El-muzyka - jaki sprzęt na początek tworzenia?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
auton
El-muzyka - jaki sprzęt na początek tworzenia?

Post autor: auton » czwartek 20 maja 2010, 01:05

Witam wszystkich serdecznie. Od ponad 15 lat słucham muzyki elektronicznej i pomyslełem, ze chciałbym spróbowac sił w jej tworzeniu, ale nie bardzo znam sie na sprzęcie. Czy możecie poradzic co by było najlepsze na poczatek? Zalezy mi na urządzeniu, które łączy w sobie kilka funkcji: beat mazyna, syntezator, jakis procesor dźwieku, cos za pomoca czego mogłbym np. stworzyc swój kawałek. Marze o syntezatorze, ale narazie nie ma piniądzów. Zastanawiałem sie juz nad takimi urzędzeniami jak: AKAI MPD 24, KORG KAOSS PAD 3, jakis kontroler MIDI z touch padami i klawiaturą, np. AKAI MPK 25, 49 i tym podobne. Myśle że Korg Electribe EMX był by dobrym rozwiązaniem, lecz jest trochę za drogi. KORG KAOSS PAD 3 jest wypasionym urządzeniem, ale myślę ze to za mało, bo tak naprawde to bardziej efektor dźwiękowy. Nie wiecie czy istnieje mozliwośc sterowania dowolnym dzwiekiem wrzuconym z kompa na KAOSS PADA?

Prosze o Was o pomoc bo juz nie wiem jaką zabawke kupic.

[addsig]

Awatar użytkownika
adasber

Re: El-muzyka - jaki sprzęt na początek tworzenia?

Post autor: adasber » czwartek 20 maja 2010, 08:32

Je...
Witam wszystkich serdecznie. Od ponad 15 lat słucham muzyki elektronicznej i pomyslełem, ze chciałbym spróbowac sił w jej tworzeniu, ale nie bardzo znam sie na sprzęcie. Czy możecie poradzic co by było najlepsze na poczatek? Zalezy mi na urządzeniu, które łączy w sobie kilka funkcji: beat mazyna, syntezator, jakis procesor dźwieku, cos za pomoca czego mogłbym np. stworzyc swój kawałek. Marze o syntezatorze, ale narazie nie ma piniądzów. Zastanawiałem sie juz nad takimi urzędzeniami jak: AKAI MPD 24, KORG KAOSS PAD 3, jakis kontroler MIDI z touch padami i klawiaturą, np. AKAI MPK 25, 49 i tym podobne. Myśle że Korg Electribe EMX był by dobrym rozwiązaniem, lecz jest trochę za drogi. KORG KAOSS PAD 3 jest wypasionym urządzeniem, ale myślę ze to za mało, bo tak naprawde to bardziej efektor dźwiękowy. Nie wiecie czy istnieje mozliwośc sterowania dowolnym dzwiekiem wrzuconym z kompa na KAOSS PADA?

Prosze o Was o pomoc bo juz nie wiem jaką zabawke kupic.
...

Jeśli nie miałeś jeszcze kontaktu ze sprzętem ani oprogramowaniem to osobiście radzę Ci najpierw wypróbować software. Np. na stronie abletona jest możliwość pobrania triali za darmo. Jeśli masz możliwość to wypróbuj inne DAW'y (Cubase, FL-studio). Początki mogą być trudne ale myślę że jeśli przebrniesz przez nie i nie zniechęcisz się do pracy nad muzyką to dopiero wtedy pomyśl nad kupnem sprzętu. Moje zdanie jest takie, że najpierw trzeba zainwestować sporo czasu i cierpliwości w wiedzę i naukę, w miedzyczasie oszczędzając na sprzęt. Nie ma sensu na starcie wydawać gotówkę bo dopiero po jakimś czasie łatwiej Ci będzie stwierdzić czy w ogóle  zakupy mają sens, a jeśli będą miały to napewno łatwiej będzie ci go dobrac do swoich wymagań.

