Tani DAW - szczególne funkcje

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
tg
Tani DAW - szczególne funkcje

Post autor: tg » poniedziałek 27 wrz 2010, 00:58

Witam!

Zamierzam rozpocząć zabawę (a może coś więcejEmbarassed) z komponowaniem muzyki. Pierwszym i koniecznym warunkiem do tego celu jest zakup odpowiedniego DAWa. Nie mogę na niego poświęcić zbyt dużo pieniędzy (w granicach ok. 500 zł).  Znalazłem kilku potencjalnych kandydatów (m.in. Sonar Home Sudio, Cubase Essential), ale ani na tym, ani na innych forach nie znalazłem informacji, czy posiadają one pewne możliwości, które mogłyby zadecydować o moim wyborze.

Z tego powodu bardzo proszę użytkowników tych albo innych programów, aby potwierdzili lub zaprzeczyli, czy ich DAWy wyposażone są w niżej wymienione funkcje (z góry przepraszam za niefachowy i opisowy językEmbarassed):

1) ściskanie i rozciąganie ścieżek MIDI podczas pracy w oknie aranżacji - powinno to skutkować skracaniem lub wydłużaniem wszystkich zawartych w nim nut, pauz i ewentualnie wykresów automatyki; funkcja ta powinna umożliwiać zmianę o dowolną wartość lub wg. określonego algorytmu (np. ściśnięcie  o 1/2 lub 2/3); tak zmieniony fragment powinien być podatny na przesunięcie lub kopiowanie w dowolne miejsce projektu (także na inną ścieżkę);

2) operacje wykonywane na zaznaczonym fragmencie projektu, także podczas pracy w oknie aranżacji (nie tylko piano roll); np. możliwość grupowej transpozycji, kwantyzacji, lub usunięcia nut bardzo długich, bardzo krótkich lub mocno rozczłonkowanych;

3) zastosowanie funkcji pitchbend do zaznaczonego fragmentu ścieżki w taki sposób, żeby wysokość dźwięku końcówki nuty poprzedzającej była zgodna z wysokością dźwięku początku nuty następującej (wskazane było by w tym przypadku zastosowanie dowolnie definiowanej krzywej narastania lub opadania);

4) możliwość zastosowania predefiniowanych krzywych automatyki (np. sinus. piła), jak i dowolnego ich kształtowania (np. przy pomocy wygięć i punktów kontrolnych); możliwość kopiowana tych krzywych w dowolne miejsce projektu; możliwość narysowania dowolnej krzywej np. w excelu, skopiowania i wklejenia do projektu (przez ctr+c i ctr+v).

Pozdrawiam i proszę o wyczerpujące odpowiedziSmile

TG

Awatar użytkownika
spiker

Re: Tani DAW - szczególne funkcje

Post autor: spiker » poniedziałek 27 wrz 2010, 08:43

Reaper zrobi to wszystko. Ot tak po prostu, a jeśli czegoś nie zrobi od tak po prostu to możesz go szybko nauczyć konstruując w prosty sposób makro podpięte pod własny skrót klawiaturowy, albo dodaną przez siebie pozycję w menu. Cena jest też taka jak chcesz.
Ale wiesz co? Nie bierz Reapera, on co prawda spełnia Twoje wymagania na 100% ale to program nieprofesjonalny
Spoko, żartuję, bierz w pełni funkcjonalną evaluation kopię i działaj, a jak czegoś nie będziesz wiedział pisz na forum www.cockos.fm Tam Ci na pewno pomogą.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 27 wrz 2010, 08:47

poprawka    www.reaper.fm

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » poniedziałek 27 wrz 2010, 09:35

Każdy DAW spełni chyba te wymagania :) No może nie za bardzo rozumiem z tym rysowaniem krzywych w excelu.
Najlepiej ściągnąć wersje testowe, obadać, zobaczyć w którym DAW'ie najlepiej zostały rozwiązane najważniejsze dla Ciebie funkcje i dopiero wtedy wybrać. Na allegro często można kupić znacznie taniej.
Cubase jest brzydk i nieprzyjemny :)) Sprawdzałeś Presonus Studio One? przekracza on budżet i pewnie ciężko byłoby go nabyć taniej z 2 ręki, ale sprawdź, być może zmotywuje Cie żeby dołożyć te 300zł ;)

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 27 wrz 2010, 09:38

Cubase jest brzydk i nieprzyjemny :))

Myślę, że akurat na tym forum nie powinno się pisać głupot. Ile czasu pracujesz w Cubase, że ośmielasz się pisać takie amatorskie bzdury? Zapomniałeś, że forum EiS to nie Pudelek. Chyba pomyliłeś fora.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » poniedziałek 27 wrz 2010, 09:55

Fakt, poniosło mnie, przepraszam.
Mimo "nieprofesjonalnego" określenia, była to moja subiektywna i dość szczera opinia, którą faktycznie powinienem zachować dla siebie.

