Kompatybilność mono nagrań

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
ksiedzulek
Kompatybilność mono nagrań

Post autor: ksiedzulek » piątek 06 sie 2010, 09:45

Witam,

niby wiem ze polega to na sprawdzeniu czy w nagraniu nie ma przesuniec fazowych, ale jak to sie robi w praktyce i (jezeli sa) to jak je sie naprawia-fajnie jakby ktos poinstruowal jak to sie robi w logicu

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Kompatybilność mono nagrań

Post autor: JoachimK » piątek 06 sie 2010, 18:33

niby wiem ze polega to na sprawdzeniu czy w nagraniu nie ma przesuniec fazowych, ale jak to sie robi w praktyce

Włączasz odsłuch mono i sprawdzasz, czy nie znikneły składniki miksu, nie zmieniły się proporcje

i (jezeli sa) to jak je sie naprawia

Koryguje się miks, by na mono nie było za dużo ubytków - wszystko.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » piątek 06 sie 2010, 21:12

Zawsze przy okazji pytań o kompatybilność mono ja zadaję sobie pytanie - czy w XX! wieku ma sens analogowy tryb przesyłu sygnału radiowego w tak słabej jakości, że tylko w mono jest on dobrze odbierany w niektórych miejscach kraju? Przecież to już powinno być dawno wszystko cyfrowe!

ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » niedziela 08 sie 2010, 20:05

Ale w wielu kuchniach i innych tego typu miejscach nadal mamy do czynienia z radyjkami z jednym głośniczkiem (pasmo przenoszenia 5Hz-30.000kHz ;) ). Tylko z drugiej strony pytanie, czy taka gospodyni będzie się zastanawiała, nad zgodnością z mono miksu, który aktualnie jest odtwarzany w radio? :)

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » poniedziałek 09 sie 2010, 00:32

...
Zawsze przy okazji pytań o kompatybilność mono ja zadaję sobie pytanie - czy w XX! wieku ma sens analogowy tryb przesyłu sygnału radiowego w tak słabej jakości, że tylko w mono jest on dobrze odbierany w niektórych miejscach kraju? Przecież to już powinno być dawno wszystko cyfrowe!

Cytując MB:

Przy okazji: przypominam, że zgodność z mono to nie tylko pozornie archaiczny wymóg wynikający ze słuchania na kuchennym radyjku. Zgodność z mono to fundament poprawnej transmisji w systemach z matrycowaniem kanałów oraz kompresji w trybie łącznego stereo

Pozdrawiam

Janusz M.

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » poniedziałek 09 sie 2010, 03:03

Oczywiście masz rację, o tym aspekcie nie pomyślałem pisząc poprzedni post. Więc przepraszam za głupoty, bije się w pierś :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » poniedziałek 09 sie 2010, 22:22

Dla wielu muzyka jest towarem, dla innych jest dziełem sztuki - nikt nie ma prawa ograniczać woli twórczej artysty.

I przy tej woli systemy z matrycowaniem kanałów czy też kompresja łączna stereo - są niczym.

Specyfika procesorów Orbana faworyzuje nagrania o wąskiej przestrzeni stereofonicznej.

Każde radio ma swoje brzmienie, zależne od ustawień orbana - wiele rozgłośni ustawia je masakrując dźwięk.

Odtwarzacz CD jest w stanie odtworzyć falę w przeciwfazie.

W słuchawkach mamy 100% separacji kanałów - zjawisko niewystępujące w przyrodzie.

W kolejnym poście wyciągnę wnioski z powyższego. 

ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

ODPOWIEDZ