Nagrywanie chóru - kompletowanie sprzętu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
wirez
Nagrywanie chóru - kompletowanie sprzętu

Post autor: wirez » czwartek 20 paź 2011, 12:02

Witam.

Mój poprzedni post został wywalony (mam nadzieję, że nie za ortografa w tytule), ale zacznę jeszcze raz.

Chcę zająć się nagrywaniem chóru kameralnego. Nagrania mają odbywac się w świątyniach, tak na koncertach, jak i podczas sesji (strasznie mocne słowo jeśli chodzi o mnie).

Obecnie używałem yamahy pocketrak cx(posiadam), miałem też do dyspozycji zooma h4n (którego uważam za nieporozumienie). Ale głównym problemem tych urządzeń są wysokie szumy, jakość mikrofonów (tu głównie zoom) i problem z łapaniem pogłosu.

Co chciałbym kupić:

Cyfrowy rejestrator Fostex MR-8 (tascam 004 chyba miksuje kanały do stereo, czego nie chcę).

Mikser Yamaha MG 124C

Mikrofony:

3x Audiotechnica 2020 na przód

i dwa pogłosowe.

AT2020, bo są polecane do nagrywania chórów przez profesjonalistów. Dość niskoszumne za taką cenę.

Do rzeczy: przeszukałem Wasze forum pod tym względem i specjalnie dużo nie znalazłem. Wiem, że do tego typu muzyki raczej duża, niż mala membrana no i charka nerkowa. Mikrofony na tył to już całkiem kosmos, tu chyba znalazłem wszystkie możliwe konfiguracje.

IMO wydaje mi się, że przydała by się duża/średnia membrana z regulacją charakterystyki, choćby w zależności, czy nagrywam z publicznością, czy bez.

proszę o nieudzielanie porad: nie znasz się, więc kup 4x C1, mikser za 500zł i wepnij do swojego pocketraka. Wiem, że nie każdy mający pojęcie ma możliwość od razu wydać tyle, ile mogę, ale to nie znaczy, że mam kompletować śmietnik. A, pocketrak ma ograniczone sofłerowo wejście liniowe (max mp3 192kb), więc nie nadaje się  za bardzo na rejestrator.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Nagrywanie chóru - kompletowanie sprzętu

Post autor: JoachimK » czwartek 20 paź 2011, 12:50

Kluczem do tego typu nagrań są pomieszczenia, mikrofony i techniki mikrofonowe - na tym się skup! Koniec, kropka.
Gwarantuję Ci, że zdecydowana większość pomieszczeń z pozoru dobrych (bo "chórowi się dobrze tam śpiewało na próbach w tym właśnie kościele") okaże się niedobra pod względem pogłosu. Mówię to z doświadczenia, a chórów trochę już w życiu nagrałem, i to na wyższej klasy mikrofonach niż AT2020.
Miksery (jeśli w ogóle potrzebne w przypadku posiadania wielokanałowego interfejsu), interfejsy, rejestratory, to rzecz drugorzędna i dowolny każdy dobry będzie... po prostu dobry.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
wirez

Post autor: wirez » czwartek 20 paź 2011, 13:14

Dzięki za odpowiedź.

Ogólnie jeśli chodzi o akustykę chóralną, to nie bardzo to wszystko rozumiem. Niby kościoły budowano kiedyś pod muzykę, ale tak naprawdę to chyba tylko pod organy. Poziom pogłosu w dużych świątyniach jest IMO nie do przyjęcia. Znowu nie wiem, czy nie będzie to pozytywne dla nagrania - nagrywałem kiedyś swój zespół w okrąglaku w warszawie pocketrakiem. 7 osób śpiewających to akurat nie za dużo na ten kościół, tam strasznie kotłuje dźwięk. Ale dzięki pogłosowi od razu złapałem IMO ładny materiał na sam rejestrator. Taki przypadek ekstremalny, gdzie raczej zła akustyka zapracowała dla mnie.

Nagrywanie na 5 miców to będzie zapewne zupełnie cos innego, trudno przewidzieć. Wydaje mi się, że najlepiej nadają się male kościoły, w których również dobrze słucha się chorów. Ale rzeczywistość zweryfikuje.

Wracając do mikrofonów - co byś zaproponował? Kupic po prostu 5x tą AT2020? Może szarpnąć się i kupić chociaż dwa-trzy niskoszumne AT2050 na front? Czym łapać pogłos?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
wirez

Post autor: wirez » piątek 21 paź 2011, 13:41

za głosem JoachimaK rozważam kupno samego rejestratora, do którego bezpośrednio podepnę mikrofony.

Znalazłem coś takiego: fostex MR8 HD
http://www.sound.pl/prod/7773/99.htm

Z tego, co rozumiem, mogę nagrywać 4ry ścieżki na raz, więc trochę nie rozumiem, co oznacza 8 śladów. No ale to chyba nie ważne, mam i tak 4ry wejścia mikrofonowe z fantomami, więc tylko tyle mogę podłączyć.

