Mikrofon do kamery - nagrywanie dźwięku w ruchu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Nix
Mikrofon do kamery - nagrywanie dźwięku w ruchu

Post autor: Nix » piątek 02 paź 2009, 15:41

Witam!

Temat tylko nieco odbiega od tematyki forum, bo szkam takiego mikrofonu( o ile taki się znajdzie)

który nie będzie miał wady obecnie używanego mikrofonu( używam np. ATR-25,pojemnościowy,

kardioida ). Otóż zarówno natężenie jak i barwa dzwięku znacząco zmienia się przy "mijaniu"

żródła dzwięku(kolumny),odwracaniu się tyłem itp itd- mam na myśli filmowanie na sali weselej,

gdzie kamerman chodzi po całej sali.  Nie wiem jak fachowo nazwać tego typu zjawisko, są to

jakieś zniekształenia fazowe ? Niby to logiczne bo mikrofon jest kierunkowy, ale pytanie czy są

mikrofony bez ( lub prawie bez) takiego zachowania. Polecano mi w innym miejscu Edirola CS50,

który to podobno ma specjalną konstrukcję i prawie nie ma tego efektu...

pzdr! Nix

Awatar użytkownika
miliondb

Re: Mikrofon do kamery - nagrywanie dźwięku w ruchu

Post autor: miliondb » piątek 02 paź 2009, 20:46

szukasz zaperne mikrofonu z układem polarnym wielokierunkowym.....zapoznaj sie tym a napewno znajdziesz odpowiedz...

http://images.google.com
digital heart - vinyl soul.

Awatar użytkownika
Nix

Post autor: Nix » piątek 02 paź 2009, 20:55

A dlaczego nie omni directional ?

pzdr! Nix

Awatar użytkownika
Nix

Post autor: Nix » piątek 02 paź 2009, 21:52

...Potrzebujesz mikrofon z wkładką o ch-ce dookólnej, wtedy zminimalizujesz to zjawisko.
...
Pomijając fakt że chodzenie z mikrofonem po sali jest kulawym pomysłem ...
. :] ...

Dzięki Monter za konkretną odpowiedź. Co do chodzenia... to wcale nie jest kulawy pomysł z punktu widzenia obrazu... bo to jest wtedy priorytetetm :)

pzdr! Nix

ODPOWIEDZ