syntezator do muzyki hip-hop

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
tmk2103
syntezator do muzyki hip-hop

Post autor: tmk2103 » niedziela 25 mar 2012, 16:27

witam. poszukuje na poczatek jakiego syntezatora do hip hopu. cena okolo 1300pln. patrzylem cos za microkorgiem i yamaha cs1x. z tego co wiem microkorg nie posiada za duzo brzmien do produkcji hip hopu. ogolnie to myslicie ze jest sens kupowac syntezator w tej cenie czy lepiej pracowac na wtyczkach ?

na pewno do wyzszej polki to produkcji tej muzyki nadaja sie najbardziej triton/ motiff/ fantom x jednak na nie mnie nie stac poki co.

bede wdzieczny za pomoc. Tomek

Awatar użytkownika
Akton

Re: syntezator do muzyki hip-hop

Post autor: Akton » poniedziałek 26 mar 2012, 08:44

...
witam. poszukuje na poczatek jakiego syntezatora do hip hopu. cena okolo 1300pln. patrzylem cos za microkorgiem i yamaha cs1x. z tego co wiem microkorg nie posiada za duzo brzmien do produkcji hip hopu. ogolnie to myslicie ze jest sens kupowac syntezator w tej cenie czy lepiej pracowac na wtyczkach ?

na pewno do wyzszej polki to produkcji tej muzyki nadaja sie najbardziej triton/ motiff/ fantom x jednak na nie mnie nie stac poki co.

bede wdzieczny za pomoc. Tomek...

Najtańszym rozwiązaniem jest wykonawstwo a'cappella. Polecam.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 26 mar 2012, 09:40

Na dobrą sprawę nie ma czegoś takiego jak syntezator do produkcji hip-hopu (a raczej podkładów). Chyba że mówimy o ogranych przez producentów owych podkładów gratach.

Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju brzmienie chcemy osiągnąć.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 26 mar 2012, 13:30

...

bede wdzieczny za pomoc. Tomek...

Syntezator do muzyki hip-hop: Każdy. Nawet do "wyższej półki" tej muzyk.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » poniedziałek 26 mar 2012, 14:31

......witam. poszukuje na poczatek jakiego syntezatora do hip hopu. cena okolo 1300pln. patrzylem cos za microkorgiem i yamaha cs1x. z tego co wiem microkorg nie posiada za duzo brzmien do produkcji hip hopu. ogolnie to myslicie ze jest sens kupowac syntezator w tej cenie czy lepiej pracowac na wtyczkach ?na pewno do wyzszej polki to produkcji tej muzyki nadaja sie najbardziej triton/ motiff/ fantom x jednak na nie mnie nie stac poki co. bede wdzieczny za pomoc. Tomek... 
Syntezator do muzyki hip-hop: Każdy. Nawet do "wyższej półki" tej muzyk....

Sound mnie już wyręczył, i zrobił to delikatnie, ja zadam pomocnicze pytanie.
Jakie przeznaczenie ma mieć ta stylowa klawiatura ?

-sterowanie / kontroler DAW? z jakim DAW?
- instrument melodyczny / pady?
- ilość klawiszy , czy potrzebna dynamika? jaki mechanizm?
-czy potrzebne potencjometry/fadery itp.
-Czy wolisz ręczne grzebanie/przypisywanie zdarzeń/komunikatów MIDI czy z automatu?

Moja pierwsza propozycja AKAI MPK 25/49, i odpuść sobie sprzętową syntezę barwy. Bo @moment najtańszym i najrozsądniejszym rozwiązaniem do produkcji homerecording'u są kontrolery + solidne zaplecze VSTi.w cenie się akurat zmieścisz. a nazwy AKAI chyba nie trzeba przedstawiać.
Rozważyć też możesz kontrolery Novation ale AKAI ma aktualnie szerszą ofertę kontrolerów niskobudżetowych

Akai MPK MINI, Akai SynthStation25, AKAI SynthStation49 (sugerowana cena: ~850 PLN) ta ostatnia zapowiada się całkiem wymyślnie i obiecująco.

