Unitra Tonsils ZgC-50-8-44 - podłączenie, porady

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
10J
Unitra Tonsils ZgC-50-8-44 - podłączenie, porady

Post autor: 10J » czwartek 24 gru 2009, 02:36

Witam Serdecznie

Posiadam

Oktava mk 319
soundcraft compact 4
i niedługo będe miał również esi julie i keyboard najprostszy z midi out za 300 zl

glosniki jakie mam teraz to creative p590 (podpiete byly do audigy 2 zs dopoki nie zaczela tyrkotac tydizen temu)

kolega ma Unitra Tonsils ZgC-50-8-44 i ich nie używa, służyły mu przez wiele lat do słuchania muzy na kompie (podłączał przez wzmacniacz - też na obrazku niżej)
Jako, że chce zacząć produkować muzyke, nie tylko wokale nagrywać, chce lepsze głośniki niż te moje satelitki, czy ew. za tanie pieniądze opłaca się te tonsile kupić? Jesli tak to za jakie i jak je podłączyć? (pierwszy raz widze takie wyjscie) Myślałem, że może jest przejściówka z tego dziwnego wyjścia do chinch, to bym podłączył jak dwie satelitki do subwoofera, ale czy to bedzie dzialac poprawnie? Czy musze jednak ten wzmacniacz razem z tym wziasc? Pisze na jednej stronie ze to sa kolumny podlogowe. Co to znaczy? Czym sie roznia od tych 'do studia'? Rozmawialem keidys z takim panem, co powiedzial ze to wlasciwie sciema z tymi glosnikami 'dedykowanymi do studia' ze 'zwykle' ale dobrze zrobione moga byc. Niewiem za bardzo co to znaczy i czy dobrze zrozumialem, tez nie mam za duzo pieniedzy i niechce teraz nawet tych kupowac jak nie beda mi sluzyc przynajmniej z rok czy dwa zanim nazbieram na lepsze jesli bedzie taka potrzeba (czyt. jesli bede nadal produkowal)

http://img46.imageshack.us/img46/9/unitratonsils.jpg />
http://img13.imageshack.us/img13/4355/ut1p1010320.jpg />
http://img710.imageshack.us/img710/5952/ut2p1010319.jpg />
http://img686.imageshack.us/img686/6964/ut5p1010323.jpg />
http://img193.imageshack.us/img193/7503/ut6p1010324.jpg />
http://img407.imageshack.us/img407/6818/p1010326x.jpg />
I przy okazji drugie pytanie.
Mam z miksera mozliwosc wyprowadzic sygnal przez jacki i przez chinche, julia ma widzialem an zdjeciach mozliwosc przyjecia i wysylania sygnalu na chinchac i jackach? Jaka jest roznica?
Tu sa zdjecia tego co aktualnie uzywam (wlasciwie playbacku nie uzywam, bo slucham muzyke przez sluchawki w kompie, inaczje mialem za duzy delay na creativi'e)

http://img193.imageshack.us/img193/9237/compact4kable.jpg

Wszelkie sugestie mile widziane
Zdrowych, wesołych :)
Marek

Awatar użytkownika
MadB
Kontakt:

Re: Unitra Tonsils ZgC-50-8-44 - podłączenie, porady

Post autor: MadB » czwartek 24 gru 2009, 09:03

Generalnie pozdrów Pana który powiedział że z tymi kolumnami do studia to ściema :D

Te Tonsile wyglądają dość leciwie, ale sam kiedyś na podobnych (trochę większych - Space 86) zaczynałem..

Jeśli faktycznie nie masz teraz kasy na inny odsłuch to kup je, ale koniecznie w komplecie ze wzmacniaczem, i nie przepłać!!

Jeśli miał byś jednak możliwość dołożyć to lepiej odczekać i kupić monitory studyjne, chociażby takie jak ja do niedawna mialem - Alesis M1 Active 520, lub cokolwiek podobnego.

Te dziwne wtyczki są od przewodów kolumnowych i jeśli kupisz też ten wzmacniacz to beda do niego idealnie pasowały.

Między mikserem a Julią jeśli faktycznie masz możliwość i na Jacki i na Chinche, to bez różnicy na co podepniesz, tylko zwróć dokładnie uwagę na to co to za wyjścia/wejścia itd.