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » piątek 21 maja 2010, 06:44

A ja na początek polecał bym kupić to: http://helion.pl/ksiazki/real_world_digital_audio_edycja_polska_peter_kirn,rwdaep.htm

Dostępna w druku na żądanie.

auton

Post autor: auton » piątek 21 maja 2010, 13:14

A co myślicie o tym kontrolerze-Akai apc 20, który stworzony jest do współpracy z Abletonem i wraz z kupnem dołaczony jest  program Ableton live. Koszt nie jest wielki, i za jednym zamachem mam kontroler i program, to taniej wychodzi jak sam program, choc jest to pewnie jakas okrojona wersja. Zalezy mi na jakims instrumencie/urządzeniu, bo wiem, że  tworzenie za pomoca myszki troche mnie zniechęca, dlatego cisne sie odrazu na instrument.

oto link do tego http://www.infomusic.pl/serwis/studio/artykul/view/29602,akai_apc20_juz_w_sprzedazy,akai

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 21 maja 2010, 17:08

...Zalezy mi na jakims instrumencie/urządzeniu, bo wiem, że tworzenie za pomoca myszki troche mnie zniechęca, dlatego cisne sie odrazu na instrument...

Oj nie :-(
Moim skromnym zdaniem na tym etapie jest to droga do nikąd, na dodatek mocno wyboista, a w zasadzie wręcz żadna, bo nie prowadzi wprost do celu.

Przecież jak kupujesz samochód, to najpierw starasz się o prawo jazdy. Przy tym musisz wiedzieć, iż ilość informacji, które będziesz musiał przyjąć na klatę i (co gorsza) zrozumieć w temacie, w jakim postujesz przekracza wręcz niewyobrażalnie wszystko to, co się łączy z egzaminami na każde prawko, pod każdym względem.

Dlatego też absolutnie popieram tu zdanie kolegi tomkat_75. Real World Digital Audio jest doskonałą pozycją dla wszystkich zainteresowanych tematem audio i peryferiami, a z którą nawet po tylu latach pracy w redakcji osobiście praktycznie się nie rozstaję. Nie dość, że świetnie zredagowana merytorycznie, to całkiem nieźle przetłumaczona - choć przez różnych tłumaczy, w tym kobiety(!)

Rację ma też i kolega lunarbeats proponując wpierw zabawy w trybie wirtualnym. W większości przypadków to nic nie kosztuje, a można sobie mocno z grubsza wyrobić zdanie na temat swej percepcji w opanowywaniu konkretnego tematu, pracując przy tym nierzadko na profesjonalnym sofcie, do tego darmowym dla użytku własnego (niekomercyjnego).

Pisząc to lojalnie uprzedzam, iż na naszym forum jako gringo też nie można postować bez końca. Aby załapać się na naprawdę fachową odpowiedź trzeba już mocno konkretnie wiedzieć jak i o co spytać. Tylko w takim przypadku zwykle nie trzeba na taką zbyt długo czekać.
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 21 maja 2010, 18:55

3łowieku kup sobie klawiaturkę midi/usb np... midistart za 350zł. Na forum po prawej jest blog przeglądnij i ściągnij sobie sample, vst i vsti (freeware). Wszystko odpal pod jakimś DAW i graj! Codziennie wchodź na forum, sprawdzaj blog i czekaj aż spadnie kolejna gwiazdka z nieba w postaci freeware. Część z tych narzędzi jest bdb jakości i w zestawieniu z twoimi umiejętnościami oraz obecną wiedzą będzie  to wyglądało tak jak byś Mariolkę wsadził do bolidu F1 z sezonu 2007;)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 21 maja 2010, 22:49

...Oj nie...

Jako Redakcja przetłumaczcie to jeszcze na wszelki znane Wam języki. Bo nic dodać, nic ująć.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » sobota 22 maja 2010, 01:17

Oj nie...

tutaj jest demo Reaktora:

http://www.native-instruments.com/#/en/products/producer/reaktor-5/?page=586

a w Google Reaper:

i elmuzyka już ma szansę powstac :)

http://www.superstereo.pl

ODPOWIEDZ