Zaczynam rozważać audiotechniki 2050, ale to jeszcze zobaczę, jak będzie wyglądał mój budżet.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, podzielcie się :)))

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 21 paź 2011, 13:43

Nagrywanie na 5 miców to będzie zapewne zupełnie cos innego, trudno przewidzieć. Wydaje mi się, że najlepiej nadają się male kościoły, w których również dobrze słucha się chorów. Ale rzeczywistość zweryfikuje.

To, czy koścół ma być duży czy mały nie jest takie oczywiste. Z dwóch dużych jeden może być zły, drugi lepszy, podobnie jak z dwóch małych. Tu też kluczowym jest wielkość aparatu wykonawczego.

Wracając do mikrofonów - co byś zaproponował? Kupic po prostu 5x tą AT2020? Może szarpnąć się i kupić chociaż dwa-trzy niskoszumne AT2050 na front? Czym łapać pogłos?

Nie odpowiem, bo nie wiem, nie miałem do czynienia z AT2020 na chórach, jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że mam dostęp do mikrofonów innych z górnej półki jakościowej, nawiasem mówiąc nie są to mikrofony wielkomembranowe. 2020 znam z bliskich ujęć instrumentu i wokalu.

Co do pogłosu - nagrywam ambient dodatkową parą, ale często się kończy na wspomaganiu Lexiconem. :) Zdecydowanie częściej zdarza mi się nagrywać w gorszej akustyce niż lepszej.

Awatar użytkownika
wirez

Post autor: wirez » piątek 21 paź 2011, 15:11

Dzięki.

No to może Rode NT1? Niskoszumny, wielkomembranowy i chyba właśnie wokalowy. 4 sztuki plus ten Fostex MR8HD. Robi się trochę drogo, ale tu już nie bardzo jest na czym zaoszczędzić.

I tu ponowię pytanie: czy na tył chakarterystyka kardoidalna(NT1), czy wypadało by jakąś regulowaną?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 23 paź 2011, 16:31

I tu ponowię pytanie: czy na tył chakarterystyka kardoidalna(NT1), czy wypadało by jakąś regulowaną?...

To już zależy od tego, jak pracujesz. Kiedyś pracowałem w większości na kardioidach, dziś częściej na kołach (karioidy też ale do specyficznego użycia, np. podpórki), z tym że w przypadku dookólnych to znowu zależy od wykorzystania zjawisk charakterystyki względem osi. Znowu koła zdecydowanie trudniejsze w użyciu (dlatego na początek nie polecam), ale wg mnie z lepszym efektem brzmieniowym, jeśli się już je opanuje. Inna rzecz, że nie zawsze można je zastosować w z ależności od aparatu wykonawczego (bo np. zbierają nie to, co trzeba).

NT1? Znowu nie pomogę - znam różne Rode ale znowu z bliskiego planu, nie z nagrań chóru. Ale myślę, że jak dobrze pokombinujesz, to i na zestawie AT2020 i na NT1 zrobisz to, co zrobić należy ;)

Awatar użytkownika
xKONRADx

Post autor: xKONRADx » niedziela 23 paź 2011, 23:19

Cześć,

choć z prywatnego konta, pozwolę napisać sobie musictoolzowo :)

Podczas kończącej się właśnie 131. konwencji AES w NYC, firma Telefunken zaprezentowała bardzo ciekawe rozwiązanie: wzorowany na legendarnym 'Decca Tree' z 1950 roku układ trzech mikrofonów Telefunken Ela M 260. Jeszcze nie mieliśmy okazji pobawić się tym zestawem, jednak sam mikrofon Ela M 260 znam i ręczę za niego. Choć cena na naszej stronie już jest, a opisu jeszcze nie ma, to jednak możemy, jak myślę, taki system dość szybko sprowadzić. Z samym konceptem zapoznać możesz się TU oraz TU.

Jeśli jesteś choć wstępnie zainteresowany, albo chcesz o cokolwiek zapytać, śmiało pisz: na firmowy adres, na mojego priva przez EiS lub też na naszym Facebooku.

Pozdrawiam i dziękuję,

Konrad

Awatar użytkownika
wirez

Post autor: wirez » poniedziałek 24 paź 2011, 15:05

> xKONDRADx

zdecydowanie nie ta półka cenowa :)

>JoachimK

Dzięki, pomyślę jeszcze, może np. wezmę 2x Rode Nt1 i 2x Rode NT2(ma regulację charakterystyki).

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 24 paź 2011, 15:28

Ja bym starał się poszukać takiej pary jednej i drugiej i porównać w praktyce. To jedyny możliwy test weryfikacyjny, zamiast opowieści na forum :) (tak, wiem wiem, może być ciężko znaleźć kogoś, kto pożyczy)

ODPOWIEDZ