Jaki plugin reverbowy?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
zagloba2009
Jaki plugin reverbowy?

Post autor: zagloba2009 » niedziela 14 mar 2010, 14:15

Witam,  mam prośbę o polecenie jakiegoś ładnego pogłosu do produkcji klasyki - najlepiej jakieś symulacje konkretnych sal, możliwość dużej konfigurowalności: geometria sali, wybór materiału wykończenia ścian itp. Co polecacie?

Pietro

Re: Jaki plugin reverbowy?

Post autor: Pietro » niedziela 14 mar 2010, 15:19

...
Witam,  mam prośbę o polecenie jakiegoś ładnego pogłosu do produkcji klasyki - najlepiej jakieś symulacje konkretnych sal, możliwość dużej konfigurowalności: geometria sali, wybór materiału wykończenia ścian itp. Co polecacie?...

Zamiast symulacji polecałbym raczej pogłosy impulsowe (convolution reverb). Cubase 5 ma swój Reverence, jest moim zdaniem świetny.

Za darmo masz SIR v1.011, z tym, że niestety na wyjściu jest latencja.

Darmowych odpowiedzi impulsowych (czyli jakby próbek sal) można znaleźć w sieci sporo np. na noisevault. Można też nagrać je samemu.

Z tych droższych jest na przykład Altiverb, już dość wysławiony.

Od VSL mamy porządny pogłos w pakiecie Vienna Suite, oraz MIR - ale to drugie to już cieżki kaliber i niestety na razie tylko do użycia z Vienna Instruments. Warto się jednak zainteresować, bo patent dość ciekawy (efekty mnie jednak niezbyt przekonują, ale to może kwestia dobrych impulsów).

- Piotr 

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » niedziela 14 mar 2010, 17:40

Waves IR-1 jest też bardzo syty. Ma też sporą bibliotekę impulsów, więc praktycznie nie trzeba w nim ruszać parametrów, wystarczy wybrać pasującą nam salę i ew. skorygować RT60. Niestety jest dosyć drogi, chyba że kupujesz na torrentach ;)

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » niedziela 14 mar 2010, 18:00

...
Waves IR-1 jest też bardzo syty. Ma też sporą bibliotekę impulsów, więc praktycznie nie trzeba w nim ruszać parametrów, wystarczy wybrać pasującą nam salę i ew. skorygować RT60. Niestety jest dosyć drogi, chyba że kupujesz na torrentach ;)                             

A jeżeli nie zależy Ci na impulsowym pogłosie, wypróbuj EPIC VERB. Ma dużo opcji, ładny interfejs uzytkownika, jest bardzo czytelny.

Ja uzywam go do okraszenia reverbem piana - pieknie wybrzmiewa i ma przepiękną głębię.

Polecam.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 14 mar 2010, 22:23

Jeden z lepszych reverbów programowych jakie słyszałem
LEXICON

ODPOWIEDZ