Odpowiadając na pytanie - na Cubase pracuję od 4 lat, trochę z musu (nie ukrywam że większość na zajęciach)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 27 wrz 2010, 10:03

Witam,

Ja uważam, że cubase to baaaaardzo dobry program. Nie żałuję, że kupiłem upgrade do wersji 5, ponieważ jeszcze z Cubasem 4 miałem kilka problemów, a teraz... póki co odpukać, ale nie mam kompletnie żadnych problemów. Tym bardziej się dziwię, że po 4 latach pracy z cubasem twierdzisz, iż jest nieprzyjemny i brzydki (nie wiadomo co miałeś na myśli). Nie wiem czy w sensie wizualnym, komfortu pracy, możliwości... Ja jak narazie go chwalę, a w szczególności od wersji 5:). Taka jest moja, własna opinia :).

Serdecznie pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

tg

Post autor: tg » poniedziałek 27 wrz 2010, 16:47

Witam ponownie i dziękuję za Wasze wypowiedzi.

@Spiker:

...

..Reaper zrobi to wszystko... a jeśli czegoś nie zrobi od tak po prostu to możesz go szybko nauczyć konstruując w prosty sposób makro podpięte pod własny skrót klawiaturowy, albo dodaną przez siebie pozycję w menu....

Doceniam możliwości tego programu, ale konieczność tworzenia makr mnie odrzuca. Nie jestem programistą, a w takiej sytuacji musiałbym skupić się na programowaniu, nie tworzeniu, a nie dysponuję nadmiarem wolnego czasu...

@Sergey_Nevone

...
Każdy DAW spełni chyba te wymagania :) ...

Właśnie o te "chyba" chodzi, dlatego zadałem te pytania, ale czy na pewno...W helpie do FL Studio 9 nie znalazłem np. możliwości rozciągania i ściskania patternów MIDI w oknie aranżacji...

No może nie za bardzo rozumiem z tym rysowaniem krzywych w excelu.

Chodziło mi tu np. o napisanie wielomianowego równania matematycznego, narysowanie wykresu, zaznaczenie ctr+c, przejście do DAW, otwarcie klipu automatyki i wklejenie;)Wink . Taki krok mógłby obejść ograniczenia edycyjne DAW.

Najlepiej ściągnąć wersje testowe, obadać, zobaczyć w którym DAW'ie najlepiej zostały rozwiązane najważniejsze dla Ciebie funkcje i dopiero wtedy wybrać.

W internecie są dostępne wersje testowe Cubase i Sonara, ale tylko ich pełnych wersji. Wersje okrojone, które na początku bym kupił, niestety nie są dostępne do sprawdzenia, dlatego poprosiłem Was o pomoc.

Sprawdzałeś Presonus Studio One?  

Z opinii w necie dowiedziałem się, że podobno program ten, przynajniej w wersji dołączanej do interfejsu audio, nie obsługuje VSTi.

@Sergey_Nevone, Akton, Robix

Bardzo chwalicie Cubase. Podejrzewam, że pracujecie na pełnej wersji programu. Moglibyście potwierdzić, że wszyskie wersje Cubase, które znacie, potrafią na pewno zrobić wszystko, o czym wspomniałem w czterech punktach z pierwszego postu? Możecie na przykład zaznaczyć ścieżkę, zawierającą np. 300 nut i połączyć je pitchbendem jednym kliknięciem, bez konieczności edycji pojedyńczych nut??? Byłby to duży plus dla tego programu.

@Wszyscy

Wiem, że to może zająć trochę czasu, ale chciałbym się dowiedzieć, jak te funkcje, o których wspomniałem w pierwszym poście, są rozwiązane w DAWach, które znacie/używacie.

Serdecznie pozdrawiam.

Awatar użytkownika
FreeFan

Post autor: FreeFan » poniedziałek 27 wrz 2010, 16:49

Proszę szanownego kolegi  TYLKO  !!!!! ..REAPER !!!!!

nie dotykać  żadnego CUBASE absolutnie nie !!!!

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 27 wrz 2010, 17:06

Doceniam możliwości tego programu, ale konieczność tworzenia makr mnie odrzuca. Nie jestem programistą, a w takiej sytuacji musiałbym skupić się na programowaniu, nie tworzeniu, a nie dysponuję nadmiarem wolnego czasu...
----------------
Boszszsz, co Ty tam doceniasz czy nie doceniasz skoro tak naprawdę nie spróbowałeś Reapera. Skąd Ci przyszło do głowy, że trzeba być programistą żeby tworzyć makra w Reaper? Bo "tworzenie makr" brzmi tak prgramistycznie? Zobacz, sprawdź i nie pisz głupot, bo makra to jedna z wielu zalet Reapera, a ich tworzenie to b. prosta rzecz.

ODPOWIEDZ