ile kompresorów można zapiąć na wokal?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
daniel855
ile kompresorów można zapiąć na wokal?

Post autor: daniel855 » sobota 31 sty 2009, 16:21

witam mam pytanie nagrałem kawałek, zrobiłem tak: na wokal zapiąłem kompresor c4, korektor, reverb i jeszcze jeden kompresor BLOCKFISH (aby uzyska efekt ładnego zanikania pogłosu) i tu mam pytanie czy jest sens stosować dwa kompresory? czy raczej tego unikać?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: ile kompresorów można zapiąć na wokal?

Post autor: Tadeo » sobota 31 sty 2009, 16:28

nie ma przeciwwskazań, byle byś nie przesadził
czasem lepiej się sprawdzą np dwa różne z delikatna kompresja niż jeden z dużą kompresją. Osobiście nie czuje potrzeby by stosować więcej niż jeden, max dwa w torze sygnału

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 31 sty 2009, 16:37

wskazany przed kompresorem jest filtr dolnozaporowy na wokalu w przeciwnym wypadku kompresor będzie miał pełne ,,ręce'' roboty z tak szerokim pasmem a jego praca w rezultacie mało skuteczna

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 31 sty 2009, 17:05

...nie ma przeciwwskazań, byle byś nie przesadził
A dokladniej - nie "tak duzo, ile tylko mozna, gdy jeszcze dobrze brzmi", ale po prostu "tak, zeby dobrze brzmialo".
W wiekszosci przypadkow skonczy sie na jednym kompresorze.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

daniel855

Post autor: daniel855 » sobota 31 sty 2009, 17:20

...wskazany przed kompresorem jest filtr dolnozaporowy na wokalu w przeciwnym wypadku kompresor będzie miał pełne ,,ręce'' roboty z tak szerokim pasmem a jego praca w rezultacie mało skuteczna...
jest możne jakiś godny polecenia filtr dolnozaporowy, vst lub dx na przetestowanie (wersja demonstracyjna)?

ODPOWIEDZ