Pozdrawiam.
SoundLand

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 26 mar 2012, 15:26

...
Na dobrą sprawę nie ma czegoś takiego jak syntezator do produkcji hip-hopu (a raczej podkładów). Chyba że mówimy o ogranych przez producentów owych podkładów gratach.

Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju brzmienie chcemy osiągnąć.
...

Podobny temat (o ile nie odentyczny) wystawiony w ciągu ostatnich 48h pofrunął z miejsca do kosza... A mnie osobiście ręce opadają... :(

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 26 mar 2012, 15:27

Sound mnie już wyręczył, i zrobił to delikatnie, ja zadam pomocnicze pytanie.
Jakie przeznaczenie ma mieć ta stylowa klawiatura ?

-sterowanie / kontroler DAW? z jakim DAW?
- instrument melodyczny / pady?
- ilość klawiszy , czy potrzebna dynamika? jaki mechanizm?
-czy potrzebne potencjometry/fadery itp.
-Czy wolisz ręczne grzebanie/przypisywanie zdarzeń/komunikatów MIDI czy z automatu?

Moja pierwsza propozycja AKAI MPK 25/49, i odpuść sobie sprzętową syntezę barwy. Bo @moment najtańszym i najrozsądniejszym rozwiązaniem do produkcji homerecording'u są kontrolery + solidne zaplecze VSTi.w cenie się akurat zmieścisz. a nazwy AKAI chyba nie trzeba przedstawiać.
Rozważyć też możesz kontrolery Novation ale AKAI ma aktualnie szerszą ofertę kontrolerów niskobudżetowych

Akai MPK MINI, Akai SynthStation25, AKAI SynthStation49 (sugerowana cena: ~850 PLN) ta ostatnia zapowiada się całkiem wymyślnie i obiecująco.

Pozdrawiam....

Przecież nie chodzi tu o klawiaturę, a o wybór syntezatora. Chyba nie ten wątek wybrałeś :).

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » poniedziałek 26 mar 2012, 16:45

Przecież nie chodzi tu o klawiaturę, a o wybór syntezatora. Chyba nie ten wątek wybrałeś :)....

ogolnie to myslicie ze jest sens kupowac syntezator w tej cenie czy lepiej pracowac na wtyczkach?

Wyraziłem swoją opinię, a jeśli praca na VSTi to wiadomo , że nie cymbałki..
SoundLand

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 26 mar 2012, 16:51

ogolnie to myslicie ze jest sens kupowac syntezator w tej cenie czy lepiej pracowac na wtyczkach?

Wyraziłem swoją opinię, a jeśli praca na VSTi to wiadomo , że nie cymbałki.. ...

Dobre pytanie. Zależy co się chce osiągnąć. Wtyczek darmowych i dobrych za tą kasę jest dużo. Jednak (np. ja osobiście też) niektórzy chcą poobcować z hardware-em, bo jest to niekiedy bardziej inspirujące.

Przypomniało mi się iż sporo producentów gatunku sygnowało swoim nazwizkiem urządzenia firmy Studio Electronics. Jednak jest to wyższa półka trochę. Ogólnie za poniżej niż 2K pln będzie ciężko coś znaleźć. MikroKorg acz zacny, to jednak wciąż jest dopełnieniem. Może odpowiednim do arsenału VSTi?Smile

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 26 mar 2012, 18:29

Wyraziłem swoją opinię, a jeśli praca na VSTi to wiadomo , że nie cymbałki.. ...

Jak się odpowiednio akabluje to i cymbałki mogą być, tylko chodzi o to, że niepotrzebnie zacząłeś pytać o specyfikację klawiatury, jak autorowi chodzi konkretnie o syntezator (obojętnie czy soft, czy hard). Ja odpowiedziałem, że na każdym syntezatorze z 2 oscylatorkami, filtrem, lfo, może sobie kręcić barwy do hh (i nie potrzeba tu jakiś Yamah, Tritonów, czy innych takich workastion). Ja osobiście wybrałbym jakiś syntezatorek programow, który fajnie brzmi, zwykła klawiaturka i sprawa załatwiona. A mikrokorg też jest wystarczający, nie tylko jako dodatek. W tym gatunku akurat brzmienia nie są za bardzo wyszukane.

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