Na początek - klawiatura sterująca CME czy EMU?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Szrek
Na początek - klawiatura sterująca CME czy EMU?

Post autor: Szrek » środa 10 gru 2008, 23:05

Witam,
Moje pytanie brzmi: którą klawiaturę sterującą wybrać - zaznaczam, że nie miałem do czynienia nigdy w klawiaturą sterującą czy syntezatorem, tak więc ma być to sprzęt po pierwsze pod kątem zapoznania się z nim a potem pracy. Mam karte EMU 1616m z wejściami/wyjściami midi oczywiście, do karty dołączono rzecz jasna oprogramowanie Cubase LE, Sonara i tym podobne no i oczywiście Proteusa X LE. Szukam teraz klawiatury sterującej, którą chętnie podłączył bym do tej karty. Mam na oku klawiaturę firmy CME bez żadnego oprogramowania, niestety nie pamiętam modelu, oraz klawiaturę EMU, która jest po odrobinę niższej cenie, ma również te programy, z tą różnicą że Proteusa ma wersję X 2. Producent dodaje do niej jeszcze trzy płytki z brzmieniami. W przypadku klawiatury EMU trochę mi pachnie tandetą – klawiatura ma trochę mniej kontrolerów. Kusi mnie ten Proteus X 2 i dodatkowe brzmienia. Z drugiej strony klawiatura CME wyglądał na bardziej profesjonalną , solidną i zamiast dodatkowych brzmień na płytach mogę pościągać wtyczki vst. Doradźcie co lepiej kupić. W przypadku CME chodzi mi generalnie o opinie o firmie, bo jak powiedziałem, nie pamiętam modelu.

Dzieki

emem

Re: Na początek - klawiatura sterująca CME czy EMU?

Post autor: emem » środa 10 gru 2008, 23:53

Cześć,

Na początek to chyba nie ma aż takiego znaczenia, choć CME ma generalnie lepsze notowania. A wtyczki VST są niezależne od klawiatury...

Najlepsza rada - idź do sklepu, dotknij, powąchaj, postukaj - a i może pozwolą Ci podłączyć do kompa. Przekonasz się.

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » czwartek 11 gru 2008, 11:01

Ja dodam tyle, że do klawiatur E-Mu dodają zazwyczaj Proteusa + dużo brzmień do niego, a jest to pokaźny instrument. Jeśli będziesz chciał korzystać z wtyczek VST to jest to jakiś argument za E-Mu. Z CME nie miałem nigdy kontaktu więc nie mam porównania co do jakości, ale mi np. E-Mu dobrze siedziało w palcach:)

Awatar użytkownika
resbit

Post autor: resbit » czwartek 11 gru 2008, 20:37

...Ja dodam tyle, że do klawiatur E-Mu dodają zazwyczaj Proteusa + dużo brzmień do niego, a jest to pokaźny instrument. Jeśli będziesz chciał korzystać z wtyczek VST to jest to jakiś argument za E-Mu. Z CME nie miałem nigdy kontaktu więc nie mam porównania co do jakości, ale mi np. E-Mu dobrze siedziało w palcach:)...

moje pierwsze klawisze to CME UF7, moje drugie klawisze to CME M-key,

obecnie M-Audio 2 oktawy bo malutkie i tanie, aczkolwiek klawisze trochę jak twarda sprężyna, idzie się przyzwyczaić

jak widać sprzęt coraz lżejszy i mniejszy

ale chwalę sobie CME niech przeciwnicy mówią co chcą ;)
ww.myspace.com/resbit

emem

Post autor: emem » czwartek 11 gru 2008, 20:53

Z tych postów powyżej wynika, że jak się ma EMU to się korzysta z wtyczek VST, a jak się nie ma, to się nie korzysta. Powtarzam: działanie VST nie ma nic wspólnego z marką klawiatury! Soft dołączany do EMU jest, ale nie oznacza to, że ten sam soft nie działa z CME, tyle że trzeba go nabyć osobno.
Piszę to, bo ktoś, kto ma słabe pojęcie, może te posty tak odebrać.
A tak BTW - sam mam EMU - jest OK, jak na potrzeby plumkającego czasem w klawisze gitarzysty, ale i tak wolałbym mieć CME :) Chociaż nie wiem dlaczego, po prostu solidniej wyglądają i tyle.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » piątek 12 gru 2008, 09:38

na początek weź którąkolwiek
[addsig]
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
artis

Post autor: artis » piątek 12 gru 2008, 11:59

Polecam emu xboard 61 gry taka posiadam od 2 tygodni i jest super

cme jest lepsza ale sporo drozsza a jak sie nieznasz na klawiaturce

to niestanowi problemu ja podłaczyłem po rozpakowaniu i juz za chwilke zaczołem tworzyc. pozdrawiam.

Awatar użytkownika
artis

Post autor: artis » piątek 12 gru 2008, 12:01

emu xboard 61 ma 16 pokreteł 5 oktaw i wiele dodatków ale jezeli potrzebujesz i masz wiecej kasy na sprzet to kup cme .

ODPOWIEDZ