Klawiatura sterująca USB + Reason 6

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
wolfrick
Klawiatura sterująca USB + Reason 6

Post autor: wolfrick » wtorek 17 sty 2012, 23:03

Witam,

do tej pory tworzyłem muzykę używając tylko syntezatorów i softu do obróbki.

Pojawiła się jednak zajawka na coś nowego (nowego dla mnie), stąd pytanie bo akurat na tym sie kompletnie nie znam.

Jaka klawiatura sterująca USB (warunek konieczny bo nie mam midi w kompie) będzie dobrze współpracowała z programem Reason 6 ? Czy taką klawiaturę mogę podłączyć do karty muzycznej zewnętrzej jeśli ma ona wejście USB czy trzeba bezpośrednio do komputera ?

Kwota do jakiej mogę sobie pozwolić na tą przyjemność to 500zł.

Zależy mi też żeby było kilka pokręteł itd, nie musi być wielooktawowa.

MrExplosion

Re: Klawiatura sterująca USB + Reason 6

Post autor: MrExplosion » wtorek 17 sty 2012, 23:32

Każda klawiatura się nada. Podłączasz kablem USB prosto do komputera. Ewentualnie możesz wpiąć w kartę zewnętrzną kablem MIDI, ale nie każda klawiatura ma takie wyjście i pewnie nawet nie każda karta ma takie wejście

wolfrick

Post autor: wolfrick » wtorek 17 sty 2012, 23:35

...Każda klawiatura się nada. Podłączasz kablem USB prosto do komputera. Ewentualnie możesz wpiąć w kartę zewnętrzną kablem MIDI, ale nie każda klawiatura ma takie wyjście i pewnie nawet nie każda karta ma takie wejście... 

czyli jeśli tylko po usb to nie przez kartę zew. tylko od razu do kompa?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 18 sty 2012, 00:03

A czy widziałeś kiedykolwiek kartę z wejściem USB?HOST USB?bo ja nigdy

wolfrick

Post autor: wolfrick » środa 18 sty 2012, 00:06

...
A czy widziałeś kiedykolwiek kartę z wejściem USB?HOST USB?bo ja nigdy...

Jak pisałem, nie znam się. Tego typu wypowiedzi to zachowaj proszę dla swoich znajomych.

Nie prościej było napisać, że się nie ma takiej możliwości.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 18 sty 2012, 20:57

No ja już Ci to napisałem, że kablem USB prosto do kompa. Na co ty zadałeś to samo pytanie raz jeszcze. Nie chcę być złośliwy, ale w tym fachu ludzie leniwi i niezaradni nie mają czego szukać.

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » czwartek 19 sty 2012, 19:19

Karta tylko "wyprowadza" Ci dźwięk, generowany przez VST w danym programie. A VST zbiera sygnal wejściowy z urządzeń peryferyjnych komputera. Np. zwykłej klawiatury:) na padach perkusyjnych i tym podobnych to nawet zwykłą poczciwą klawiaturką komputerową pograsz:)

Ze sprzętów to polecam badziewną klawiaturkę w sam raz na początek: m-audio keyrig, ale stare modele. Nowe wychodzą poza 500 zł. Jest ona brzydka, ma kiepskie klawisze, (jak dla mnie) źle ustawioną czułość, ale jest tania i naprawdę da się na niej coś zagrać :)

[addsig]
http://musicreligion.pl -> trochę mnie, głównie w muzyce

wolfrick

Post autor: wolfrick » środa 25 sty 2012, 19:07

...Karta tylko "wyprowadza" Ci dźwięk, generowany przez VST w danym programie. A VST zbiera sygnal wejściowy z urządzeń peryferyjnych komputera. Np. zwykłej klawiatury:) na padach perkusyjnych i tym podobnych to nawet zwykłą poczciwą klawiaturką komputerową pograsz:)
 Ze sprzętów to polecam badziewną klawiaturkę w sam raz na początek: m-audio keyrig, ale stare modele. Nowe wychodzą poza 500 zł. Jest ona brzydka, ma kiepskie klawisze, (jak dla mnie) źle ustawioną czułość, ale jest tania i naprawdę da się na niej coś zagrać :)...

Kupiłem Behringer UMX250 i mam problem:/

Podłączam przez USB i znajduje nowy sprzęt gotowy do użycia itd, jednak Reason ani jakikolwiek inny program jej nie widzi. W menadżer zadań widać ją jako Urządzenie USB (UMX250) a sterownik jest z 2001 jakiś Microsoftu. Nie da się zaktualizować sterownika bo prosi o podłączenie sprzętu:/

Spróbowałem na lapku, z początku to samo aczkolwiek na programie energyxt 2.5 klawiatura zadziałała (dołączony do niej) na stacjonarnym już nie.

W czym może być problem? Czy klawiatura gryzie się z jakimiś sterownikami ASIO, które są na stacjonarnym do karty zewnętrznej Lexicon Alpha czy może to coś innego ?

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 25 sty 2012, 21:22

To jest pytanie typu - kupiłem już auto, teraz wytłumaczcie mi gdzie są hamulce... Ale OK, podpowiem - musisz w programie Reason, i w każdym innym też, skonfigurować tą klawiaturę. Gdzieś w opcjach będzie ta konfiguracja. Odsyłam do instrukcji Reasona, pewnie gdzieś na wstępie jest to wyjaśnione.

wolfrick

Post autor: wolfrick » środa 25 sty 2012, 21:46

...To jest pytanie typu - kupiłem już auto, teraz wytłumaczcie mi gdzie są hamulce... Ale OK, podpowiem - musisz w programie Reason, i w każdym innym też, skonfigurować tą klawiaturę. Gdzieś w opcjach będzie ta konfiguracja. Odsyłam do instrukcji Reasona, pewnie gdzieś na wstępie jest to wyjaśnione....

W Reason jest autodetect podłączonych urządzeń - nie wykrywa.

W programie energyxt2.5 na laptopie nic nie musiałem wyszukiwać, po przekręceniu gałki zauważyłem, że klawiatuwa działa.

Na PC stacjonarnym w tym samym programie już nie działa.

ODPOWIEDZ