Kick + bass (house music)
czesc!!! mam pewien problem z basem,poniewaz sluchajac kawalkow housowych od razu na pierwszy rzut oka slychac ze bas odgrywa glowna role i jest on bardzo wyrazisty i gleboki,probujac zrobic to samo w moich kawalkach niestety konczy sie przesterami,chce zeby dobrze bylo slychac i kick i bass ale kiedy ustawie dobrze kick equalizerem i probuje do tego ustawic bass gleboki i podciagnac go equalizerem od razu sa przestery,wtedy sciszam master i znowu on jest cicho i ginie w miksie,albo probuje w tym momencie uciac troche czestotliwosci kick drums i wtedy kick nie slychac,wiem ze basy takze maja warstwy ale nawet jezeli naloze 2 basy na siebie to juz przester murowany i slychac charczenie,na przyklad w kawalku Studio B- I see girls(freemasons remix)tam bass jest idealny gleboki,wyrazisty i nie gryzie sie z kickem lecz pracuja ze soba,uzupelnija sie,probowalem nawet bass uciac z 80 hz dolu ale wtedy juz trace powoli ta glebie,czy wiecie jak sobie poradzic z tym?
Re: Kick + bass (house music)
...czesc!!! mam pewien problem z basem,poniewaz sluchajac kawalkow housowych od razu na pierwszy rzut oka slychac ze bas odgrywa glowna role i jest on bardzo wyrazisty i gleboki,probujac zrobic to samo w moich kawalkach niestety konczy sie przesterami,chce zeby dobrze bylo slychac i kick i bass ale kiedy ustawie dobrze kick equalizerem i probuje do tego ustawic bass gleboki i podciagnac go equalizerem od razu sa przestery,wtedy sciszam master i znowu on jest cicho i ginie w miksie,albo probuje w tym momencie uciac troche czestotliwosci kick drums i wtedy kick nie slychac,wiem ze basy takze maja warstwy ale nawet jezeli naloze 2 basy na siebie to juz przester murowany i slychac charczenie,na przyklad w kawalku Studio B- I see girls(freemasons remix)tam bass jest idealny gleboki,wyrazisty i nie gryzie sie z kickem lecz pracuja ze soba,uzupelnija sie,probowalem nawet bass uciac z 80 hz dolu ale wtedy juz trace powoli ta glebie,czy wiecie jak sobie poradzic z tym?...
Też próbowałem zrobić taki pompujący kawałek techno. Z tego co się doczytałem kolesie używają kompresora sterowanego przebiegiem stopy. Nabyłem kompresor, ale jeszcze nie zweryfikowałem tezy.
Też próbowałem zrobić taki pompujący kawałek techno. Z tego co się doczytałem kolesie używają kompresora sterowanego przebiegiem stopy. Nabyłem kompresor, ale jeszcze nie zweryfikowałem tezy.
......czesc!!! mam pewien problem z basem,poniewaz sluchajac kawalkow housowych od razu na pierwszy rzut oka slychac ze bas odgrywa glowna role i jest on bardzo wyrazisty i gleboki,probujac zrobic to samo w moich kawalkach niestety konczy sie przesterami,chce zeby dobrze bylo slychac i kick i bass ale kiedy ustawie dobrze kick equalizerem i probuje do tego ustawic bass gleboki i podciagnac go equalizerem od razu sa przestery,wtedy sciszam master i znowu on jest cicho i ginie w miksie,albo probuje w tym momencie uciac troche czestotliwosci kick drums i wtedy kick nie slychac,wiem ze basy takze maja warstwy ale nawet jezeli naloze 2 basy na siebie to juz przester murowany i slychac charczenie,na przyklad w kawalku Studio B- I see girls(freemasons remix)tam bass jest idealny gleboki,wyrazisty i nie gryzie sie z kickem lecz pracuja ze soba,uzupelnija sie,probowalem nawet bass uciac z 80 hz dolu ale wtedy juz trace powoli ta glebie,czy wiecie jak sobie poradzic z tym?...
...
tzn ja uzywam sidechain w kazdym razie ale mi chodzi o inny problem.
...
tzn ja uzywam sidechain w kazdym razie ale mi chodzi o inny problem.
z własnych doświadczeń mogę śmiało napisać, że zastosowanie kompresora typu sidechain znacznie poprawia i znacząco wpływa na współbrzmienie tych dwóch jakże istotnych elementów. Warto na pewno wspomnieć, że dobry i chwytliwy basline oraz dobra sekcja rytmiczna to jedne z najbardziej istotnych elementów wszystkich znakomitych numerów. Dlatego ich odpowiednie zgranie to bardzo istotna sprawa, która na pewno nie jest rzeczą prostą!
