Witam.
Zakupiłem używane emu 1616m przyszło wczoraj, i niepokoi mnie fakt że interface potrafi się solidnie nagrzać, bez zbytniego obciążenia, czy to normalne? Szukałem na google jakiś informacji o grzaniu się lecz nic nie znalazłem.
Wcześniej miałem mikser soundcrafta też się lekko nagrzewał ale leciutko, a tu od dołu można wyczuć naprawdę solidną temperaturę.
Nie zbadałem jeszcze dokładnie objawów, ponieważ mam wrażenie że raz się grzeje bardziej raz mniej, mam podejrzenia że poprzedni właściciel zaobserwował narastający problem i postanowił sprzedać sprzęt.
Jeśli się nie mylę to nawet grzeje się bez włączonego fantoma ale to jeszcze muszę sprawdzić.
Kolejną rzeczą która mnie niepokoi to że podczas włączania, migają diody i nie było by w tym nic dziwnego że za każdym razem inne, raz mignie tylko clip i sl w jednym z kanałów raz praktycznie wszystkie, innym razem tylko fantom, w każdym bądź razie za każdym razem inaczej.
Poprzedni właściciel póki co nie odpisuje nic na pytanie o grzanie się sprzętu.
Co o tym sądzicie?
grzejące sie EMU 1616m
Re: grzejące sie EMU 1616m
Normalne - RME potrafi sie rozgrzać jeszcze bardziej...Moje Emu 1820m też się grzeje
Co do diód to u mnie podczas inicjalizacji docka zapalają się wszystkie na moment
...W tej chwili przez 2 godziny tylko słuchałem muzyki, od spodu emu jest tak gorące że prawie parzy, blat pod nim tez jest ciepły. Zastanawiam się co będzie kiedy zacznę używać DSP, Phantoma, i podłącze pod nie więcej sprzętu.
...
Ciepło, z tego co mi się wydaje, będzie odprowadzane normalnie konwekcyjne- grunt, żebyś tego ciepła nie blokował :)
Jeszcze jedną rzecz zaobserwowałem, w obydwóch kanałach przy kręceniu gainem pojawia się w pewnym momencie szum który po chwili znika, gdy bardzo powoli kręcimy gainem szum się nie pojawia, to też normalne? :) wybaczcie że pytam o takie błahostki ale w mikserze takich zachowań nie miałem. A obawiam się o ten sprzęt w końcu to nie tania zabawka.
Tak to wszystko jest normalne - uzywanie phantoma czy wielu wejśc temperatury nie podnosi a kręcenie gałami pokazuje tylko skok w mikserze - i tak jest on niesłyszalny
...
Tak to wszystko jest normalne - uzywanie phantoma czy wielu wejśc temperatury nie podnosi a kręcenie gałami pokazuje tylko skok w mikserze - i tak jest on niesłyszalny...
Byście czuli jak mój router adsl tplinka się grzeje. Świeżo kupiony a obudowa nagrzewa się do tak wysokiej temperatury że nie idzie tego utrzymać w ręku :D
Odnośnie nagrzewania się karty to np u mnie nie bez powodu jest radiator na chipie, też się bardzo grzeje. Myślę że wszystkie karty sie grzeją nawet te zintegrowane :)
[addsig]
Interface leżał zbytnio nie używany, jak grzał się tak grzeje cały czas, testowałem wszystko śmigało jak trzeba.
A dzisiaj w końcu skończyłem upgrade studia, jest mikrofon nowy , adaptacja akustyczna,kontroler DAW i w końcu kabel na który nie miałem już pieniędzy i zbierałem z tydzień czasu. Wypleniłem się do granic.
Podłączam wszystko i co?
TRZASKI SZUMY I BARWA DŹWIĘKU JAK Z MIKROFONU ZA 20zł
mikrofon sprawny testowałem u znajomego.
Nie przychodzi mi nic do głowy prócz sprzedania wszystkiego co mam i z dziesiątego strzelić titanica.
[*]
- Marc.The.Drummer
- Kontakt:
...NO I STAŁO SIĘ PANOWIE !
Interface leżał zbytnio nie używany, jak grzał się tak grzeje cały czas, testowałem wszystko śmigało jak trzeba.
A dzisiaj w końcu skończyłem upgrade studia, jest mikrofon nowy , adaptacja akustyczna,kontroler DAW i w końcu kabel na który nie miałem już pieniędzy i zbierałem z tydzień czasu. Wypleniłem się do granic.
Podłączam wszystko i co?
TRZASKI SZUMY I BARWA DŹWIĘKU JAK Z MIKROFONU ZA 20zł
mikrofon sprawny testowałem u znajomego.
Nie przychodzi mi nic do głowy prócz sprzedania wszystkiego co mam i z dziesiątego strzelić titanica.
[*]
Bez urazy ale głupio robisz. Powodzenia !
Teraz w inną stronę.
Czy ktoś z was orientuje się ile może kosztować wymiana preampu? Czy to bardzo kosztowna rzecz i gdzie takiej pomocy szukać ?
;/