym miał zewnętrzny procesor efektów do wydobycia brzmienia(procesor FX na wejściu w BR), które nagrywałbym w stereo na BR a na komputerze robił minimalną obróbkę do mixu i na koniec w wavelabie obróbka końcowa ścieżki stereo utworu.
Forumowicze co wy na to? Proszę o wyrozumiałość, jestem jeszcze malutki w rejestracji sam się uczę wszystkiego od 2 lat, a muzyką (graniem) zajmuję się od małego. Wiem że nie ominie mnie kupienie interfejsu, a tym bardziej odsłuchów, ale duże pieniądze wydam na sprzęt jeśli ktoś doceni jakieś efekty mojej pracy. Może sie jednak do tego nie nadaję?...Po co się zadłużać a później sprzedawać sprzęt, poza tym, sprzęt to nie wszystko. Teraz poprostu muszę kupić komputer, i zakup planuję z chęcią zrobienia kroku do przodu z moim hobby - rejestracją dżwięku.
[addsig]
- macandroll
Re: Problem z przetwornikami i jakością
...Witam,
Przewiduję zakup komputera. Zazwyczaj wolę kupować stopniowo zabawki, za to lepsze. Potrzebuję szybkiego komputera do programów CAD/MES i obróbki filmów, do tego będę go wykorzystywał jako instrumentu(DAW i VST). Mam do wyboru kupno słabszego komputera z interfejsem np E-MU 0202 lub kupienie komputera lepszego narazie bez interfejsu. Moim celem jest jakość 24bit/44,1kHz. Wpadłem na pomysł wykorzystania tego co mam i zrobienia dobrego zakupu komputera do filmów, obliczeń konstrukcji no i muzyki. Zaczynam opowiadać.
Procesor Intel Core i5 2500k lub 3570k
Płyta Główna Asus P8Z68 lub P8P67
Ram 8GB
Dysk twardy 2TB SATA III WD WD20EARX 64MB Cache
Grafika na procesorze zintegrowana z grafiką płyty głównej
To mój wymarzony komputer. Duży kalkulator. Zastanawiam się jednak nad dźwiękiem. Mam 2 wyjścia do możliwości nagrywania bez kupowania interfejsu.
1.Płyta główna ma kartę muzyczną zintegrowaną w stylu Realtec ALC889. Ma ona przetworniki
DAC - 108 db signal to noise, do 192kHz sample rate, do 24bit
ADC - 104 db signal to noise, do 192kHz sample rate, do 24 bit
Z tego co wiem nie są to takie złe parametry przetworników, ale słyszałem że jednak zintegrowana karta muzyczna to zintegrowana. Ale dlaczego?...Ja swoje przemyślenia opierałem na przetwornikach. Nie wiem czy to dobrze czy błądzę.
---------------------------------------------------
Nie patrz na suche parametry zintegrowanej karty dżwiękowej, bo papier wszystko przyjmie.
Wg. tych wskazań to ona byłaby bardzo dobra, a przecież tak nie jest.
Jakości przetwornika nie da sie w pełni opisac w DB. To po pierwsze.
Tutaj można pisac elaboraty na temat różnic w przetwornikach w drogich kartach studyjnych i temu co komu leży, o ich wierności bądź podbarwianiu.
W zintegrowanej jest najtańszy możliwy sort- bo to nie jest karta do nagrywania tylko do odtwarzania dźwięków systemowych.
Po drugie jest jeszcze cos takiego jak jakośc samego toru audio i od tego sporo zależy. Nawet karta z dobrymi przetwornikami (np. z innych dobrych kart), ale słabym torem audio będzie słabsza niż jej pierwowzór.
W zingegrowanych tor audio to najtańszy syf.
Kolejna rzecz to sterowniki które zarządzają pracą karty. Możliwości ustwienia latencji, przekierowywania sygnału, ustawienia miksera programowego karty i sama jej stabilnośc.
W kartach studyjnych to bardzo ważna sprawa i zazwyczaj jest dobrze dopracowywana.
W zintegrowanej nie ma takiego tematu. Tam najczęściej jej obsługa jest sprowadzona do systemu operacyjnego komputera- np. windowsa czy mac.osa.
