Pierwszy mastering

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
MaciekA.
Pierwszy mastering

Post autor: MaciekA. » poniedziałek 14 mar 2011, 19:05

Otóż mam taką sprawę. Sporo odwiedzam forum interesuję się realizacją dźwięku, ale do tej pory ograniczałem się tylko do czytania. Ostatnio kolega poprosił mnie o "poprawienie" jego piosenki. Pomyślałem sobie, dobra od czegoś trzeba zacząć nic nie mam do stracenia. Dostałem nagranie: oddzielnie podkład i ścieżkę wokalną. Więc moje "poprawianie" mogę ograniczyć tylko do obróbki wokalu. Na ścieżkę wokalną zapiąłem korektor który ustawiłem tak żeby odcinał wszystko poniżej 80Hz i kompresor pełniący rolę de-essera. Na podkładzie zaś użyłem korekcji żeby ograniczyć trochę niskie częstotliwości bo były przesterowane, a na całość wrzuciłem limiter. Jednak tu moje pomysły się kończą i proszę Was o pomoc. Co jeszcze mogę zrobić? Gdzie ewentualnie poczytać i się na przyszłość dokształcić? Wiem że nagranie nie jest najwyższej jakości i z tego co udało mi się zauważyć prawdopodobnie znormalizowane, nie mam jednak na to wpływu i wykonawca nie ma jak wysłać mi podkładu podzielonego na ścieżki, ponieważ nie posiada takowego. Zostaje mi więc poprawić pouczyć się na takim nagraniu. Poniżej link do nagrania:

http://w728.wrzuta.pl/audio/41IWjP4hjzV/utwor

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Pierwszy mastering

Post autor: Tadeo » poniedziałek 14 mar 2011, 20:39

spokojnie mozesz tak zostawic:) zawodowego brzmienia nigdy z tego materialu nie wyciagniesz a na potrzeby domowe, demo czy zeby dziewczynom pokazac w zupelnosci wystarczy 

ODPOWIEDZ