Witam, mam prośbę o polecenie jakiegoś ładnego pogłosu do produkcji klasyki - najlepiej jakieś symulacje konkretnych sal, możliwość dużej konfigurowalności: geometria sali, wybór materiału wykończenia ścian itp. Co polecacie?
Jaki plugin reverbowy?
Re: Jaki plugin reverbowy?
...
Witam, mam prośbę o polecenie jakiegoś ładnego pogłosu do produkcji klasyki - najlepiej jakieś symulacje konkretnych sal, możliwość dużej konfigurowalności: geometria sali, wybór materiału wykończenia ścian itp. Co polecacie?...
Zamiast symulacji polecałbym raczej pogłosy impulsowe (convolution reverb). Cubase 5 ma swój Reverence, jest moim zdaniem świetny.
Za darmo masz SIR v1.011, z tym, że niestety na wyjściu jest latencja.
Darmowych odpowiedzi impulsowych (czyli jakby próbek sal) można znaleźć w sieci sporo np. na noisevault. Można też nagrać je samemu.
Z tych droższych jest na przykład Altiverb, już dość wysławiony.
Od VSL mamy porządny pogłos w pakiecie Vienna Suite, oraz MIR - ale to drugie to już cieżki kaliber i niestety na razie tylko do użycia z Vienna Instruments. Warto się jednak zainteresować, bo patent dość ciekawy (efekty mnie jednak niezbyt przekonują, ale to może kwestia dobrych impulsów).
- Piotr
Waves IR-1 jest też bardzo syty. Ma też sporą bibliotekę impulsów, więc praktycznie nie trzeba w nim ruszać parametrów, wystarczy wybrać pasującą nam salę i ew. skorygować RT60. Niestety jest dosyć drogi, chyba że kupujesz na torrentach ;)
...
Waves IR-1 jest też bardzo syty. Ma też sporą bibliotekę impulsów, więc praktycznie nie trzeba w nim ruszać parametrów, wystarczy wybrać pasującą nam salę i ew. skorygować RT60. Niestety jest dosyć drogi, chyba że kupujesz na torrentach ;)
A jeżeli nie zależy Ci na impulsowym pogłosie, wypróbuj EPIC VERB. Ma dużo opcji, ładny interfejs uzytkownika, jest bardzo czytelny.
Ja uzywam go do okraszenia reverbem piana - pieknie wybrzmiewa i ma przepiękną głębię.
Polecam.
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
LEXICON