A po ente: ilośc i jakoś wejśc/wyjśc.
W studyjnych masz do wyboru masę: symetrycznych/niesymetrycznych, XLR, phantom, SPDIF, ADAT, wiele wejśc, wiele wyjśc itd.
W zintegrowanych najczęściej masz tylko wejście mikrofonowe z szumiącycym preampem i wyjście słuchawkowe.
Co z tego że zintegrowana ma niby 192kHz, skoro brzmi jak kupa, nie da się jej szeroko konfigurowac i ma bardzo ograniczony zasób wejśc?
Założe sie, że 10 letnia karta studyjna (semi profesjonalna) o standarcie 24/44 zjada każdą integrę na śniadanie i to pod względem brzmieniowym, konfiguracyjnym, wielkości latencji i stabilności.
Kupujesz mocnego kompa, to kup kartę służącą do nagrywania i tyle.
Ja nie rozumiem problemu - jeśli chcesz nagrywać Boss-em i transmitować nagrane wav-y do komputera przez usb, czy też przekładając kartę, to po co się zajmować przetwornikami z komputera - w zasadzie do odsłuchu tylko wystarczą (zaraz mnie zlinczują) - te elementy jeszcze się do czegoś nadają, bo wszyscy słuchają mp3 - w te "wejścia" zwyły śmiertelnik wpina co najwyżej mikrofon do Skype, więc tutaj na pewno nie będzie dobrze
i jakie porównanie w ogóle??? w tym Bossie to masz trochę wejść, a w karcie zintegrowanej??
[addsig]
Gasiu
Przetwornik to nie wszystko - przed każdym jest tor analogowy i to od niego zalezy najwięcej
nie mieszaj częstotliwości próbkowania - jak robisz do filmów to 48/96/192kHz
jak do cdaudio to 44.1/88.2 kHz
mieszanie tych dwóch to zabawa a czasem i takie sobie efekty
ps.płyty główne pod 1155 NIE MAJĄ zintegrowanej karty graficznej - mają WYŁACZNIE wyjścia obrazu - wxzystko jest w procesorze
Jeśli mozesz od razu kup porządny komputer a kartę sobie dokupisz - niestety dokładanie/wymiana później elementów w kompie to spore koszta i dłubanina
druga rzecz - pomyslałeś nad backupem?dyski to wielka niewiadoma - dziś działa jutro trup
Przy okazji - tego bossa używasz plenerowo czy jak?bo jak możesz go zastąpić interfejsem to go sprzedaj będzie na kartę lepsza :)
gasiu ten bos ma raptem 2 wejścia mikrofonowe i to pewnie bez phantoma i zwykłe line in...i line out...szał poprostu
pod tym względem wypada nawet gorzej jak integra która ma więcej wyjść :)
pytanie - czy może odtwarzać to co dostanie po usb?czyli działac jak karta na usb?
pod tym względem wypada nawet gorzej jak integra która ma więcej wyjść :)
litości! pewno jednak ten Boss ciut lepiej nagrywa niż integra... a skoro się sprawdza w tym co robi?może "fantom" nie potrzebny?
z tego co wyczytałem to usb do przesyłu wav - jako interface odpada...
i dlatego nie rozumiem - skoro nagrywa rejestratorem, a na komputerze chce kolega tylko jakiegoś miksu dokonać, czy obróbki, to po co się o konfigurację pytać w zasadzie każdy kompuer pociągnie kilka śladów bez problemu... a skoro ma on (ten komputer) byc do obróbki wideo to do audio na pewno się nada, bo jednak mniej liczenia - taka produkcja w HD zabija...
[addsig]
Gasiu
Cytat: |
z tego co wyczytałem to usb do przesyłu wav - jako interface odpada... |
? RME Fireface UFX - rozumiem, że ci nie wiedzą, co czynią... ? :) 60 kanałów audio.
Pozdrawiam,
Jacek
...
Cytat: |
z tego co wyczytałem to usb do przesyłu wav - jako interface odpada... |
? RME Fireface UFX - rozumiem, że ci nie wiedzą, co czynią... ? :) 60 kanałów audio.
Pozdrawiam,
Jacek...
A to RME robi tego bossa?
Zrozumialem, ze boss odpada jako interfejs
jh