Wirtualny sampler - wybrzmiewanie sampla

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Waudeck
Wirtualny sampler - wybrzmiewanie sampla

Post autor: Waudeck » czwartek 24 lis 2011, 23:26

Witam. Mam pytanie zwiazane z odtwarzaniem sampli z wirtualnego samplera. Kwestia ktora porusze na pewno jest kwestia uniwersalna i dotyczy wiekszosci dostepnych wirtualnych semplerow, ale mysle ze jakbyscie mi pomogli na przykladzie NI Battery z ktorego korzystam bedzie najlepiej. Oto problem - wgrywam sample (.wav) do wirtualnego samplera. Przypisuje dzwieku pod poszczegolne pady. Nacisniecie pad'a (note on) powoduje wybrzmiewanie przypisanego sampla. Oto moje pytanie - jak zrobic, zeby sampel nie wybrzmiewal w calosci po nacisnieciu pad'a i puszczeniu go, ale zeby wybrzmiewanie sampla trwalo tak dlugo jak pad jest wcisniety, a konczyl wybrzmiewac gdy pad jest puszczany ? Taki efekt krojenia troche. Bardzo prosze o pomoc jak sie nazywa taka funkcja, gdzie jej szukac w NI Battery. Ja juz probowalem na wszelkie sposoby i wciaz nie moge tego zrobic, a wiem ze jest taka mozliwosc. Z gory dzieki za pomoc.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Wirtualny sampler - wybrzmiewanie sampla

Post autor: DJOZD » piątek 25 lis 2011, 12:42

W seksji "loop" uruchamiassz opcje steroania pętlą on/off.

Count ustaw na: nieskończoność

Battery 3: Loop Mode: Release

Battery 2:  Loop Mode: End

Do tego mzoesz sobie ustawić od "start" i "end"  w oknie "Volume Envelope" itp.

Awatar użytkownika
Waudeck

Re: Wirtualny sampler - wybrzmiewanie sampla

Post autor: Waudeck » sobota 26 lis 2011, 22:59

Wielkie dzieki, wlasnie o taka porade mi chodzilo !

ODPOWIEDZ