Dynamika utworu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
angelo18
Dynamika utworu

Post autor: angelo18 » poniedziałek 23 lut 2009, 12:31

Witam!

Nagrałem już parę otworów zespołu jednak po obróbce nagrania wydaje mi się jakby brakowało tam życia Wszystko jest jakby takie matowe Wydaje mi się takie puste Co do aranżu jest ok ale słuchając kawałki czuje się jak na probie a nie jakbym słuchał płyty Co można zrobić z takimi nagraniami Czy chodzi tu o dynamikę takich nagrań czy może coś innego Jak poprawić wrażenia słuchowe takiego nagrania??

Awatar użytkownika
hemisys

Re: Dynamika utworu

Post autor: hemisys » poniedziałek 23 lut 2009, 12:58

...Witam!

Nagrałem już parę otworów zespołu jednak po obróbce nagrania wydaje mi się jakby brakowało tam życia Wszystko jest jakby takie matowe Wydaje mi się takie puste Co do aranżu jest ok ale słuchając kawałki czuje się jak na probie a nie jakbym słuchał płyty Co można zrobić z takimi nagraniami Czy chodzi tu o dynamikę takich nagrań czy może coś innego Jak poprawić wrażenia słuchowe takiego nagrania??...
chciałbym się dołączyć z następującym pytaniem: czy powyższym problemem powinno zajmować się na etapie miksu czy masteringu?

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 23 lut 2009, 13:03

chciałbym się dołączyć z następującym pytaniem: czy powyższym problemem powinno zajmować się na etapie miksu czy masteringu?...

Zdecydowanie miksu. Poza tym dużą rolę odgrywa zakres częstotliwości poszczególnych instrumentów (brzmień). No i oczywiście ich jakość.
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » poniedziałek 23 lut 2009, 13:27

Zdecydowanie miksu. Poza tym dużą rolę odgrywa zakres częstotliwości poszczególnych instrumentów ...
chodzi oczywiscie o ich "skrojenie"?

angelo18

Post autor: angelo18 » poniedziałek 23 lut 2009, 13:36

Chyba nie tyle skrojenie co odpowiednie umieszczenie tak aby nie wchodzily na siebie ale laczyly sie i aby kazdy instrument byl dobrze slyszalny w miksie ale co dalej z tym problemu nie mam

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 23 lut 2009, 13:53

wystarczy każdą ścieżkę ,właściwie edytować. Póżniej odpowiednio zmiksować, zmasterować i ..po kłopocie .

angelo18

Post autor: angelo18 » poniedziałek 23 lut 2009, 14:02

Co znaczy edytowac??

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » poniedziałek 23 lut 2009, 14:03

...wystarczy każdą ścieżkę ,właściwie edytować. Póżniej odpowiednio zmiksować, zmasterować i ..po kłopocie ....
sciezke zmasterowac?? myslalem ze to na calym materiale sie robi

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 23 lut 2009, 16:50

Po pierwsze bylo tysiac watków na tym forum jak co miiksowac, odlyłam do FAQ

Druga rzecz, zeby nagranie brzmialo to trzeba sie postarac na etapie rejetracji sladów.

Jak obrobic to co masz? hmm. Tego nikt ci nie powie. Musisz kombinowac i sie uczyc. Jak nie zaeksperymentujesz to nigdy nie dojdziesz do niczego. Miną lata zanim pozansz o co tak naprawd tu chodzi.
A wskrócie - uzyj korekcji, kompresji, poglosów, panoramy i wszytskiego tego czego wymagaja slady ktore zarejestrowales.
Tak naprawde najwaznijsze to korekcja i kompresja (w ogolnym znaczeniu, bo kompresowac mozna na rozne sposoby).

Zablokowany