[addsig]
[b] Tutaj klikamy: [url]http://www.youtube.com/watch?v=r3NSBzoEXkY[/url] i muzyki słuchamy [/b]

10J

Post autor: 10J » czwartek 24 gru 2009, 14:13

...
 Generalnie pozdrów Pana który powiedział że z tymi kolumnami do studia to ściema :D

Ten pan właściwie mi powiedział, że nie ma dokładnej specyfikacji czym sie roznia 'studyjne' od normalnych' i ze 'studyjne' otrzymaly taka nazwe bo byly produkowane dla studiow i tyle. Sam czytałem inne informacje gdzieś, że te monitory sa specjalnie przygotowywane zeby sygnal na nich był modulowane jakos dziwne, znaczy zeby mogly produkowac rozne dziwne czestotliwosci i zeby sie nie niszczyly, a te 'zwykle' to sa przystosowane do grania tylko tej ostatecznej 'papki' wychodzacej po kompresji i tak dalej. Przepraszam za moj prymitywny jezyk, ale jesli jescze cos moglbys dodac do tego lub zalinkowac to bylbym wdzieczny.

Właśnie przez to ze to przeczytalem, zaczalem sie wahac, bo skoro te unitry to kolumny podlogowe, to znaczy ze wlasnie byly przystosowane tylko do odluchiwania tego materialu juz przerobionego i nie nadaja sie optymalnie do studia gdzie rozne dzwieki beda przez nie przechodzic. Gdzie jest racja?

Z drugiej strony nawet jak sie nie nadaja do 'studia' to i tak chyba sa lepsze niz te 2 male satelitki :)

A co z subwooferem od tych creative p580, zostawic to juz, czy jednak da sie to podlaczyc ? Czy bedzie mi to potrzebne w ogole? Szczerze nie rozumeim, co to znaczy ten 'czysty sygnal' (nie wiem o jakie tu dokladnie slowo chodzi, ale

Jesli nie, to wtedy te glosniki to wzmacniacza a potem widzlaem jest wyjscie mini-jack z wzmacniacza, czyli kupie tylko przejsciowke mini-jack-> jack, lub mini jack->cinch i bedzie chyba ok. Ale podlaczac je do miksera czy do karty?

Jeśli faktycznie nie masz teraz kasy na inny odsłuch to kup je, ale koniecznie w komplecie ze wzmacniaczem, i nie przepłać!!

Wezme je na testy po swietach, jak julia przyjdzie do mnie.
Jak bedzie chcial wiecej niz 150 to nie biore, mam nadzieje ze 100 dam i bedzie ok.

Jeśli miał byś jednak możliwość dołożyć to lepiej odczekać i kupić monitory studyjne, chociażby takie jak ja do niedawna mialem - Alesis M1 Active 520, lub cokolwiek podobnego.

Jesli juz mialbym kupowac, i jesli bede nadal robil muzyke za rok, to chyba wezme Fostex PM-0.5 Mk II,  bardzo rzadko kupuje eis, ale raz kupilem (w marcu) i byl art o monitorach studyjnych, gdzieś na forum tez czytalme tutaj ze polecaja bardzo te. Generalnie tez przez sugesite stąd kupilem oktave i compact, co prawda compact sie spalil i oktave tez wymienialem, ale ostatecznie jestem zadowolony :D

dzięki

musicie sie bardziej postarać :P

10J

Post autor: 10J » czwartek 24 gru 2009, 14:29

przepraszam, zapomnialem dokończyć myśli

A co z subwooferem od tych creative p580, pozbyc sie tego, czy jednak da sie to podlaczyc ? Czy bedzie mi to potrzebne w ogole? Szczerze nie rozumeim, co to znaczy ten 'czysty sygnal' (nie wiem o jakie tu dokladnie slowo chodzi). Nie rozumiem jak zrobic zeby wszedzie bas byl taki sam, bo przeciez niektorzy maja subwoofer a niektorzy nie. Niektorzy jescze dodatkowo ustawiaja na komputerze czy gdzies tam zeby podbijal bas, wiec jak nie dac za duzo. Bede robil rap.

Nie wiem czy dobrze to wyjasnilem, ale przepraszam jesli nie :) Poszukalbym na sieci, ale jak widzicie sam dokladnie nie wiem jak to ugryzc i o co zapytac, takze jakiekolwiek linki lub sugestie jak to sie nazywa dokladnie np. 'taka i taka obrobka basu' 'kompresja' czy inne takie slowa bede mile widziane, to sobie poszukam.

Wesołych świąt :)

musicie sie bardziej postarać :P

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » czwartek 24 gru 2009, 15:43

Co do basu, to winą "różnego basu w różnym miejscu" jest pomieszczenie, więc tego nie przeskoczysz nie adaptując go choć w małym stopniu. Sam tworzę w zwykłym pokoju z meblami, więc znam ten ból :)
A co do ilości tego basu, dla każdego ta idealna proporcja jest inna :) Więc najlepiej puść sobie jakieś dobrze zrealizowane nagranie, które dobrze znasz (takie wzorcowe, referencyjne) i na nim ustaw tego basu tyle, ile Ty uznasz za stosowne :)
Jeśli się mylę, to proszę o korektę bardziej doświadczonych Forumowiczów ;) pozdrawiam

ODPOWIEDZ