Nowy komputer czy sprzęt nagrywający?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
JuleC
Nowy komputer czy sprzęt nagrywający?

Post autor: JuleC » poniedziałek 30 lis 2009, 21:19

Witam.. mam takie pytanie.. otoz.. zalozmy ze dysponuje pewna kwota pieniedzy... I... na komputer/sprzet mogl bym wydac do 2500zl, Pytanie brzmi czy lepiej kupic nowy komputer czy sprzet nagrywajacy?? Posiadam Athlona 1,8GHz (1,5GHz), 650 Ramu i SB Audigy.. mikrofon i karta jest taka ze potrzebuje dobrego mixu i masteringu. Korzystam z Adobe Audtion3, ACID 5.0, Ozone4 i Mercury Bundle, oprocz tego RAM zrzera mi te k. graficzna i system.. przy korzsytaniu z kilku VST AA3 zawiesza sie... Wiec widze 2 opcje: Kupic k. dzwiekowa Juli@ i majk RODE NT1-A ludzac sie ze taki sprzet zaresjtruje mi dobra jakosc na tyle abym nie musial korzystal z tak wielu wtyczek ktore powoduje zawias kompa lub zamiast sprzetu kupic komputer na ktorym msaterin i mix bede mogl zrobic za dobrym poziomie..? DODAM... ze oprocz tego sprzetu nagrywajacego mogl bym tez dodac troche RAMu do kompa(o ile to pomoze).. Co wy na to? ktora opcja jest lepsza?? taki komp jak wyzej + wiecej RAMu i dobry sprzet nagrywajacy... czy lipny sprzet i dobry komp na ktorym master i mix nadrobi dobra jakosc???

JuleC

Re: Nowy komputer czy sprzęt nagrywający?

Post autor: JuleC » poniedziałek 30 lis 2009, 21:30

...
Witam.. mam takie pytanie.. otoz.. zalozmy ze dysponuje pewna kwota pieniedzy... I... na komputer/sprzet mogl bym wydac do 2500zl, Pytanie brzmi czy lepiej kupic nowy komputer czy sprzet nagrywajacy?? Posiadam Athlona 1,8GHz (1,5GHz), 650 Ramu i SB Audigy.. mikrofon i karta jest taka ze potrzebuje dobrego mixu i masteringu. Korzystam z Adobe Audtion3, ACID 5.0, Ozone4 i Mercury Bundle, oprocz tego RAM zrzera mi te k. graficzna i system.. przy korzsytaniu z kilku VST AA3 zawiesza sie... Wiec widze 2 opcje: Kupic k. dzwiekowa Juli@ i majk RODE NT1-A ludzac sie ze taki sprzet zaresjtruje mi dobra jakosc na tyle abym nie musial korzystal z tak wielu wtyczek ktore powoduje zawias kompa lub zamiast sprzetu kupic komputer na ktorym msaterin i mix bede mogl zrobic za dobrym poziomie..? DODAM... ze oprocz tego sprzetu nagrywajacego mogl bym tez dodac troche RAMu do kompa(o ile to pomoze).. Co wy na to? ktora opcja jest lepsza?? taki komp jak wyzej + wiecej RAMu i dobry sprzet nagrywajacy... czy lipny sprzet i dobry komp na ktorym master i mix nadrobi dobra jakosc???...

Dodam.. ze jesli bardziej oplacalo sie kupic sprzet( do 2500zl) to do tego majka i karty dochodza tez monitory.. wiec jesli ktos uwaza ze lepiej sprzet niech nie pisze o lepszym majku i karcie :P:P

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 30 lis 2009, 21:47

Nie łudź się że nawet super masteringiem trupa nie uratujesz (swoją drogą do masteringu też potrzebne są monitory które mają minimalne maskowanie itd. .... bo praca po omacku na kolumnach mało dokładnych będzie daleka od "nie paprania").

Z drugiej strony praca na tak starym PC jest średnio przyjemna.

... cokolwiek nie zrobisz będzie miało swoje dobre i złe strony ... ale nie myśl że po wymianie kompa zwiększysz jakość ... "jedynie" będzie się pracowało o niebo przyjemniej.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 30 lis 2009, 21:49

Nie ma opcji edycji więc:

Nie łudź się że nawet super masteringiem trupa uratujesz - czyli kiepskie jakościowo nagranie (swoją drogą do masteringu też potrzebne są monitory które mają minimalne maskowanie itd. .... bo praca po omacku na kolumnach mało dokładnych będzie daleka od "nie paprania").

