Mix kanałów

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Damian_L
Mix kanałów

Post autor: Damian_L » czwartek 04 lut 2010, 15:08

Cze

Mam pytanie... oczywiście ;)

Tworze w Reasonie muzykę elektroniczna, ambient, chillout...

Powiedzmy mam dwa instrumenty, które graja swoja działkę i głośnośc jest w sam raz na oby dwóch ale w mikserze pokazuje że w jednym osiągnieto limit głośności a na drugim ledwo co pokazuje się w skali (max peak).... wiec

czy mam po przez compresor i limiter ustawić tak aby max peak tych instrumentów był na podobnym poziomie czy zostawić tak jak jest bo głośnośc jest ok wiec nie trzeba zmieniać max poziomu volume ?

Dzięki

[addsig]
www.damianl.com

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Mix kanałów

Post autor: Groover » czwartek 04 lut 2010, 16:34

Powiedzmy mam dwa instrumenty, które graja swoja działkę i głośnośc jest w sam raz na oby dwóch ale w mikserze pokazuje że w jednym osiągnieto limit głośności a na drugim ledwo co pokazuje się w skali (max peak).... wiec

czy mam po przez compresor i limiter ustawić tak aby max peak tych instrumentów był na podobnym poziomie czy zostawić tak jak jest bo głośnośc jest ok wiec nie trzeba zmieniać max poziomu volume ?

Dzięki ...

najlepiej zmniejsz głośność obu kanałów o identyczną wartość, tak żeby głośniejszy nie przesterowywał

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Damian_L

Post autor: Damian_L » czwartek 04 lut 2010, 19:38

Dzięki ...

najlepiej zmniejsz głośność obu kanałów o identyczną wartość, tak żeby głośniejszy nie przesterowywał

Pozdro

Groover

Dzieki za odpowiedz ale nie o to mi chodzi...

inaczej...

czy ważne jest aby każdy z instrumentów miał podobny poziom głośności na w mikserze ?
www.damianl.com

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 04 lut 2010, 19:53

czy ważne jest aby każdy z instrumentów miał podobny poziom głośności na w mikserze ?...

Nie znam Reasona... Ale generalnie - poziom głośności instrumentu / modułu powinien być ustawiony na poziom maksymalny, a głośność powinieneś regulować na poziomie ścieżki MIDI (Volume / CC7). Ale nie ma jedynej jedynie słusznej drogi

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Damian_L

Post autor: Damian_L » czwartek 04 lut 2010, 22:11

Nie znam Reasona... Ale generalnie - poziom głośności instrumentu / modułu powinien być ustawiony na poziom maksymalny, a głośność powinieneś regulować na poziomie ścieżki MIDI (Volume / CC7). Ale nie ma jedynej jedynie słusznej drogi

Pozdro

Groover

No to lecim dalej...

Mam ustawione tak że każdy instrument ma volume na maksa (volume w module/ints) ale w mikserze na poszczególnych ścieżkach pokazuje poprzez rejestrator głośności że jeden z modułów ma jeszcze daleko do osiągnięcia maksymalnego levelu więc mam jeszcze dodać jakiś limiter/maksymalizer aby wzmocnić sygnał, zwiększyć dynamikę instrumentu ?

Opisze to w prosty sposób bo chyba nie możemy się dogadać :) albo ja nie rozumiem albo Ty mnie nie rozumiesz hehe.. przepraszam , bez nerwów

Nie ważne jaki program... mamy mikser i w każdym takim mikserze mamy pokazane poprzez diody ;) poziom głośności danego kanału/instrumentu. Na jednym pokazuje ze jest już prawie max czyli ok a na innym pokazuje że poziom głośności jest bardzo nisko na "skali" mimo ze faktyczna głośność tego instrumentu jest ok - mam limiterem zwiększyć ten poziom/dynamikę tego intrumentu aby dochodził do max (-3db) w "skali" w mikserze ?
Inaczej już tego nie wytłumaczę hehe.. mam nadzieje ze teraz otrzymam odpowiedz jaką potrzebuje... ;)
www.damianl.com

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » czwartek 04 lut 2010, 22:23

Damian_L - tak dla jasności:

Masz dwa instrumenty - A i B. Mimo iż twoje ucho jest pewne, że oba instrumenty mają tą samą głośność to diody miksera wskazują iż instrument A gra głośniej niż B. Ty się więc zastanawiasz czy zaufać uszom i tak zostawić czy zaufać wskazaniom? Powiedz jeszcze o jakich instrumentach mowa.

Awatar użytkownika
eMeL

Post autor: eMeL » piątek 05 lut 2010, 00:17

jeżeli dajmy na to w kanale A podłączony jest instrument generujący niższe częstotliwości np bass a w kanale B instrument generujący częstotliwości wyższe np syntetyczny pad to jak wiadomo ten z kanału A będzie niósł ze sobą większą energie co wcale nie oznacza że będzie bardziej słyszalny;p bardziej bedzie go można poczuć nie mniej jednak wskazanie linijki będzie mogło wprowadzić w błąd;p wynika to z tego że im wyższa częstotliwość tym mniej trzeba podkręcić głośność by była tak samo słyszalna;)
spróbuj porównać ze sobą sygnały wychodzące z oscylatora na tym samym poziomie głośności:
- pierwszy dajmy na to 100Hz
- drugi niech to będzie 4kHz
z pewnością usłyszysz/poczujesz różnice;)

na Twoim miejscu starałbym sie wszystko zmiksować na słuch uważając na przestery
... i nie przesadzać z kompresją;)

troszkę znam reasona wiec jak co to służę pomocą:D

pozdrawiam!
M.L.

Awatar użytkownika
Damian_L

Post autor: Damian_L » piątek 05 lut 2010, 10:58

Dzięki wszystkim.

Z odpowiedzi wnioskuje że nie mam zwracać uwagi na diody w mikserze tylko brać wszystko na śłuch.. no to dobrze... tak robiłem i jest git.

www.damianl.com

Awatar użytkownika
Damian_L

Post autor: Damian_L » piątek 05 lut 2010, 11:02

...
 Dzięki wszystkim.

Z odpowiedzi wnioskuje że nie mam zwracać uwagi na diody w mikserze tylko brać wszystko na śłuch.. no to dobrze... tak robiłem i jest git.
...

Sorki że posta za postem ale nie ma edytuj.

Tak Janusz mniej więcej o to mi chodzi ale czesto mi się zdarza że ta róznica miedzy A a B jest ogromna w mikserze. A pokazuje ze mam już max a przy B ledwo coś się tam pokaże na dnie i stąd moje pytanie czy aby dobrze wszystko robie.

www.damianl.com

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » piątek 05 lut 2010, 12:36

Tak Janusz mniej więcej o to mi chodzi ale czesto mi się zdarza że ta róznica miedzy A a B jest ogromna w mikserze. A pokazuje ze mam już max a przy B ledwo coś się tam pokaże na dnie i stąd moje pytanie czy aby dobrze wszystko robie.
...

eMeL wyjaśnił w czym rzecz - dlatego pytałem co to za instrumenty?

ODPOWIEDZ