Istotną sprawą jest odpowiedni dobór brzmienia stopy do basu - pamiętajmy że stopa i każde inne perkusyjne brzmienie to także instrument, więc te elementy także należy dostrajać względem tonacji utworu. Sam zobaczysz, że takie idealne współbrzmienie znacznie poprawi odbiór całości.
No i kolejna sprawa to korekcja - wydaje mi się, że pisanie do podbijać, a co ścinać jest nie do końca trafne, ponieważ moim zdaniem każde brzmienie jest pewnego rodzaju indywidualnością i w tym momencie jedyne czym się powinieneś sugerować, to własne ucho!
Osobiście często stosuje taką metodę, że to co wzmacniam w basie to delikatnie ścinam w stopie, wtedy się te elementy uzupełniają fajnie...
Pozdrawiam!
Istotną sprawą jest odpowiedni dobór brzmienia stopy do basu - pamiętajmy że stopa i każde inne perkusyjne brzmienie to także instrument, więc te elementy także należy dostrajać względem tonacji utworu. Sam zobaczysz, że takie idealne współbrzmienie znacznie poprawi odbiór całości.
No i kolejna sprawa to korekcja - wydaje mi się, że pisanie do podbijać, a co ścinać jest nie do końca trafne, ponieważ moim zdaniem każde brzmienie jest pewnego rodzaju indywidualnością i w tym momencie jedyne czym się powinieneś sugerować, to własne ucho!
Osobiście często stosuje taką metodę, że to co wzmacniam w basie to delikatnie ścinam w stopie, wtedy się te elementy uzupełniają fajnie...
Pozdrawiam!
Witam.
Co za zbieg okoliczności, właśnie pracuje nad utworem w którym też mam podobny podkład.
Jest już nas trzech, czy można więc prosić profesjonalistę z forum o podopwiedź?
Pozdrawiam
Co za zbieg okoliczności, właśnie pracuje nad utworem w którym też mam podobny podkład.
Jest już nas trzech, czy można więc prosić profesjonalistę z forum o podopwiedź?
Pozdrawiam
Ja wam powiem, że się z SideChain nie bawię i nie mam powodów do narzekania na clipping (aczkolwiek nigdy nie mam na kanale master 100%).
Wszystko jest uzależnione praktycznie od stopy- od jej długości, rodzaju, tonu, czy ma kwaśny klang czy też nie. Jednak stopa w moim doświadczeniu musi być cięta krzywą 24dB w okolicach 30-40Hz. I- jeżeli chcecie uzyskać klang, to szukajcie go na okolicy 1000-2500Hz. Bas tniemy troszeczkę wyżej- 40-60Hz i podobnie w przypadku stopy szukamy tej wyrazistości.
Ale jednak zawsze można użyć w syntezatorze filtru- wystarczy zwiększyć parametr cutoff i bas wyżej zabrzmi
Wszystko jest uzależnione praktycznie od stopy- od jej długości, rodzaju, tonu, czy ma kwaśny klang czy też nie. Jednak stopa w moim doświadczeniu musi być cięta krzywą 24dB w okolicach 30-40Hz. I- jeżeli chcecie uzyskać klang, to szukajcie go na okolicy 1000-2500Hz. Bas tniemy troszeczkę wyżej- 40-60Hz i podobnie w przypadku stopy szukamy tej wyrazistości.
Ale jednak zawsze można użyć w syntezatorze filtru- wystarczy zwiększyć parametr cutoff i bas wyżej zabrzmi

Stay Psychedelic People!
...z własnych doświadczeń mogę śmiało napisać, że zastosowanie kompresora typu sidechain znacznie poprawia i znacząco wpływa na współbrzmienie tych dwóch jakże istotnych elementów. Warto na pewno wspomnieć, że dobry i chwytliwy basline oraz dobra sekcja rytmiczna to jedne z najbardziej istotnych elementów wszystkich znakomitych numerów. Dlatego ich odpowiednie zgranie to bardzo istotna sprawa, która na pewno nie jest rzeczą prostą!
Pozdrawiam!...
wielkie dzieki za odpowiedz,chcialem tylko dodac ze wlasnie probuje robic to w ten sposob ze bass scinam ok 32-70 hz i troszke podbijam w okolicy 100-150 hz a stope zadko scianam a staram sie by byla dobrze slyszalna no i wtedy zaczyna sie charczenie,probuje dopasowac idealnie i wiem ze to nie jest latwe,ale chcialbym zeby bass byl bardzo wyrazny.
