Focusrite RED 3 i Lexicon U-Ionix U22 - czy da się je połączyć?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
lagoazul
Focusrite RED 3 i Lexicon U-Ionix U22 - czy da się je połączyć?

Post autor: lagoazul » niedziela 08 lip 2012, 19:30

Witam,

Focusrite RED 3 i Lexicon U-Ionix U22 - Chciałbym użyć RED 3 jako master comp. ale mam problem z podłączeniem go do U-22. Czy da się użyć ins/outs czy muszą być send/return?

Wysłałem sygnał OUT na RED 3 i odebrał go (VU meters działały), powrót do U-22 na IN ale nie mogłem usłyszeć obrobionego dźwięku na U-22 (na słuchawkach).

Czy da się tę kartę w ten sposób wykorzystać, czyli podłanczając do niej zewnętrzny procesor/compressor itd.?

Nie mogę nigdzie się tego doczytać. Proszę o pomoc i dzięki z góryWink

My music Sweet music

Awatar użytkownika
lagoazul

Re: Focusrite RED 3 i Lexicon U-Ionix U22 - czy da się je połączyć?

Post autor: lagoazul » niedziela 08 lip 2012, 19:47

...Witam,
Focusrite RED 3 i Lexicon U-Ionix U22 - Chciałbym użyć RED 3 jako master comp. ale mam problem z podłączeniem go do U-22. Czy da się użyć ins/outs czy muszą być send/return?
Wysłałem sygnał OUT na RED 3 i odebrał go (VU meters działały), powrót do U-22 na IN ale nie mogłem usłyszeć obrobionego dźwięku na U-22 (na słuchawkach).
Czy da się tę kartę w ten sposób wykorzystać, czyli podłanczając do niej zewnętrzny procesor/compressor itd.?
Nie mogę nigdzie się tego doczytać. Proszę o pomoc i dzięki z góryWink...

Poprawka: I-Onix U22
My music Sweet music

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 08 lip 2012, 22:36

Sie da oczywiscie. Sluchawc mozesz tylko WYJSCIA, czyli wejscia kompresora, co jest niestety bez sensu w tym przypadku. Muszisz jakos skonfigurowac odsluch, zeby sluchac z wyjscia kompresora czyli WEJSCIA interfejsu, albo robic to metoda prob i bledow. Generalnie sie da, ale nie tak latwo.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 lip 2012, 03:04

a po co zamontowali tam DIRECT MONITORING?

ps.instrukcja jak to u lexicona - kompletny chłam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 09 lip 2012, 12:00

...
a po co zamontowali tam DIRECT MONITORING?

ps.instrukcja jak to u lexicona - kompletny chłam...

No tak, ale co ma do tematu i problemu Direct Monitoring?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 lip 2012, 14:22

Przecież służy do odsłuchu sygnału wejściowego więc ma i to bardzo dużo a nawet wszystko

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 09 lip 2012, 18:59

...
Przecież służy do odsłuchu sygnału wejściowego więc ma i to bardzo dużo a nawet wszystko...

Chyba nie rozumiesz, w czym jest problem w tej konfiguracji i dlaczego zaden w ogole monitoring i direct monitoring w szczegolnosci nie jest tu w ogole istotny. Przypomne - interfejs stereo in - stereo out i kompresor podlaczony do tych wejsc i wyjsc. To sie da przegrac, pod warunkiem wyciszenia sladu, na ktory nagrywamy, a wtedy w sluchawkach czy glosnikach slyszymy sygnal z wyjscia czyli przed kompresorem. Sygnal po kompresorze wchodzi na wejscie i wprawdzie sie nagrywa, ale nie ma mozliwosci jego odsluchana...

Awatar użytkownika
lagoazul

Post autor: lagoazul » poniedziałek 09 lip 2012, 19:36

Dzięki Panowie

Faktycznie monitoring nic tu nie daje.

Żeby nie kombinować za dużo mam pytanie. Doradźcie proszę jakiś fajny interfejs USB lub Fire-Wire, z którym nie będę miał powyzszego problemu. Mój DAW to Cubase 5. Dodam tylko że podbijałem kiedyś na Ebayu Motu 828 ale przed końcem licytacji wyczytałem że gryzie sie z Cubasem i zrezygnowałem.

Czekam więc na podpowiedzi i jeszcze raz dzieki
My music Sweet music

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 09 lip 2012, 20:07

...Dzięki Panowie

Faktycznie monitoring nic tu nie daje.

Żeby nie kombinować za dużo mam pytanie. Doradźcie proszę jakiś fajny interfejs USB lub Fire-Wire, z którym nie będę miał powyzszego problemu. Mój DAW to Cubase 5. Dodam tylko że podbijałem kiedyś na Ebayu Motu 828 ale przed końcem licytacji wyczytałem że gryzie sie z Cubasem i zrezygnowałem.

Czekam więc na podpowiedzi i jeszcze raz dzieki ...

Taki, zeby mial cztery analogowe wejscia i cztery analogowe wyjscia. Najlepiej, zeby dodatkowe wejscia byly normalne, liniowe, a nie mikrofonowo-liniowe z regulacja, ale i tak da rade (tylko klopot z poziomami).

ODPOWIEDZ