Roland nie chce zapamiętać mi jednej barwy którą dograłem. Wygląda to tak. Zapisuje wszystko na dyskietkę następnie zmieniam barwy na poszczegulnych trakach ot tak ręcznie, później wgrywam utwór z dyskietki do sequencera i start wszystko fajnie tylko jednej barwy Roland nie zmienia na taka jak ma być? Czy nie ma sposobu aby mu kazać to zapamiętać? Czy muszę wszystko robić od nowa? Załamka. Proszę o wypowiedz kogoś kto zna ten klawisz na wylot bo chyba taka wiedza będzie potrzebna. Próbowałem szukać w instrukcji ale nic nie znalazłem. Kombinowałem w opcjach wiem jak wykasować mu ProgramCh ale jak zapisać- nie wiem.
Roland D20 - jak zapisać zmianę barwy na tracku?
-
Re: Roland D20 - jak zapisać zmianę barwy na tracku?
... Roland nie chce zapamiętać mi jednej barwy którą dograłem. Wygląda to tak. Zapisuje wszystko na dyskietkę następnie zmieniam barwy na poszczegulnych trakach ot tak ręcznie, później wgrywam utwór z dyskietki do sequencera i start wszystko fajnie tylko jednej barwy Roland nie zmienia na taka jak ma być? Czy nie ma sposobu aby mu kazać to zapamiętać? Czy muszę wszystko robić od nowa? Załamka. Proszę o wypowiedz kogoś kto zna ten klawisz na wylot bo chyba taka wiedza będzie potrzebna. Próbowałem szukać w instrukcji ale nic nie znalazłem. Kombinowałem w opcjach wiem jak wykasować mu ProgramCh ale jak zapisać- nie wiem....
----------------------------------------------------
Gdy zmienisz już wszystko na trakach, to wtedy zapisz utwór na dyskietce, po czym wczytaj na nowo. Powinno byc ok. Oprócz tego podejrzyj na traku PC - czy w ogóle jest i jaki ma numer.
PS.
Już wieki chyba przeminęły od kiedy miałem D-20. O ile pamietam: żeby Pc czyli nr barwy był zapamietany, musisz włączyc tryb Recording i na grac choćby jedną miarę taktu - wtedy musi zapamiętać.
----------------------------------------------------
Gdy zmienisz już wszystko na trakach, to wtedy zapisz utwór na dyskietce, po czym wczytaj na nowo. Powinno byc ok. Oprócz tego podejrzyj na traku PC - czy w ogóle jest i jaki ma numer.
PS.
Już wieki chyba przeminęły od kiedy miałem D-20. O ile pamietam: żeby Pc czyli nr barwy był zapamietany, musisz włączyc tryb Recording i na grac choćby jedną miarę taktu - wtedy musi zapamiętać.
-
Próbowałem i tak i siak i nic. Może coś nie tak robię. Dogrywam pianino mniej więcej w środku utworu taką barwą jak ma być. Nagrywam na dyskietkę całosć ALL po czym żeby sprawdzić zmieniam barwę na dogrywanym traku na jakaś tam. Wgrywam utwór uprzednio zapisany start i gra tą barwą na którą zmieniłem ręcznie na traku czyli nie zmienia. Nie zapamiętuje.
Moiże ktoś coś chce sobie przypomnieć zamieszczam linki do instrukcji ja już nie mam pomysłu.
http://thesybersite.com/r...manual_vol1.pdf
http://thesybersite.com/r...manual_vol2.pdf
Moiże ktoś coś chce sobie przypomnieć zamieszczam linki do instrukcji ja już nie mam pomysłu.
http://thesybersite.com/r...manual_vol1.pdf
http://thesybersite.com/r...manual_vol2.pdf
...Próbowałem i tak i siak i nic. Może coś nie tak robię. Dogrywam pianino mniej więcej w środku utworu taką barwą jak ma być. Nagrywam na dyskietkę całosć ALL po czym żeby sprawdzić zmieniam barwę na dogrywanym traku na jakaś tam. Wgrywam utwór uprzednio zapisany start i gra tą barwą na którą zmieniłem ręcznie na traku czyli nie zmienia. Nie zapamiętuje.
----------------------
Słuchaj, nagraj od początku ścieżki z pożądaną barwą jeden pusty takt. MUSI PAMIĘTAĆ! Poza tym jakoś się chyba da podejrzeć Program Change?
----------------------
Słuchaj, nagraj od początku ścieżki z pożądaną barwą jeden pusty takt. MUSI PAMIĘTAĆ! Poza tym jakoś się chyba da podejrzeć Program Change?
Poza tym jeżeli od początku ścieżki nie masz określonego PC, a tylko "wstawiłeś go w połowie utworu, to własnie tam nastąpi zmiana barwy. Piszę o tym ze względu na sentyment do mojego pierwszego syntha. Ty, natomiast musisz się podszkolić w kwestii MIDI.
-
Pusty takt? Nie czaję. Użyłem 7 tracków na 6 dograłem pianino wszystkie barwy pamięta. Zmieniam barwy na wszystkich trackach wkładam dyskietke wgrywam utwór i zmienia barwy na takieie jak mają być poza tym jednym trackiem 6 z resztą. Wykasowywałem track, nagrywałem od nowa konkretym pianinem. Po czym zapisuje całość na dyskietkę i nie pamięta. Jak zostawie na tym traku ustawioną inną barwę to nie zmienia jej na pianino tylko gra sobie tą która jest czyli np fale morskie.. Nie wiem jak podejrzeć PC troche mało wiem ale staram się dowiedzieć jak sam widzisz.
-
Otóż mylisz się czekam na ten moment odsłuchując całość i nie zmienia w tym momencie chodz powinien moim zdaniem. W midi przejrzałęm wszystko nie da się ręcznie wstawić żadnych cyfer jeśli chodzi ci o numer barwy. z resztą odsyłam do instrukcji którą też przejrzałem. Myślę jednak że jakoś da się to zrobić zapisując od nowa cały PC tylko jak? Wykasować cały PC się da jedną funkcją ale jak zapisać oto jest pytanie do znawców.
-
...Otóż mylisz się czekam na ten moment odsłuchując całość i nie zmienia w tym momencie chodz powinien moim zdaniem. W midi przejrzałęm wszystko nie da się ręcznie wstawić żadnych cyfer jeśli chodzi ci o numer barwy. z resztą odsyłam do instrukcji którą też przejrzałem. Myślę jednak że jakoś da się to zrobić zapisując od nowa cały PC tylko jak? Wykasować cały PC się da jedną funkcją ale jak zapisać oto jest pytanie do znawców.... Może po prostu muszę wszystko zrobić od nowa za jednym zamachem bez dogrywania czy jak?
-
Powinno być tak że nawet w trakcie odtwarzania jak mu zmienie barwę na którymś z traków i puszczę utwór od początku to powinien przywrócić sobie barwę taką jaką ma zaprogramowaną. A w tym przypadku tego nie robi bawet po ponownym starcie. I bądz tu mądry. Próbowałem użyć" ProCH erase" i posazukałem i ok jak puszczę jest ok zapisuję, wgrywam, zmieniam barwę na 6 traku i d.... nie przywraca?
-
Jak podejrzeć na traku PC w D20