Witajcie
Czytajac instrukcje do mojego interfaceu przeczytalem poniższe zdanie, ktore mnie
zadzwilo:
You must never plug in a +4dB professional level audio signal into the XLR connector.
This may damage your card.
Czyli:
Nie wolno wpinać profesjonalnego sygnału audio (+4dB) do wejścia XLR. To może uszkodzić twoją kartę.
A ja bylem przekonany ze XLR przenoszą wlasnie sygnał symetryczny +4dB. Gdzie lezy błąd w moim rozumowaniu?
Dziekuje za odpowiedz
Wojtek
Wejścia XLR - dziwne zdanie w instrukcji mojego interface
-
Re: Wejścia XLR - dziwne zdanie w instrukcji mojego interface
Na moich sprzętach pisze wszędzie że ma być ustawione - 10, w tym na wzmacniaczach gitarowych. Jest -10 i jest git.
A ja bylem przekonany ze XLR przenoszą wlasnie sygnał symetryczny +4dB. Gdzie lezy błąd w moim rozumowaniu?
W skojarzeniu elementu styku mechanicznego (wtyk, gniazdo) z wartosciami z innej dziedziny (elektronika).
Wg takiego rozumowania na wejscie mikrofonowe z gniazdem XLR, przystosowane do poziomow -60dB, mozna by podac tez sygnal liniowy, tym samym przesterowujac preamp najmniej kilkaset razy za wielkim sygnalem.
...
Witajcie
Czytajac instrukcje do mojego interfaceu przeczytalem poniższe zdanie, ktore mnie
zadzwilo:
You must never plug in a +4dB professional level audio signal into the XLR connector.
This may damage your card.
Czyli:
Nie wolno wpinać profesjonalnego sygnału audio (+4dB) do wejścia XLR. To może uszkodzić twoją kartę.
Dziekuje za odpowiedz
Wojtek
...
Błąd leży po obydwu stronach:-))) XLR może wcale nie być wejściem symetrycznym (to się zdaża), bo to jest tylko gniazdo. Maksymalny poziom sygnału na wejściu lub wyjściu jakiego kolwiek sprzętu nie świadczy o jego jakości, ani o dynamice ani o poziomie szumów. To nie ma żadnego znaczenia. Błąd też tkwi w określeniu "+4dB", ponieważ dB jest jednostką względną. Czyli +4dB od czego? Gdyby podali w mV, to miało by to sens. Poza tym nie wpina się do wejścia karty niekontrolowanych sygnałów, tylko przez preamp lub mikser i kontroluje się na monitorze poziom sygnału żeby nie przesterować wejścia karty. Przesterowanie nawet dziesięciokrotne karty nie uszkodzi, tylko da charczenie. Jeden "doświadczony" w homerecordingu kolega nagrywał demo przez powermixer i podłączył wyjście z końcówki mocy (200W) do wejścia karty dając sygnał do 40V zamiast 0,2V. Karta się spaliła:-))) Mam nadzieję, że tobie to się nie przydaży.
-
Czyli jak rozumiem chodzi po prostu o to że w troche niezręczny sposób producenci przestrzegają mnie przed wpięciem sygnału liniowego we gniazdo przeznaczone do przyjmowania sygnalu mic (mic input) ?
...
Czyli jak rozumiem chodzi po prostu o to że w troche niezręczny sposób producenci przestrzegają mnie przed wpięciem sygnału liniowego we gniazdo przeznaczone do przyjmowania sygnalu mic (mic input) ?
...
Ale dlaczego niezreczny?
Ale dlaczego niezreczny?
...
Tez nie rozumiem, co jest niezreczne
-
Ok, nie rozumiem. Wiec pisząc ze nie wolno wpinac sygnalu +4db co mieli na mysli?
To że nie wolno wpinac czegos liniowo?