Czy to przester?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
podlas
Czy to przester?

Post autor: podlas » czwartek 09 lut 2012, 11:38

Wiram, chciałym się doradzić wpewnej kwestii. Otóz po wykonaniu miksu który dobrze zabrzmiał na monitorach, postanowiłem odsłuchać go na odtwarzaczu samochodowym. No i tam tragedia -jeden z głośników az trzeszczy przy ścieżce basowej. Zrobiłem krekcję basu wycinając 60 Hz ale nadal to samo. Ewidentnie słychać metaliczne nieprzyjemne brzmienie. Włączyłem radio i posłuchałem kilka utworów z różnych gatunków muzycznych przysłuchujac się linii basowej no i tam - pięknie-miękko, głośnik nie trzeszczy. Co zrobić? Czy anazlizator widma pomoże w rozwiazaniu tego rodzaju problemu?

Awatar użytkownika
Akton

Re: Czy to przester?

Post autor: Akton » czwartek 09 lut 2012, 11:40

...
Wiram, chciałym się doradzić wpewnej kwestii. Otóz po wykonaniu miksu który dobrze zabrzmiał na monitorach, postanowiłem odsłuchać go na odtwarzaczu samochodowym. No i tam tragedia -jeden z głośników az trzeszczy przy ścieżce basowej. Zrobiłem krekcję basu wycinając 60 Hz ale nadal to samo. Ewidentnie słychać metaliczne nieprzyjemne brzmienie. Włączyłem radio i posłuchałem kilka utworów z różnych gatunków muzycznych przysłuchujac się linii basowej no i tam - pięknie-miękko, głośnik nie trzeszczy. Co zrobić? Czy anazlizator widma pomoże w rozwiazaniu tego rodzaju problemu?...

Wystarczy wyedytować ścieżkę audio i wtedy zobaczysz poucinane wykresy.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 09 lut 2012, 11:51

...Czy anazlizator widma pomoże w rozwiazaniu tego rodzaju problemu?...

Nałóż go na kanale sumy. Wtedy zobaczysz co i gdzie jest nie tak.
http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

podlas

Post autor: podlas » czwartek 09 lut 2012, 12:09

Akton: Wystarczy wyedytować ścieżkę audio i wtedy zobaczysz poucinane wykresy

Możesz trochę jaśniej? Wyedytować czyli wrzucić do programu i co dalej- czym sprawdzić "poucinane wykresy" o których piszesz?

=====================================================

Marc.The.Drummer - dzięki za podpowiedz. Czy analizator widma można użyć jako wtyczka dll np. w Cubase? Na jakie parametry szczególnie zwróćić uwagę przy tego rodzaju "defekcie" - phase, frequency meter, wave jakieś inne?

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 09 lut 2012, 16:24

Przy kazdym analizatorze jest napewno plik pomocy gdzie pisze co i jak. Juz na pierwszy rzut oka bedziesz wiedział po widoku pasma gdzie sa problemy

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 lut 2012, 16:58

jeden to znaczy prawy czy lewy?zamień kanały miejscami i odsłuchaj jeszcze raz

być może masz uszkodzony głośnik

może być też tak że radio nie daje rady z wysokim poziomem sygnału(miałem kiedyś CD jakiejś dobrej firmy - nie pamiętam jaki) ale jak sygnał dochodził do zera to miałem trzaski

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 10 lut 2012, 09:06

Jezeli na odłuchach nie słyszysz przesteru a dopiero na słabszym systemie audio go słyszysz może to oznaczać zły miks. Brak kontroli niskiego pasma. Wydajny system audio potrafi go przetworzyć i nie słychać mocno zniekształceń, ale na słabym systemie już wychodzą te błędy w stopniu niedopuszczalnym. System poprostu nie może ich przetworzyć, czego efektem może być przester słyszalny głownie w wyższym paśmie. 

Spróbuj dla testu podciąć na całości miksu zakres niskich częstotliwości (powiedzmy od 200 w dół) korektorem parametrycznym z niską wartością Q.  Jeżeli przester w odłuchu się zmniejszy to wiesz gdzie szukać błędu.  W skrócie  - zrobić miks od nowa. 

podlas

Post autor: podlas » piątek 10 lut 2012, 10:44

Ok. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Na początku zabrałem się za analizator widma ale za chiny nie mogę zobaczyć odtwarzanego utowru na wykresie frequency czy phase. Ustawiłem w opcjach kartę - włączam w media playerze mp3, potem darmowy analizator widma w pliku exe (sillanumsoft) - no i nic. Pewnie coś zle robie - jak zwykle....

Do Zbynia 

Wiem że któryś jest uszkodzony głośnik, ale nie pamietam który. Wiem że jego wada polega na braku odtwarzania pełnego górnego pasma. Ale skoro mp3 grają ok, i utwory w radio też, to cos u mnie jest nie tak.

Do DJOZD

"korektorem parametrycznym z niską wartością Q" czy to ten który w Cubase jest oznaczony jako wtyczka korektora Studio Q? co oznacza niska wartość Q?

Mam jeszcze takie pytanie do wszystkich , czy na  basie dodaje się pogłos? Ja nie dodałem, ale raz spróbowałem dać - to zaczął dudnić. Czy może dodaje się go na sumie, na całym utworze, żeby dodac trochę powietrza, i oddalić utwór od słuchacza...

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 10 lut 2012, 10:54

Mam jeszcze takie pytanie do wszystkich , czy na  basie dodaje się pogłos? Ja nie dodałem, ale raz spróbowałem dać - to zaczął dudnić. Czy może dodaje się go na sumie, na całym utworze, żeby dodac trochę powietrza, i oddalić utwór od słuchacza......

Raczej nie powinno się dawać pogłosu na basie. Przynajmniej ja tak robię, bo jakie mogą być niezamierzone efekty, to sam słyszałeś :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 10 lut 2012, 11:05

...
Do DJOZD

"korektorem parametrycznym z niską wartością Q" czy to ten który w Cubase jest oznaczony jako wtyczka korektora Studio Q? co oznacza niska wartość Q?
......

Nie. Wartość Q (dobroć)  odnosi się szerokości działania filtra.  I można to zrobić każdym korektorem parametrycznym.  Chodzi o to żebyś nie wycinał wąskiego pasma, tylko jednym ruchem stłumił wszystko o kilka dB.  

A tak pozatym, widząc że w kwestii miksu jesteś bardzo początkujący, przeczytaj wszytsko co jest pod tym linkiem, z pewnością wiele ci sie rozjaśni: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=FAQ&file=index&myfaq=yes&id_cat=30&categories=Ponad+1000+fundamentalnych+porad 

ODPOWIEDZ