grzejące sie EMU 1616m

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Wesley
grzejące sie EMU 1616m

Post autor: Wesley » czwartek 24 maja 2012, 12:44

Witam.

Zakupiłem używane emu 1616m przyszło wczoraj, i niepokoi mnie fakt że interface potrafi się solidnie nagrzać, bez zbytniego obciążenia, czy to normalne? Szukałem na google jakiś informacji o grzaniu się lecz nic nie znalazłem.
Wcześniej miałem mikser soundcrafta też się lekko nagrzewał ale leciutko, a tu od dołu można wyczuć naprawdę solidną temperaturę.

Nie zbadałem jeszcze dokładnie objawów, ponieważ mam wrażenie że raz się grzeje bardziej raz mniej, mam podejrzenia że poprzedni właściciel zaobserwował narastający problem i postanowił sprzedać sprzęt.

Jeśli się nie mylę to nawet grzeje się bez włączonego fantoma ale to jeszcze muszę sprawdzić.

Kolejną rzeczą która mnie niepokoi to że podczas włączania, migają diody i nie było by w tym nic dziwnego że za każdym razem inne, raz mignie tylko clip i sl w jednym z kanałów raz praktycznie wszystkie, innym razem tylko fantom, w każdym bądź razie za każdym razem inaczej.

Poprzedni właściciel póki co nie odpisuje nic na pytanie o grzanie się sprzętu.

Co o tym sądzicie?

Zbynia

Re: grzejące sie EMU 1616m

Post autor: Zbynia » czwartek 24 maja 2012, 14:52

Normalne - RME potrafi sie rozgrzać jeszcze bardziej...Moje Emu 1820m też się grzeje

Co do diód to u mnie podczas inicjalizacji docka zapalają się wszystkie na moment

Wesley

Post autor: Wesley » czwartek 24 maja 2012, 15:40

W tej chwili przez 2 godziny tylko słuchałem muzyki, od spodu emu jest tak gorące że prawie parzy, blat pod nim tez jest ciepły. Zastanawiam się co będzie kiedy zacznę używać DSP, Phantoma, i podłącze pod nie więcej sprzętu.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 24 maja 2012, 15:51

...W tej chwili przez 2 godziny tylko słuchałem muzyki, od spodu emu jest tak gorące że prawie parzy, blat pod nim tez jest ciepły. Zastanawiam się co będzie kiedy zacznę używać DSP, Phantoma, i podłącze pod nie więcej sprzętu.
...

Ciepło, z tego co mi się wydaje, będzie odprowadzane normalnie konwekcyjne- grunt, żebyś tego ciepła nie blokował :)

Stay Psychedelic People!

Wesley

Post autor: Wesley » czwartek 24 maja 2012, 16:29

No blokować nie mam zamiaru ale odpływ ciepła od dołu jest naprawdę kiepski, parę nacięć i na dodatek gumki na których stoi interface nie są za wysokie.

Jeszcze jedną rzecz zaobserwowałem, w obydwóch kanałach przy kręceniu gainem pojawia się w pewnym momencie szum który po chwili znika, gdy bardzo powoli kręcimy gainem szum się nie pojawia, to też normalne? :) wybaczcie że pytam o takie błahostki ale w mikserze takich zachowań nie miałem. A obawiam się o ten sprzęt w końcu to nie tania zabawka.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 24 maja 2012, 20:46

Tak to wszystko jest normalne - uzywanie phantoma czy wielu wejśc temperatury nie podnosi a kręcenie gałami pokazuje tylko skok w mikserze - i tak jest on niesłyszalny

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 24 maja 2012, 21:35

...
Tak to wszystko jest normalne - uzywanie phantoma czy wielu wejśc temperatury nie podnosi a kręcenie gałami pokazuje tylko skok w mikserze - i tak jest on niesłyszalny...

Byście czuli jak mój router adsl tplinka się grzeje. Świeżo kupiony a obudowa nagrzewa się do tak wysokiej temperatury że nie idzie tego utrzymać w ręku :D

Odnośnie nagrzewania się karty to np u mnie nie bez powodu jest radiator na chipie, też się bardzo grzeje. Myślę że wszystkie karty sie grzeją nawet te zintegrowane :)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Wesley

Post autor: Wesley » czwartek 21 cze 2012, 22:46

NO I STAŁO SIĘ PANOWIE !

Interface leżał zbytnio nie używany, jak grzał się tak grzeje cały czas, testowałem wszystko śmigało jak trzeba.

A dzisiaj w końcu skończyłem upgrade studia, jest mikrofon nowy , adaptacja akustyczna,kontroler DAW i w końcu kabel na który nie miałem już pieniędzy i zbierałem z tydzień czasu. Wypleniłem się do granic.

Podłączam wszystko i co?

TRZASKI SZUMY I BARWA DŹWIĘKU JAK Z MIKROFONU ZA 20zł

mikrofon sprawny testowałem u znajomego.

Nie przychodzi mi nic do głowy prócz sprzedania wszystkiego co mam i z dziesiątego strzelić titanica.

[*]

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » piątek 22 cze 2012, 07:04

...NO I STAŁO SIĘ PANOWIE !

Interface leżał zbytnio nie używany, jak grzał się tak grzeje cały czas, testowałem wszystko śmigało jak trzeba.

A dzisiaj w końcu skończyłem upgrade studia, jest mikrofon nowy , adaptacja akustyczna,kontroler DAW i w końcu kabel na który nie miałem już pieniędzy i zbierałem z tydzień czasu. Wypleniłem się do granic.

Podłączam wszystko i co?

TRZASKI SZUMY I BARWA DŹWIĘKU JAK Z MIKROFONU ZA 20zł

mikrofon sprawny testowałem u znajomego.

Nie przychodzi mi nic do głowy prócz sprzedania wszystkiego co mam i z dziesiątego strzelić titanica.

[*]

Bez urazy ale głupio robisz. Powodzenia !

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Wesley

Post autor: Wesley » piątek 22 cze 2012, 12:15

Ta gdyby mnie tu nie uspokojono co do grzania się emu to bym oddał zaraz po zakupie.

Teraz w inną stronę.

Czy ktoś z was orientuje się ile może kosztować wymiana preampu? Czy to bardzo kosztowna rzecz i gdzie takiej pomocy szukać ?

;/

ODPOWIEDZ