Witam!
Zamierzam rozpocząć zabawę (a może coś więcej) z komponowaniem muzyki. Pierwszym i koniecznym warunkiem do tego celu jest zakup odpowiedniego DAWa. Nie mogę na niego poświęcić zbyt dużo pieniędzy (w granicach ok. 500 zł). Znalazłem kilku potencjalnych kandydatów (m.in. Sonar Home Sudio, Cubase Essential), ale ani na tym, ani na innych forach nie znalazłem informacji, czy posiadają one pewne możliwości, które mogłyby zadecydować o moim wyborze.
Z tego powodu bardzo proszę użytkowników tych albo innych programów, aby potwierdzili lub zaprzeczyli, czy ich DAWy wyposażone są w niżej wymienione funkcje (z góry przepraszam za niefachowy i opisowy język):
1) ściskanie i rozciąganie ścieżek MIDI podczas pracy w oknie aranżacji - powinno to skutkować skracaniem lub wydłużaniem wszystkich zawartych w nim nut, pauz i ewentualnie wykresów automatyki; funkcja ta powinna umożliwiać zmianę o dowolną wartość lub wg. określonego algorytmu (np. ściśnięcie o 1/2 lub 2/3); tak zmieniony fragment powinien być podatny na przesunięcie lub kopiowanie w dowolne miejsce projektu (także na inną ścieżkę);
2) operacje wykonywane na zaznaczonym fragmencie projektu, także podczas pracy w oknie aranżacji (nie tylko piano roll); np. możliwość grupowej transpozycji, kwantyzacji, lub usunięcia nut bardzo długich, bardzo krótkich lub mocno rozczłonkowanych;
3) zastosowanie funkcji pitchbend do zaznaczonego fragmentu ścieżki w taki sposób, żeby wysokość dźwięku końcówki nuty poprzedzającej była zgodna z wysokością dźwięku początku nuty następującej (wskazane było by w tym przypadku zastosowanie dowolnie definiowanej krzywej narastania lub opadania);
4) możliwość zastosowania predefiniowanych krzywych automatyki (np. sinus. piła), jak i dowolnego ich kształtowania (np. przy pomocy wygięć i punktów kontrolnych); możliwość kopiowana tych krzywych w dowolne miejsce projektu; możliwość narysowania dowolnej krzywej np. w excelu, skopiowania i wklejenia do projektu (przez ctr+c i ctr+v).
Pozdrawiam i proszę o wyczerpujące odpowiedzi
TG