Pozdrawiam!...
wielkie dzieki za odpowiedz,chcialem tylko dodac ze wlasnie probuje robic to w ten sposob ze bass scinam ok 32-70 hz i troszke podbijam w okolicy 100-150 hz a stope zadko scianam a staram sie by byla dobrze slyszalna no i wtedy zaczyna sie charczenie,probuje dopasowac idealnie i wiem ze to nie jest latwe,ale chcialbym zeby bass byl bardzo wyrazny.
Bardzo źle robisz, że stopy nie obcinasz z dołu. Lepiej już obciąć dół, zostawić te 100-150Hz w spokoju i ją delikatnie podgłośnić.
Stay Psychedelic People!
...Bardzo źle robisz, że stopy nie obcinasz z dołu. Lepiej już obciąć dół, zostawić te 100-150Hz w spokoju i ją delikatnie podgłośnić....
tzn.ja obcinam dol,low cut np 30hz i obcinam wszystko co jest od 0 do 30 hz,to w tym momencie dobrze robie czy zle bo juz sie pogubilem:)
tzn.ja obcinam dol,low cut np 30hz i obcinam wszystko co jest od 0 do 30 hz,to w tym momencie dobrze robie czy zle bo juz sie pogubilem:)
wielkie dzieki za odpowiedz,chcialem tylko dodac ze wlasnie probuje robic to w ten sposob ze bass scinam ok 32-70 hz i troszke podbijam w okolicy 100-150 hz a stope zadko scianam a staram sie by byla dobrze slyszalna no i wtedy zaczyna sie charczenie,probuje dopasowac idealnie i wiem ze to nie jest latwe,ale chcialbym zeby bass byl bardzo wyrazny....
Moim zdaniem ścięcie stopy jest pomimo wszystko bardzo ważne poniżej pewnego przedziału - ja ścinam koło 20-30 Hz w dół. A bas? bas również ścinam, ale przyznam szczerze to "ściecie" nie jest takie małe, bo 50-60 Hz to minimum. Wydaje mi się po prostu, że istotne dla basu częstotliwości występują troszkę wyżej, bo w zależności od brzmienia, tonacji itd. ich znaczących częstotliwości należy szukać koło 80-150 Hz. Tylko nie są to jakieś ekstramalne zabiegi, gdzie podbijam o spore ilości dB, lecz raczej delikatne korekty, gdzie udaje mi się osiągnąć fajne ciepłe brzmienie i lekko zaokrąglone.
Ale wiadomo, że korekty są mocno uzależnione od samego brzmienia basu.
Wcześniej została poruszona również istotna sprawa - stopy i jej ataku, długości itd - wydaje mi się, że do ciepłych basów, ustawionych z dosyć długim releasem nie należy dobierać niewiadomo jak głębokiej stopy, chociaż mogę się mylić i tą kwestię wolę pozostawić starszym kolegą do wyjaśnienia :)
A przestery z którymi masz problem mogą być spowodowane właśnie złym ustawieniem korekcji - ustaw główny kanał master znacznie ciszej i posłuchaj czy te przestery dalej się uwidaczniają - tutaj przydałby się również jakiś analizator widma, aby podpatrzeć co się zbyt mocno wybija ponad wszystko i może powodować ten niechciany przester.
Pozdrawiam!
Moim zdaniem ścięcie stopy jest pomimo wszystko bardzo ważne poniżej pewnego przedziału - ja ścinam koło 20-30 Hz w dół. A bas? bas również ścinam, ale przyznam szczerze to "ściecie" nie jest takie małe, bo 50-60 Hz to minimum. Wydaje mi się po prostu, że istotne dla basu częstotliwości występują troszkę wyżej, bo w zależności od brzmienia, tonacji itd. ich znaczących częstotliwości należy szukać koło 80-150 Hz. Tylko nie są to jakieś ekstramalne zabiegi, gdzie podbijam o spore ilości dB, lecz raczej delikatne korekty, gdzie udaje mi się osiągnąć fajne ciepłe brzmienie i lekko zaokrąglone.
Ale wiadomo, że korekty są mocno uzależnione od samego brzmienia basu.
Wcześniej została poruszona również istotna sprawa - stopy i jej ataku, długości itd - wydaje mi się, że do ciepłych basów, ustawionych z dosyć długim releasem nie należy dobierać niewiadomo jak głębokiej stopy, chociaż mogę się mylić i tą kwestię wolę pozostawić starszym kolegą do wyjaśnienia :)
A przestery z którymi masz problem mogą być spowodowane właśnie złym ustawieniem korekcji - ustaw główny kanał master znacznie ciszej i posłuchaj czy te przestery dalej się uwidaczniają - tutaj przydałby się również jakiś analizator widma, aby podpatrzeć co się zbyt mocno wybija ponad wszystko i może powodować ten niechciany przester.
Pozdrawiam!