Monitory studyjne do za małego pomieszczenia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Wesley
Monitory studyjne do za małego pomieszczenia

Post autor: Wesley » czwartek 22 mar 2012, 12:53

Witam.

Przenoszę sprzęt do dwóch małych pomieszczeń jażde jakoś 7m kw.

Wiem że pomieszczenie nie nadaje się na studio no ale inne nie wchodzi w gre.

Planuje zakup monitorów studyjnych a raczej czegoś w ich rodzaju, chciałem krk rp5 no ale są za duże i z tego co się domyślam powinienem celować w monitory i małym głośniku 4'' prawda? I na dodatek nie mam obecnie tyle pieniędzy a mam jeszcze inne wydatki.

Wiem że takie małe monitory na dodatek z tych tańszych się do niczego nie nadają, że lepiej uzbierać i kupić takie za 4000 zł ;) no ale nie mam wyjścia a chce miec choć prowizorkę. Obecnie używam kolumn konsumenckich Tannoy M1 więc nawet przesiadka na coś takiego jak Samson 4a będzie czymś lepszym.... Będzie?  hmm dobry odsłuch konsumencki czy zabawkowe monitory oto jest pytanie ;p

niskie tony postaram się ogarniać przy pomocy dobrych słuchawek.

Awatar użytkownika
lunarbeats

Re: Monitory studyjne do za małego pomieszczenia

Post autor: lunarbeats » czwartek 22 mar 2012, 13:09

Kup lepiej dobre słuchawki np. Beyerdynamic DT 990 Pro. Na małych monitorach wiele się nie naprodukujesz.
Może ktoś kiedyś o mnie napisze :)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 22 mar 2012, 13:15

...Kup lepiej dobre słuchawki np. Beyerdynamic DT 990 Pro. Na małych monitorach wiele się nie naprodukujesz.... 

Temat pewnie zniknie, ale - na małych monitorach spokojnie można się naprodukować z poparciem słuchawek, jeśli się je zna.

Typy: Fostex PM0.4, Genelec 6010a (ciut drogie), Cakewalk MA-15D. Dołu nie uświadczysz, ale popracować można już. Zależy czego się oczekuje od sprzętu.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 22 mar 2012, 14:52

... na małych monitorach spokojnie można się naprodukować z poparciem słuchawek, jeśli się je zna.
Typy: Fostex PM0.4, Genelec 6010a (ciut drogie), Cakewalk MA-15D. Dołu nie uświadczysz, ale popracować można już. Zależy czego się oczekuje od sprzętu...

Dokładnie tak!
Przy tym zarówno w jednym, jak i drugim przypadku trzeba znać (dobrze gdzieś referencyjnie osłuchać i zapisać sobie pod czaszką) ich ułomności. I to raptem wszystko.
A było już o tym tyle na tym forum, że sam sobie się dziwię po co to piszę
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Wesley

Post autor: Wesley » czwartek 22 mar 2012, 15:01

Słuchawki będą, najprawdopodobniej beyerdynamic dt 770 pro

monitory w tym przypadku będą mi głównie służyć do kontroli rejestrowanego materiału, praktycznie tylko wokalu

Przygodę z tworzeniem muzyki jak i masteringiem dopiero rozpoczynam.

Wesley

Post autor: Wesley » czwartek 22 mar 2012, 15:07

Wiem. Przepraszam że powielam tylko pytania jak reszta "jakie monitory do tylu i tylu złotych" bardziej chodzi mi o tragicznie małe pomieszczenie gdzie nic nie zagra jak trzeba a muszę to jakoś przeżyć, czy najmniejszego sensu nie ma w kupowaniu jakichkolwiek "monitorów" i wchodzą w grę tylko słuchawki (choć wiadomo na samych słuchawkach też się nie da) cz może jednak dobre słuchawki i pierdziawki typu właśnie Cakewalk MA-15D BK itp.

Także proszę o komentarze odnośnie tego pomieszczenia także.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » czwartek 22 mar 2012, 21:54

Także proszę o komentarze odnośnie tego pomieszczenia także....

ja korzystam z małego pomieszczenia 8 m2 i do tego mam APS IO i słuchawki Beyerdynamic DT150. Zawsze gdy coś ukręcę na monitorach (głownie robię elektronikę) to zawsze gdy słucham tego na słuchawkach materiał jest trochę inny a często nawet nie tylko trochę :) ale przy osłuchaniu sprzętu i doświadczeniu można sobie jakoś radzić... i nie traktuję słuchawek jako wyroczni ;) Prawda leży gdzieś zawsze po środku. Ważne w tym wszystkim jest też to aby znać na wylot jakieś nagrania ulubionych innych wykonawców i non-stop je porównywać z tym co robisz. Ja sobie jakoś radzę i mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości zmienię sobie pomieszczenie i w pełni wykorzystam moje ulubione APS-y ;) Tego samego życzę Tobię! 

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 22 mar 2012, 22:06

Cakewalk MA-15D.  

Odradzam takie wydmuszki. Cakewalk MA-15D to Edirol MA-15D. Ja miałem wyższy model, czyli Edirol MA-20D , który masakrowały byle KRK RP5. Tym samym radzę dozbierać do KRK RP5. ... tak więm ze różnica w cenie spora ... ale te MA-15D to takie głośniczki multimedialne.

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 22 mar 2012, 22:19

KRK RP5 widzę nadal drogie ... to niech kolega kupi Fostex PM 0.4 - niemożliwe by nie były lepsze od Cakewalk MA 15D.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 23 mar 2012, 09:47

Odradzam takie wydmuszki. Cakewalk MA-15D to Edirol MA-15D. Ja miałem wyższy model, czyli Edirol MA-20D , który masakrowały byle KRK RP5. Tym samym radzę dozbierać do KRK RP5. ... tak więm ze różnica w cenie spora ... ale te MA-15D to takie głośniczki multimedialne.
...

Wbrew pozorom nie do końca. Przewertowałem sporo odsłuchów w różnych kategoriach cenowych. Szukałem czegoś referencyjnego. MA-15D kupiłem (szczerze mówiąc) dla jaj. Nie spodziewałem się rewelacji, jednak - po skręceniu gałek bass i treble mam emulacje głośników starego radia/TV. Po wyśrodkowaniu tych gałek mam w miarę liniowy odsłuch kontrolny od około 80-90Hz w górę. Gałka bass na środku, treble prawie na max - gośnik multimedialny. Treble max, pstryczek bass-enhancer na +2 - dwa razy większe dość głośno grające paczki hi-fi u zwykłęgo Kowalskiego. Jeśli się dobrze nauczyć korzystać z tych ustawień, można naprawdę na nich pracować. Nie wiem czy obecnie do domowych zastosowań dałbym w ogóle więcej niż 1,5K pln (a stało już u mnie i za 1k i za 5-6k paczek trochę).

Do tego 770 Pro, których słucham codziennie od czterech lat. Wszystko zależy od tego jak bardzo znamy nasze narzędzia pracy.

Jeśli jednak nie chcemy dużo czasu spędzać na nauce, można od razu wejść w posiadanie fostex PM0.4n (literka "n" tu bardzo ważna). Nie wiem jak gra KRK RP6 G2, ale te Fostexy pomimo braku niskiego basu paczki VXT6 jadą konkretnie. A niby to monitory za cztery razy więcej pieniędzy...

Wszystko zależy od własnych preferencji.

ODPOWIEDZ