Jaki interfejs FW wybrać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Beary
Jaki interfejs FW wybrać?

Post autor: Beary » wtorek 10 maja 2011, 19:19

Witam wszystkich jako że to mój pierwszy post tutaj,

Na wstępie - jestem aktywnym pekusistą w kilku projektach i jestem zielony jeśli chodzi o technikę studyjną. Brałem udział w kilku sesjach więc znam jedynie podstawowe pojęcia i mniej wiecej co na jakiej zasadzie działa dlatego jeśli już krytyka to konstruktywną poproszę :)

Potrzebuję Waszej pomocy w doborze sprzętu...

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem stworzenia prostej, amatorskiej stacji do nagrywania na własny użytek.
Nagrywać chcę głównie pomysły bębnów, jam sessions podczas prób dwoma mikrofonami pojemnościowymi i pojedyńcze ścieżki instrumentalne.

Mam Laptopa HP DV6 Intel Core 2 Duo T6600 2x2.20GHz/4 GB RAM/WIN7 x64, mam Cubase 5 i potrzebuję interfejs, wydaje mi się że FireWire będzie najwygodniejszy.

Mam dostęp do dobrych mikrofonów, kabli, statywów etc.

Potrzebuję zatem tylko interfejs który ma:

- min. 8 wejść mikrofonowych (stopa, werbel, werbel bottom, 2xOH, 3xTT),

- MIDI i/o (posiadam zestaw eletroniczny z modułem MIDI out - chciałbym pograć w czasie rzeczywistym z samplami VST - niska latencja mile widziana)

Przydały by się też możliwość zwiększenia liczy wejść mikrofonowych np. jakieś wejścia liniowe żeby podpiąć preamp z dodadowymi mikrofonami na 4go TOMa, Hihat lub dodatkowy overhead bo blach dużo :)

Niestety budżet mam ograniczony do 1000 zł i szukam sprzętu raczej używanego.

Tylko czego szukać? Proszę o poradę - myślałem o PreSonusie FP10 bądź FireStudio Project albo o Alesisie i/o 26

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Jaki interfejs FW wybrać?

Post autor: AkselPL » wtorek 10 maja 2011, 19:20

Jaką masz wersję firewire ?
[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Beary

Post autor: Beary » wtorek 10 maja 2011, 19:29

...Jaką masz wersję firewire ?...

Hmm, nie wiem czy o to Ci chodziło -> kopiuje z menedżera urządzeń:

"Kontrolery hosta magistrali IEEE 1394
Kontroler hosta 1394 zgodny z OHCI
Magistrala PCI 6, urządzenie 0, funkcja 0"

Czytając forum przy firewire często pojawia się nazwa chipsetu 'Texas Instruments' i na drugim lapie mam coś takiego.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 10 maja 2011, 19:31

Są różne prędkości FW od 400 do 3200

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Beary

Post autor: Beary » wtorek 10 maja 2011, 19:35

...Są różne prędkości FW od 400 do 3200...

Rozumiem, jak/gdzie to sprawdzę?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 10 maja 2011, 19:40

Nie wiem jak się ma sprawa interfejsów FW względem prędkości złącza gdyż preferuje wewnętrzne układy z zewnętrznymi pudełkami.

[addsig]

Awatar użytkownika
Beary

Post autor: Beary » wtorek 10 maja 2011, 19:47

...Nie wiem jak się ma sprawa interfejsów FW względem prędkości złącza gdyż preferuje wewnętrzne układy z zewnętrznymi pudełkami....

Wolałbym żeby to było bardziej mobilne rozwiązanie.
Mam na oku PreSonusa FP10, cena koło 900 zł, tylko czy wejścia na tylnim panelu "LINE INPUT 1/2" to po prostu return pętli czy moge tam również dopiąć 2 dodatkowe majki (z preampem oczywiście) ?

Awatar użytkownika
jonasz255

Post autor: jonasz255 » wtorek 10 maja 2011, 22:47

Alesis IO 26... Gdzieś widziałem nówke za 1100... Interfejsy na FW lubią płątać figle... Focusrite Pro 40 u mnie niet.... Mackie Blackbird też niet... a stary Tascam FW-1804 da! Chodzi... Ponoć M-audio 2626 nie robi kłopotów - nie jest wybredny jeżeli chodzi o kontroler FW w kompie... ale troszke przekracza Twój budżet...

RX

Post autor: RX » środa 11 maja 2011, 09:18

...
 Alesis IO 26... Gdzieś widziałem nówke za 1100... Interfejsy na FW lubią płątać figle... Focusrite Pro 40 u mnie niet.... Mackie Blackbird też niet... a stary Tascam FW-1804 da! Chodzi... Ponoć M-audio 2626 nie robi kłopotów - nie jest wybredny jeżeli chodzi o kontroler FW w kompie... ale troszke przekracza Twój budżet...
...

Alesis IO26 - posiadam takowy i używam go prawie dokładnie w tych samych celach w jakich Ty chcesz używać. Stabilny, dobre preampy,prosta obsługa, zaawansowany monitoring i jeszcze do tego ADAT cobyć sobie mógł rozszerzyć o następne 8 wejść.

Andyeis

Post autor: Andyeis » środa 11 maja 2011, 10:23

PRzestańcie się pastwić nad tym firewire aby to połączenie działalo prawidłowo musi być odpowiednio

skonfigurowany komputer np ściągnięte łaty ze strony micosoftu...

Mam trzy karty różnych producentów podpinane pod różne komputery chodzi to  bez większych 

problemów

ODPOWIEDZ