Interfejs czy karta + preamp?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
macik
Interfejs czy karta + preamp?

Post autor: macik » piątek 07 sty 2011, 11:55

Chciałbym się dowiedzieć co byłoby lepsze do nagrywania wokalu,nie posiadam jeszcze pojemniaka (posiadam shure c606) i mam dylemat.Zależy mi na jakości zastanawiałem się nad preampem ale musiałbym jeszcze zakupić kartę dzwiękową.

Z intefejsów co lepiej sie prezentuje? :

E-MU TRACKER PRE (fantom +5V? )
Presonus Inspire 1394
Tascam US-122mkII
M-Audio Fast Track v II (ale on chyba ma 24/48)

Czy może osiągne lepszą jakość z przedwzmacniacz + karta

M-Audio Audiophile 24/96 + PreSonus TubePRE
                                         M-Audio AUDIOBUDDY

Czy jakiś inny przedwzmak lampowy czy tranzystorowy? Pozdrawiam

odemdoer

Re: Interfejs czy karta + preamp?

Post autor: odemdoer » piątek 07 sty 2011, 15:41

ja osobiście polecał bym interface. Są też mixery z wbudowanym USB, jak np ten Alesisa: http://allegro.pl/alesis-multimix-4-usb-mikser-analogowy-promo-i1389604507.html . Co do opcji Preamp + karta to też jest dobra, ale moim zdaniem interface lepszy :)
Co do podanych przez Ciebie interfejsów to E-MU i M-AUDIO to ciekawe propozycje

Sam posiadam właśnie interface i jestem zadowolony z niego, nie narzekam.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
macik

Post autor: macik » piątek 07 sty 2011, 16:51

...
ja osobiście polecał bym interface. Są też mixery z wbudowanym USB, jak np ten Alesisa: http://allegro.pl/alesis-multimix-4-usb-mikser-analogowy-promo-i1389604507.html . Co do opcji Preamp + karta to też jest dobra, ale moim zdaniem interface lepszy :)
Co do podanych przez Ciebie interfejsów to E-MU i M-AUDIO to ciekawe propozycje

Sam posiadam właśnie interface i jestem zadowolony z niego, nie narzekam.

Pozdrawiam

...

No mikser jak na taką cene to dobry ale jednak te 16/44. No wlasnie kusi mnie opcja tego przedwzmaka PreSonusa bo on na lampie a ze to 12ax7 to zawsze mozna wymienic na jakas markową.Ciekawi mnie jak to jest z tymi wejsciami bo słyszałem ze interfejsy na FW lepiej chodzą niz na USB ale jelsi na FW mialbym tylko niższą latencje to mnie az tak to nie interesuje. Zalezy mi na jakosci i raczej tylko wokal.A Ty jaki interface posiadasz?

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » piątek 07 sty 2011, 21:35

Wspomniany Presonus plus Audiophile2496 zabrzmią zdecydowanie lepiej od wymienionych kart zewnętrznych, z racji tego, że tu sam jednokanałowy preamp kosztuje 500 zł :) Ponadto w przyszłości nie będzie problemu z podłączeniem mikrofonu pojemnościowego o sporym poborze prądu (48V uzyskiwane przez przetwornicę w karcie USB jest bardzo.... niestabilne? - po podpięciu mikrofonu wacha się w okolicach 30V co "lepszym" mikrofonom nie wystarczy) Na Twoim miejscu nie przejmowałbym się tym, czy dana karta obsługuje tryb pracy z częstotliwością powyżej 48khz - w wielu studyjnych przypadkach nie uzywa się wyzszych trybów, w przetwarzaniu najbardziej istotne sa 24 bity.

Awatar użytkownika
macik

Post autor: macik » piątek 07 sty 2011, 22:26

...Wspomniany Presonus plus Audiophile2496 zabrzmią zdecydowanie lepiej od wymienionych kart zewnętrznych, z racji tego, że tu sam jednokanałowy preamp kosztuje 500 zł :) Ponadto w przyszłości nie będzie problemu z podłączeniem mikrofonu pojemnościowego o sporym poborze prądu (48V uzyskiwane przez przetwornicę w karcie USB jest bardzo.... niestabilne? - po podpięciu mikrofonu wacha się w okolicach 30V co "lepszym" mikrofonom nie wystarczy) Na Twoim miejscu nie przejmowałbym się tym, czy dana karta obsługuje tryb pracy z częstotliwością powyżej 48khz - w wielu studyjnych przypadkach nie uzywa się wyzszych trybów, w przetwarzaniu najbardziej istotne sa 24 bity. ...

No masz racje ,myśląc przyszłosciowo to z interfejsem nie bede miał możliwosci ewentualnej rozbudowy (o lepszą karte czy tez preamp) . Gdzieś czytałem właśnie ze jest problem z fantomem przez USB, ciekawi mnie jak ma sie praca 48V na FW.Sądze że ten preamp PreSonua to dobry wybór, z tego co czytałem to dość uznana marka tak jak M-Audio (ludzie chwalą Audiophilla 2496 za dobre przetworniki,wysoki SNR) tylko te we/wy RCA mnie przerażają i ta ich asymetryczność.Niestety nigdy nie mialem styczności z jakimkolwiek sprzętem muzycznym,człowiek czyta i czyta a potem sam nie wie : ) 

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » sobota 08 sty 2011, 01:57

No masz racje ,myśląc przyszłosciowo to z interfejsem nie bede miał możliwosci ewentualnej rozbudowy (o lepszą karte czy tez preamp) . Gdzieś czytałem właśnie ze jest problem z fantomem przez USB, ciekawi mnie jak ma sie praca 48V na FW.Sądze że ten preamp PreSonua to dobry wybór, z tego co czytałem to dość uznana marka tak jak M-Audio (ludzie chwalą Audiophilla 2496 za dobre przetworniki,wysoki SNR) tylko te we/wy RCA mnie przerażają i ta ich asymetryczność.Niestety nigdy nie mialem styczności z jakimkolwiek sprzętem muzycznym,człowiek czyta i czyta a potem sam nie wie : ) 
...

Ależ będziesz mógł, o ile karta będzie posiadać wejścia liniowe - wtedy bez problemu podłączysz zewnętrzny preamp.  Karty na FW zwykle mają zasilacz. Symetryczne połączenia maja sens w niesprzyjającym środowisku i na dluzszych odległościach.

Awatar użytkownika
macik

Post autor: macik » wtorek 11 sty 2011, 17:26

Ależ będziesz mógł, o ile karta będzie posiadać wejścia liniowe - wtedy bez problemu podłączysz zewnętrzny preamp.  Karty na FW zwykle mają zasilacz. Symetryczne połączenia maja sens w niesprzyjającym środowisku i na dluzszych odległościach.
...

A jak ma sie sprawa wymagań interfejsów? Niby w Presonusie tym na FW piszą że wystarczy P4 1,5 Ghz a na innej stronie znalazlem Pentium 4 2.8GHz EM64T.Mam Celerona 2.0 Ghz,1gb ram niby powinno pasowac ale na forum eis czytalem ze są trzaski w Inspire jak komp słaby czy jak ma chpiset który cienko obsługuje interfejsy na FW(ten temat dotyczył laptopów).

ODPOWIEDZ