Z drugiej strony praca na tak starym PC jest średnio przyjemna.

... cokolwiek nie zrobisz będzie miało swoje dobre i złe strony ... ale nie myśl że po wymianie kompa zwiększysz jakość ... "jedynie" będzie się pracowało o niebo przyjemniej.

JuleC

Post autor: JuleC » poniedziałek 30 lis 2009, 21:55

Nie, nie... kwota 2500zl to sprzet nagrywajacy lub komp... do wydania mam 5000zl. ale jedna czesc zarezerwowalem juz na monitory.. 

Co do obecnego kompa pracuje na nim juz ok 3lat i nie narzekam... problem pojawil sie dopiero teraz kiedy potrzbuje skorzystac z Adobe Audition 3 i vst (Ozone4 i Mercury Bundle)

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 30 lis 2009, 22:01

...
Nie, nie... kwota 2500zl to sprzet nagrywajacy lub komp... do wydania mam 5000zl. ale jedna czesc zarezerwowalem juz na monitory.. 

Co do obecnego kompa pracuje na nim juz ok 3lat i nie narzekam... problem pojawil sie dopiero teraz kiedy potrzbuje skorzystac z Adobe Audition 3 i vst (Ozone4 i Mercury Bundle)
...

... ja bym się skłaniał do prztrwania na obecnym choć jednak antycznym PC (szczególnie że obecnie pamięci są bardzo drogie) i kupił lepszy sprzęt do nagrywania (Juli@ i RODE NT1-A) ... Audigy to crap zarówno do do nagrywania jak i odtwarzania (radzi sobie tylko z 48 Khz ... inaczej jest kosmicznie wysokie IMD lub inne kwiatki ... np. przy 96K karta pracuje jakościowo jak przy 32 Khz)

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » poniedziałek 30 lis 2009, 22:14

...
...

za 2500zł mozesz mieć w miarę sensowny komputer do nagrywania lub bardzo średni sprzęt do "nagrywania". Jak masz 5000zł., to kup, a najlepiej złuż kompa, kup w miarę rozsądną kartę, a resztę zainwestuj w mikrofon i słuchawki. Jak "dozbierasz" trchę, kup sensowne monitory. Po co ci monitory za 2500zł. jak będziesz miał slabego kompa, jesze słabszy mikrofon i bardzo slabą kartę? Co więc na nich usłyszysz? :) Zresztą, wokal ciężko się nagrywa przy włączonych monitorach i bez sluchawek :))) Pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 30 lis 2009, 22:17

Przecież będzie miał kartę przyzwoitą (Julia) więc monitory za 2,5K jest sens kupować. Co innego jakby chciał te monitory podłączać do Audigy ;)

JuleC

Post autor: JuleC » poniedziałek 30 lis 2009, 22:31

...
...

za 2500zł mozesz mieć w miarę sensowny komputer do nagrywania lub bardzo średni sprzęt do "nagrywania". Jak masz 5000zł., to kup, a najlepiej złuż kompa, kup w miarę rozsądną kartę, a resztę zainwestuj w mikrofon i słuchawki. Jak "dozbierasz" trchę, kup sensowne monitory. Po co ci monitory za 2500zł. jak będziesz miał slabego kompa, jesze słabszy mikrofon i bardzo slabą kartę? Co więc na nich usłyszysz? :) Zresztą, wokal ciężko się nagrywa przy włączonych monitorach i bez sluchawek :))) Pozdrawiam

jak to ciezko nagrywac przy wlaczonych monitorach.. przeciez normalne ze nie bede przy monitorach nagrywal tylko bit bedzie lecial w sluchawkach... :P wiec ja widze sens..i pan Kyle ma racje :P :)

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » wtorek 01 gru 2009, 11:24

......
...

jak to ciezko nagrywac przy wlaczonych monitorach.. przeciez normalne ze nie bede przy monitorach nagrywal tylko bit bedzie lecial w sluchawkach... :P wiec ja widze sens..i pan Kyle ma racje :P :)...

jak masz mało kasy to dokup ramu do 2GB, (twój procesor na podstawowe sprawy wystarczy) tą julkę, preamp, mic i dobre słuchawki. Z monitorami wcale nie jest tak od razu wesoło - potrzebne jest dobre pomieszczenie + sporo czasu na osłuchanie się z nimi. Taka konfiguracja w zupełności wystarczy do domowego grzebania w meandrach dźwiękowych ;) 

pozdrawiam!

ODPOWIEDZ