Witam
Mam następujący problem:
Gdy wkładam kabel cyfrowy spdif do gniazda karty muzycznej (e-mu 1616m) w celu połączenia jej z efektem (Lexicon MX200) W monitorach następuje burczenie. Burczenie nawet nie ustaje gdy wyłączę kartę muzyczną z zasilania (z karty sygnał idzie na mikser Alesis'a i stąd na monitory).
Rozłączyłem wszystkie urządzenia wpięte do miksera, zamieniałem również gniazdo zasilania od LExicon'a. Burczenie dopiero ustało gdy odłączyłem analogowe połaczenia Lexicona (wejscia i wyjścia któe są spięte z mikserem)
Czy ktoś może mi podpowiedzieć W czym problem?
burczenie w kolumnach podczas połaczenia cyfrowego
Re: burczenie w kolumnach podczas połaczenia cyfrowego
Problem w dziadowskiej i niestandardowej implementacji standardu S/PDIF. Urzadzenia powinny miec separowana mase, a nie maja, przynajmniej lexicon. Zreszta i digidesign juz od dawna to olewa, wiec nie ma sie czego wstydzic. Nic nie poradzisz, chyba, ze gdzies mase odetniesz - w analogu albo cyfrze. W sumie po co analogowe polaczenie w tej sytuacji?
...
Problem w dziadowskiej i niestandardowej implementacji standardu S/PDIF. Urzadzenia powinny miec separowana mase, a nie maja, przynajmniej lexicon. Zreszta i digidesign juz od dawna to olewa, wiec nie ma sie czego wstydzic. Nic nie poradzisz, chyba, ze gdzies mase odetniesz - w analogu albo cyfrze. W sumie po co analogowe polaczenie w tej sytuacji?...
Tak myslalem ze chodzi o masę. A jak to rozłączyć? Jest na to jakis domowy sposób ? Mało wiem w tym temacie.
Wydaje mi się ze kiedyś nie miałem tego problemu (nie dawno sie przeprowadziłem i troche inaczej popodłaczałem)
Analogowe połaczenie potrzebuje z tego względu ze używam 3 maszyny i synth wpięte w mikser, którym wysyłam sygnał do lexicona, a spdifa chciałem zeby bezpsorednio z komputera wysyłac...
hmm to mam teraz zagadke ;/
Dziwi mnie to ze po odłaczeniu analogowych we/wy juz nie słychac burczenia.
A czy to normalne ze przy odłaczonej karcie muzycznej dalej burczy ?
Karta i interfejsy ogolnie najczesciej maja zasilacz wtyczkowy, wiec bez masy. Masa polaczona jest przez komputer. Masz pertle mas i musisz ja przerwac. Powinno to nastapic w zlaczu s/pdif, ale w lexiconie masa obu gniazd cinch polaczona jest z masa urzadzenia (wiem, bo mam ), a tak byc nie powinno. Do tego ten lexicon ma jeszcze USB, co w sumie powoduje dosc spore problemy...
...
Karta i interfejsy ogolnie najczesciej maja zasilacz wtyczkowy, wiec bez masy. Masa polaczona jest przez komputer. Masz pertle mas i musisz ja przerwac. Powinno to nastapic w zlaczu s/pdif, ale w lexiconie masa obu gniazd cinch polaczona jest z masa urzadzenia (wiem, bo mam ), a tak byc nie powinno. Do tego ten lexicon ma jeszcze USB, co w sumie powoduje dosc spore problemy...
...
Faktycznie. Zrobiłem teraz tak:
*monitory podlaczylem bezposrednio pod karte muzyczną
*podłączyłem do wejsc karty sygnal cyfroy i analopgowy
rezultat taki ze oczywiscie burczy, chyba ze odłącze analogowy sygnal lub odłacze karte od komputera wtedy jest ok. dzieki za podstawowe zrozumienie działania petli mas.
Czy w serwisie mogą mi pomóc? Czy lepiej dac sobie z tym spokój?
W lexiconie jest taka opcja Dry Trackktora przekazuje nieprzetowrzony sygnal cyfrowy audio na wyjscie spdif podczas przetwarzania sygnału na wejsciach analogowych. Opcja fajna ale... po co to skoro jest taki defekt? Czy to tylko u mnie taki problem ?
MX200 ma symetryczne wejscia i wyjscia...
...
MX200 ma symetryczne wejscia i wyjscia......
Co masz na myśli? Uzywam polaczen nisymetrycznych.
Czas najwyższy używać symetrycznych - one nie stwarzają takich problemów - pomyśl też nad uziemieniem sprzętu nawet za pomocą druta albo na poprzerywaniu mas we wtykach
ale przedewszystkim połączenia symetryczne wszędzie gdzie się tylko da
...
Czas najwyższy używać symetrycznych - one nie stwarzają takich problemów - pomyśl też nad uziemieniem sprzętu nawet za pomocą druta albo na poprzerywaniu mas we wtykach
ale przedewszystkim połączenia symetryczne wszędzie gdzie się tylko da
...
Bedę musiał uzbierać na lepsze kable. Narazie uzywam (chyba) nienajgorszych na kablu Cordial i na wtykach Rean Neutrik. Nie było problemów do czasu...
Dziękuje bardzo za pomoc w zrozumieniu kilku kwesti. Pozdrawiam serdecznie i zycze przyjemnej nocy :)
Problemem nie jest ani jakos kabli ani symentrycznosc (czy nie) polaczen, tylko petla mas. Wejscia i wyjscia symetryczne pozwalaja na odciecie masy w kablu z jednej albo ostatecznie z obu stron, ale "same z siebie" petli mas nie likwiduja. Przy malutkich impedancjach wyjsciowych wspolczesnych urzadzen symetria polaczen w celu likwidacji zaklocen w sprzecie klasy amatorskiej nie ma zadnego sensu.