SF2 - używanie w syntezatorach sprzętowych

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Rhotax
SF2 - używanie w syntezatorach sprzętowych

Post autor: Rhotax » środa 05 maja 2010, 02:22

Witam.

Mam Rolanda Fantoma X. Brzmienia perkusyjne mnie tam rozczarowują (może nawet nie chodzi o brzmienia, ale o sam ich...'mastering'). Mam za to pełno "wzorcowych" (dla mnie) zestawó perkusyjnych na komputerze w formacie plików SF2.

Czy jest możliwość 'zadaptowania' tych plików do formatu ww. syntezatora (ale tak żebym nie musiał mozolnie rozbijać całego banku na poszczególne WAVy, a potem to wszystko powtarzać tylko w drugą stronę i sklejać zestaw w syntezatorze ?

Na razie znalazłem informacje, że jest programowy edytor Patch/brzmień pod Rolanda Fantoma X, który 'kopiuje' bezpośrednio zestawy w formacie AKAI (s5000). Z drugje strony znalazłem też osobny program, który zamienia SF2 na AKAI (s7000/9000), ale...ten program Fantoma potrafi czytać AKAI tylko bezpośrednio z płyt CD w formacie AKAI( ?) i nie można tak po prostu wskazać plików na dysku itd.

Czy ktoś orientuje się czy można w miarę bezpośrednio przekonwertować pliki SF2 do plików brzmień (patch lub zestawu perusyjnego) do Fantoma X ?

Awatar użytkownika
KAFEL

Re: SF2 - używanie w syntezatorach sprzętowych

Post autor: KAFEL » środa 05 maja 2010, 09:32

Czy ktoś orientuje się czy można w miarę bezpośrednio przekonwertować pliki SF2 do plików brzmień (patch lub zestawu perusyjnego) do Fantoma X ?...

Tak - Translator

Awatar użytkownika
Rhotax

Post autor: Rhotax » piątek 07 maja 2010, 00:33

...

Czy ktoś orientuje się czy można w miarę bezpośrednio przekonwertować pliki SF2 do plików brzmień (patch lub zestawu perusyjnego) do Fantoma X ?...

Tak - Translator
...

Dzięki.

Ale niestety, z plików jakie próbowałem 'przekonwertować' (przy użyciu funkcji Translate wybierając do formatu Fantom X) tylko z jednym zaczął coś robić (akurat na tym mi w ogóle nie zależało) na czterech innych wyskakiwało opisowe okienko z błędem (tym samym) i z poradą aby wysłać im ten plik SF2 i oni zobaczą dlaczego ich program nie potrafi tego przetworzyć. ;>

Tobie się udało użyć z Pełnym sukcesem tego konwertera (tzn. tak, że faktycznie potem fizycznie mogłeś użyć jakiegoś brzmienia SF2 w syntezatorze) ?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 07 maja 2010, 11:38

Szybko go kupiłeś (?). Rozumiem że masz najnowsze uaktualnienie ściągnięte ze strony ? Jaką masz wersję ? Jeśli jednak użyłeś "wersji edukacyjnej" to nie mamy o czym dyskutować.

Awatar użytkownika
Rhotax

Post autor: Rhotax » piątek 07 maja 2010, 16:59

...
 Szybko go kupiłeś (?). Rozumiem że masz najnowsze uaktualnienie ściągnięte ze strony ? Jaką masz wersję ? Jeśli jednak użyłeś "wersji edukacyjnej" to nie mamy o czym dyskutować.
...

Jak to "kupiłeś" przecież nikt normalny, logiczny itd. nie kupuje jeśli najpierw nie ma pewności, że to coś działa i mu się przyda :> (tym bardziej za taką cenę).

Ale w tej wersji Free, nie wyskakuje komunikat "funkcja zablokowana" itp. Normalnie okienko z komunikatem błędu, nr i poradą od nich co zrobić w tym przypadku.

Jeśli jesteś pewien, że to tylko dlatego - to mogę poszukać jakiś wersji zcrackowanych i sprawdzić czy zachowa się inaczej.

A może jeśli Ty potwierdzasz, że udało ci się (jak pytałem wcześniej) z sukcesem przekonwertować jakiś sf2 i użyć w instrumencie - to przesłałbym ci jeden plik, który u mnie nie działał i poprosił o przekonwertowanie go, a ty stwierdzisz, że na "Pełnej" wersji wszystko działa prawidłowo ? :>

No bo inaczej...no nie rozumiem..jak sobie to wyobrażałeś, że już kupiłem ? :) Program 'kombajn', z którego ja potrzebuję tylko 10% możliwości bez sprawdzenia czy w ogóle zadziała ? :)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 07 maja 2010, 18:16

Pomijając śliską na tym forum sprawę cracków i wersji "demo" pragnę tylko napomknąć coś z autopsji. Otóż dla mnie niejaki, wspomniany powyżej, program Chicken Tranlator to jeden wielki, nadmuchany nieprawidłowo działającymi opcjami gniot. IHMO szkoda kasy, i tyle!

Jedynym tego typu programem, a co do którego jak dotąd mam pełne zaufanie jest nasz polski Extreme Sample Converter. Ma on przy tym też i tę zaletę, że support jest dla niego wręcz wzorowy, pod każdym względem.

Przypuszczam, iż jeśli tylko ładnie autora poprosić, to zajmie się też (jak zwykle mocno konkretnie) i Fantomem X
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 07 maja 2010, 21:50

Popieram Twój gorący patriotyzm i nie zaprzeczam że ESC jest dobrym programem natomiast uznanie Translatora za gniota jest wysoce niewłaściwe. Owszem kiedyś w pierwszych wersjach też strasznie mnie wkurzał jego dzirawy system konwersji, ale od dłuższego czasu (ok 2 lat) nie mam z nim problemów. Przed chwilą przekonwertowałem właśnie bez zająknięcia na raz sporą paczkę SoundFontów na format Fantoma X. Mogę podesłać na dowód link do efektów tej konwersji, aby można było je sprawdzić na instrumencie. Jak sam zauważyłeś ESC na dzień dzisiejszy nie potrafi tego zrobić więc o co Ci chodzi ? Czy tym razem ja powinienem nazwać go gniotem ? Mam Translatora chyba od 10 lat i wtym czasie ciągle udoskonalany przeszedł prawdziwą metamorfozę. Uaktualnienia są dożywotnio darmowe a ja jestem zadowolonym użytkownikiem i to jest fakt. Moja aktualna, ostatnia wersja ma numer 2.9, build 124. Czy możecie zdradzić z jaką wersją mieliście do czynienia ?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 07 maja 2010, 23:05

Zgodnie z obietnicą podaję link do 150MB paczki w formacie Fantoma przekonwertowanej z plików SF2. Rhotax podeślij mi te perkusyjne SF2 a migiem Ci je przekonwertuję.

ODPOWIEDZ