Efekt bliższego wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Nowi-cjusz
Efekt bliższego wokalu

Post autor: Nowi-cjusz » niedziela 09 sie 2009, 20:56

Witam Was.

Mam pewnien problem podczas pracy nad remixem, w ktorym wokal ma byc w pelni czytelny i odgrywac najwazniejsza role. Niestety, to w jaki sposob artysta X nagral wokal, pozostawia wiele do zyczenia. Konkretnie chodzi mi o duble, rozmieszczone praktycznie w samym centrum panoramy tzn niby sa, ale tak jakby ich nie bylo (niemal ze pokrywaja sie z centrum panoramy). I to wiaze sie z moim problemem, bo w dosc energicznym podkladzie, w ktorym mam mnostwo sciezek musialem bardzo okroic poszczegolne slady zeby wokal byl czytelny i wyrazny, jednak i tak dla mnie to za malo. Gdy potem wrzucam mix w Sound Forge, to mimo delikatnego podbicia w rejonie 2-3,5kHz wokal i tak pozostaje taki splaszczony i nieczytelny. Poglos z predelay na 30 ms tez sie nie sprawdzil. Na wokal zastosowalem delikatna kompresja 1,5:1, Atak i czas powrotu na minimum i kolano na maxa hard zeby kazde slowo bylo mniej-wiecej tak samo slyszalne.

Doszukalem sie na forum artykulu pt."Efektowne efekty", a w nim punkt dotyczacy wlasnie blizszego wokalu cytuje :

Bliższy wokal
Równolegle z sygnałem wokalu podłącz filtr pasmowo-przepustowy z częstotliwością środkową ok. 3,5kHz. Ustaw częstotliwość rezonansową filtru na wąski zakres, np. między 3 a 4kHz. Dodaj efekt jako tło do wokalu w stopniu wystarczającym by go usłyszeć, ale nie na tyle dużym by był przejaskrawiony. Filtr podkreśla harmoniczne w zakresie częstotliwości odpowiedzialnych za czytelność wokalu i powoduje swego rodzaju "organiczną animację", która sprawia, że wokal przybliża się do słuchacza.

I przyznam sie szczerze, ze nigdy takich manewrow nie robilem, stad zwracam sie do Was z prosba o wyjasnienie mi tego w/w efektu, oraz podanie jakiegos przykladu wtyczki filtru pasmowo-przepustowego itd.

Mysle, ze zastosowanie tego efektu rozwiaze moj problem z wyrazistoscia, chociaz nie watpie, ze kompresja ma tez tutaj znacznenie i moze przez jej zle uzycie powstal problem.

Z gory dziekuje za pomoc.

Awatar użytkownika
Szofer

Re: Efekt bliższego wokalu

Post autor: Szofer » niedziela 09 sie 2009, 23:17

Hej

Moze to cie zainetesuje Vokal

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Nowi-cjusz

Post autor: Nowi-cjusz » poniedziałek 10 sie 2009, 21:28

...
Hej

Moze to cie zainetesuje Vokal

Hej

...

Ciekawy pomysl, ale wiesz, ja na ten wokal co mam tez zaaplikowalem poglos, delay, ktore pomagaja, jednak masa innych sciezek go w pewnym stopniu "zjada". Nie chce doprowadzic do takiej sytuacji, ze duzy poglos na wokalu przycmi wszelkie inne delaye czy drobne poglosy  na pozostalych sciezkach.

Zastanawiam sie nad taka rada, ktora wyczytalem tez z artykulu na forum - wyciac 800hz z trackow, ale nie wiem jak to wplynie na caly mix.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 10 sie 2009, 22:53

Ciekawy pomysl, ale wiesz, ja na ten wokal co mam tez zaaplikowalem poglos, delay, ktore pomagaja

pomagają? przecież pogłos, delay zawsze oddala wokal a zalezy ci na bliskim brzmieniu

może warto sie zastanowić nad inną techniką rejestracji głosu (czyt. w profesjonalnym studio)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 11 sie 2009, 01:18

by był bliski przedewszystkim musi byc spokojny - i ma mie c sporo basu i ciut górki i ma górować nad muzyką....

ale jeśli dynamiczna muzyka to może dziwnie wyjść

ODPOWIEDZ