Komputer i optymalizacja

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
blindfox0
Kontakt:
Komputer i optymalizacja

Post autor: blindfox0 » wtorek 27 gru 2011, 02:06

Nie mam pojęcia czy dobry dział, z muzyką mam do czynienia od dawna, z amatorskim nagrywaniem też, ale ostatnio wziąłem się za to poważniej co wiąże się z używaniem poważniejszych narzędzi:) No i zaczęłu się schody z komputerem. Mam i5 (4 x 3400MHz, 6MB cache), 8GB RAM DDR3, karty grafiki nie podaje, bo po co:). Wiem, że to nie potwór, ale jest dość mocny... do gier i grafiki, bo o tym co nieco wiem:) jak to się będzie sprawdzało przy muzyce?

I kolejna sprawa. Skorzystałem z wyszukiwarki, żeby znaleźć coś o optymalizacji systemu typowo pod audio, ale nic konkretnego nie znalazłem. Interfejs audio mam raczej kiepski (m-audio mobile pre) więc chciałbym jak najlepiej to wszystko zoptymalizować.

http://musicreligion.pl -> trochę mnie, głównie w muzyce

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Komputer i optymalizacja

Post autor: AkselPL » wtorek 27 gru 2011, 04:08

...
Nie mam pojęcia czy dobry dział, z muzyką mam do czynienia od dawna, z amatorskim nagrywaniem też, ale ostatnio wziąłem się za to poważniej co wiąże się z używaniem poważniejszych narzędzi:) No i zaczęłu się schody z komputerem. Mam i5 (4 x 3400MHz, 6MB cache), 8GB RAM DDR3, karty grafiki nie podaje, bo po co:). Wiem, że to nie potwór, ale jest dość mocny... do gier i grafiki, bo o tym co nieco wiem:) jak to się będzie sprawdzało przy muzyce?

I kolejna sprawa. Skorzystałem z wyszukiwarki, żeby znaleźć coś o optymalizacji systemu typowo pod audio, ale nic konkretnego nie znalazłem. Interfejs audio mam raczej kiepski (m-audio mobile pre) więc chciałbym jak najlepiej to wszystko zoptymalizować....

Ja znam doskonałą optymalizację i zwiększenie stabilności oraz efektywności pracy.

Zakup hardware-u :D

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 27 gru 2011, 10:11

Powyłaczaj w UEFI wszystko czego nie używasz (zintegrowany kontroler LPT/COM/FDD itp.). Zakup dobrą płytę główną, która nie będzie się "zapychać" (np. ASRock Extreme4 ma dodatkowy kontroler dla PCI-Express, który zapobiega spowalnianiu tej magistrali przy większej ilości urządzeń niż jedno ... np. karta sieciowa (zintegrowana używa PCI-E) i karta dźwiękowa czy dysk SSD na PCI-E x4.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 27 gru 2011, 10:15

ps. domyślam się że masz i5 2500/2500K ... ich standardowe taktowanie przy obiciążeniu to 3,3 Ghz, a nie 3,4. 3,4 jest przy włączonym trubo (poniekąd to takie bardzo lekkie OC). Osobiście to wyłączyłem (Zawsze to niższe temp. podczas obciązenia, i dodatkowo włączyłem tryb energooszczędny, który z tego co zauważyłem obniżył napięcie o 0,1V, i przy okazji dodakowo spadły temp.).

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » wtorek 27 gru 2011, 11:33

Mam i5 2400, jest to nawet nie 3,3 tylko 3,1 a w turbo 3,4 tyle, że mam płytę główną która umożliwia mi overclocking tego procesora, chociaż trudno to nazwać OC, bo procesor po prostu zachowuje się tak jakby cały czas pracował w turbo, czyli ma te swoje 3400 MHz (sprawdzane CPUz)

Jeżeli chodzi o urządzenia "blokujące" to nie używam zintegrowanej karty sieciowej... praktycznie niczego zintegrowanego nie używam:) Jedynym problemem jest USB, interfejs mam pod USB, a oprócz niego dysk (można wypiąć, to tylko przenośny), myszke, klawiature sterującą i karte WiFi. Słyszałem, że mogą się pojawić problemy przy większej ilości urządzeń, bo to co powinno nie dostaje maksymalnej przepustowości.

Co do zakupu hardware to uważam, że 4 rdzeniowy i5 (jak mówiłem napewno nie potwór, bo i5 2400 to raczej nizsza polka) to w miarę wydajny procesor który da sobie radę. Dobrym pomysłem jest zmiana płyty głównej i to napewno rozważę.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 27 gru 2011, 11:54

...Mam i5 2400, jest to nawet nie 3,3 tylko 3,1 a w turbo 3,4 tyle, że mam płytę główną która umożliwia mi overclocking tego procesora, chociaż trudno to nazwać OC, bo procesor po prostu zachowuje się tak jakby cały czas pracował w turbo,czyli ma te swoje 3400 MHz (sprawdzane CPUz)

Taka częstotliwość przy turbo w tym modelu jest mozliwa przy obciązeniu jednego rdzenia.

adn_01

Post autor: adn_01 » wtorek 27 gru 2011, 12:04

Ja znam doskonałą optymalizację i zwiększenie stabilności oraz efektywności pracy.
Zakup hardware-u :D...

- a komputer to nie hardware?.. ;)
szczerze to... poza specyficznymi zastosowaniami to brzmienie niektórych softowych syntezatorów jest nie do uzyskania w tych hardwareowych. a taki np. DIVA (ursa heckmana) wbija w fotel tak samo jak mój moog. przerażająco prawdziwe.

tyle, że system "pod audio", zwłaszcza jeśli to windows, nie powinien już raczej robić nic innego. zwłaszcza mieć dostępu do netu, gier, grafiki i innych pierdół.

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » wtorek 27 gru 2011, 14:06

tyle, że system "pod audio", zwłaszcza jeśli to windows, nie powinien już raczej robić nic innego. zwłaszcza mieć dostępu do netu, gier, grafiki i innych pierdół.... 

Konkretna odpowiedź, dzięki. Nie stać mnie na drugą maszynę ale mogę zawsze dokupić drugi dysk i tam postawić winde tylko i wyłącznie do tworzenia muzyki.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 27 gru 2011, 16:12

...Konkretna odpowiedź, dzięki. Nie stać mnie na drugą maszynę ale mogę zawsze dokupić drugi dysk i tam postawić winde tylko i wyłącznie do tworzenia muzyki...

Kolego, naprawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem tekstu?
Dopóki nie wyumiesz się czym są usługi systemowe i jak nad nimi zapanować, to możesz sobie stawiać swą Windę na drugim, trzecim,.. dziesiątym dysku. Wciąż z tym samym rezultatem
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » wtorek 27 gru 2011, 17:09

Sądzę, że powinieneś spróbować się bawić i zobaczyć jak to działa - pewno osobna instalacja dla audio jest ciekawym pomysłem - w zasadzie możesz mieć system tylko z programami do muzyki, bez żadnych śmieci... Na Win się średnio znam, ael wydaje się, że 4 rdzenie i5 powinny dać radę do muzyki - wszak kilka lat temu taki sprzęt to było marzenie, a muzykę wtedy tworzyli

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

ODPOWIEDZ