Korg DSS1 i sysex

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
KM77
Korg DSS1 i sysex

Post autor: KM77 » sobota 23 maja 2009, 15:05

Witam wszystkich.
Próbuję sterować parametrami Korga DSS1 komunikatami sysex, wysyłam je ze sterownika Behringer BCR 2000. Instrument reaguje na poszczególne komendy, ale podczas zmiany parametrów słychać stuki w torze audio, a przy szybszym kręceniu gałką zawiesza się - milknie i nie można się dostać do niektórych stron menu. Po restarcie wszystko działa... do następnego razu. Komendy są poprawne, steruję w taki sposób syntezatorami, TX802, juno1, Kawai K4...Wszystko elegancko, a ten grymasi. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie jak rozwiązać ten problem? A może ten typ poprostu tak ma i koniec. Proszę o pomoc.
Dziękuję,
Krzysiek
[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
banan

Re: Korg DSS1 i sysex

Post autor: banan » sobota 23 maja 2009, 15:49

...Witam wszystkich.
Próbuję sterować parametrami Korga DSS1 komunikatami sysex, wysyłam je ze sterownika Behringer BCR 2000. Instrument reaguje na poszczególne komendy, ale podczas zmiany parametrów słychać stuki w torze audio, a przy szybszym kręceniu gałką zawiesza się - milknie i nie można się dostać do niektórych stron menu. Po restarcie wszystko działa... do następnego razu. Komendy są poprawne, steruję w taki sposób syntezatorami, TX802, juno1, Kawai K4...Wszystko elegancko, a ten grymasi. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie jak rozwiązać ten problem? A może ten typ poprostu tak ma i koniec. Proszę o pomoc.
Dziękuję,
Krzysiek
...

Chyba ten typ tak ma... może komunikaty wysyłane są za szybko - starsze Korgi czasem potrzebują innych ustawień bufora.

Mimo wszystko DSS1 to strasznie fajna maszynka - zazdroszczę!
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Awatar użytkownika
KM77

Re: Korg DSS1 i sysex

Post autor: KM77 » sobota 23 maja 2009, 16:38

Dzięki, tego się spodziewałem. Rzeczywiście to świetnie brzmiący instrument, niedoceniony przez historię. Czasem można go spotkać tanio na aukcjach, nic straconego. Na sposób zmiany prędkości przesyłu danych pomysłu nie mam , BCR tego raczej nie potrafi.
Może znajdzie się ktoś , kto rozwiązywał podobne problemy.

[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

ODPOWIEDZ