Asio4all nie gra wszystkich głośników.

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
balwan
Asio4all nie gra wszystkich głośników.

Post autor: balwan » poniedziałek 25 sty 2010, 09:09

Otóż mam taki problem, mam strasznie słąbą kartę Trust SC-5250 i zainstalowałem sterowniki Asio4all, żeby zmniejszyć trochę latencję w Abletonie. Próbowałem ustawić ten sterownik w foobarze, jak i Abletonie i wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że grają tylko dwa przednie głośniki (posiadam komputerowe 5.1- nie ma znaczenia jakie), na standardowych sterownikach działają wszystkie, a przełącze na asio4all i zonk :(

W foobarze próbowałem włączyć Convert 5.1 to stereo i nadal nic. Gdzie może leżeć problem? Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lukashhh1

Re: Asio4all nie gra wszystkich głośników.

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 25 sty 2010, 09:23

...
Otóż mam taki problem, mam strasznie słąbą kartę Trust SC-5250 i zainstalowałem sterowniki Asio4all, żeby zmniejszyć trochę latencję w Abletonie. Próbowałem ustawić ten sterownik w foobarze, jak i Abletonie i wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że grają tylko dwa przednie głośniki (posiadam komputerowe 5.1- nie ma znaczenia jakie), na standardowych sterownikach działają wszystkie, a przełącze na asio4all i zonk :(

W foobarze próbowałem włączyć Convert 5.1 to stereo i nadal nic. Gdzie może leżeć problem? Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość.

Pozdrawiam...

cześć.

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że Twoja katra nie bardzo nadaje sie do audio.... Przede wszystkim latencja ( bardzo duża ), po drugie jakość toru audio...chyba bze jestes hobbysta i nie zalezy ci na wysokiej jakosci rejestrowanego materialu.

Sterownik ASIO ( czy asio4all ) nie obsluzy ci wszystkich kanalow, jest to tylko do zastosowac stereo, wiec to jest odpowiedz na twoje pytanie.

Glosnki tez wymien na porzadne monitory ( Niekoniecznie Yamaha NS-10, ale moze cos z Alesis albo M-Audio , bedzie tez swietnie i sporo taniej ).

Ale dobra karta to podstawa. Polecam ESI Juli@ na zlacze PCI( fakt tylko 2 wejscia i 2 wyjscia ) ale baaaaardzo stabilna. Maya44e -  nie pllecam, bez rewelacji, rowniez w kwestii latencji ( wieksza niz na PCI!!!! szok )

Polecam Edirola FA-101 na FireWIre - najstabilniejsze sterowniki, przyzwoita latencja... badzo dobre brzmienie preampow mikrofonowych i sprzetowy monitoring sygnalow.

ALe pamietaj - podstawa to dobry interfejs audio i monitory!!!!

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

balwan

Post autor: balwan » poniedziałek 25 sty 2010, 09:27

Wielkie dzięki za odpowiedz! BARDZO mi pomogłeś!

Pozdrawiam.

(Temat do zamknięcia)

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 25 sty 2010, 09:32

...
...

Pozdrawiam...

cześć.

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że Twoja katra nie bardzo nadaje sie do audio.... Przede wszystkim latencja ( bardzo duża ), po drugie jakość toru audio...chyba bze jestes hobbysta i nie zalezy ci na wysokiej jakosci rejestrowanego materialu.

Sterownik ASIO ( czy asio4all ) nie obsluzy ci wszystkich kanalow, jest to tylko do zastosowac stereo, wiec to jest odpowiedz na twoje pytanie.

Glosnki tez wymien na porzadne monitory ( Niekoniecznie Yamaha NS-10, ale moze cos z Alesis albo M-Audio , bedzie tez swietnie i sporo taniej ).

Ale dobra karta to podstawa. Polecam ESI Juli@ na zlacze PCI( fakt tylko 2 wejscia i 2 wyjscia ) ale baaaaardzo stabilna. Maya44e -  nie pllecam, bez rewelacji, rowniez w kwestii latencji ( wieksza niz na PCI!!!! szok )

Polecam Edirola FA-101 na FireWIre - najstabilniejsze sterowniki, przyzwoita latencja... badzo dobre brzmienie preampow mikrofonowych i sprzetowy monitoring sygnalow.

ALe pamietaj - podstawa to dobry interfejs audio i monitory!!!!...

NIe ma sprawy Kolego - ja tez tutaj zdobywam wiedze na temat produkcji i samego oprpgramowania i sprzetu.

Jest tutaj naprawde paru fajnych gosci co chetnie ci pomoga.

Jak zdecydujesz sie na Edirola, odezwij sie do mnie.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

balwan

Post autor: balwan » poniedziałek 25 sty 2010, 09:36

A mam pytanie, czy jak bym do kompa włożył kartę SB Live/Audigy (którąś z tych mogę mieć dostępną), zainstalowanie asio4all + kx pomogłoby aby grać na wszystkie głośniki ?

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 25 sty 2010, 09:56

...A mam pytanie, czy jak bym do kompa włożył kartę SB Live/Audigy (którąś z tych mogę mieć dostępną), zainstalowanie asio4all + kx pomogłoby aby grać na wszystkie głośniki ?... 

Nie sądze zeby graly wszystkie glosniki... nawet w opcjach asio4all nie masz ustawien innych kanalow jak tylko stereo... więc raczej nie. Tylko stereo...

a musisz koniecznie miec surround?

Talon

Post autor: Talon » poniedziałek 25 sty 2010, 14:46

Kolego może powiedz w jakim celu Ci potrzebne 5.1 ?

balwan

Post autor: balwan » poniedziałek 25 sty 2010, 15:44

Ponieważ brakuje mi chociażby bassu z suba i centralnego głośnika bo jest największy. Niestety, będę musiał wytrzymać tak jakiś czas.

ODPOWIEDZ