Klawiatura MIDI przez USB - problem
Witam !
Jak w temacie. Kupiłem od znajomego klawiaturę midi. Posiada ona następujące porty: Midi out, zasilanie, port na pedał, USB oraz włącznik. Podłączyłem ją przez kabel USB ale komputer w ogóle nie wykrywa żadnego sprzętu. Dioda przy włączniku się świeci co chyba sygnalizuje że sprzęt jest podłączony. I teraz moje pytanie. Jak wydobyć z tego dźwięk?
Niedługo zamierzam ją podłączyć przez kabel midi do SC compact 4 i EMU 0404, póki co chciałem sprawdzić czy działa na zintegrowanej karcie Soundmax. Nigdzie nie mogę znaleźć sterowników, klawiatura jest chyba firmy miditech. Na odwrocie jest nalepka gdzie pisze "miditech" i jest numer seryjny. Na górze po lewej stronie widnieje napis "eMedia". A może nie potrzeba żadnych sterowników? Jak w ogóle mogę sprawdzić czy ta klawiatura działa?
Sorry za to lamerskie pytanie, dlatego umieściłem je w dziale "Dopiero zaczynam"
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Łukasz
Jak w temacie. Kupiłem od znajomego klawiaturę midi. Posiada ona następujące porty: Midi out, zasilanie, port na pedał, USB oraz włącznik. Podłączyłem ją przez kabel USB ale komputer w ogóle nie wykrywa żadnego sprzętu. Dioda przy włączniku się świeci co chyba sygnalizuje że sprzęt jest podłączony. I teraz moje pytanie. Jak wydobyć z tego dźwięk?
Niedługo zamierzam ją podłączyć przez kabel midi do SC compact 4 i EMU 0404, póki co chciałem sprawdzić czy działa na zintegrowanej karcie Soundmax. Nigdzie nie mogę znaleźć sterowników, klawiatura jest chyba firmy miditech. Na odwrocie jest nalepka gdzie pisze "miditech" i jest numer seryjny. Na górze po lewej stronie widnieje napis "eMedia". A może nie potrzeba żadnych sterowników? Jak w ogóle mogę sprawdzić czy ta klawiatura działa?
Sorry za to lamerskie pytanie, dlatego umieściłem je w dziale "Dopiero zaczynam"
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Łukasz
Re: Klawiatura MIDI przez USB - problem
To jest sterownik midi, z samego sterownika nie wydobędziesz dźwięku.
- Piotr
- Piotr
-
- Kontakt:
Jak w temacie. Kupiłem od znajomego klawiaturę midi.
Niedługo zamierzam ją podłączyć przez kabel midi do SC compact 4 i EMU 0404,
łał... powodzenia w podłączaniu...
Ty wiesz co to MIDI ?
Niedługo zamierzam ją podłączyć przez kabel midi do SC compact 4 i EMU 0404,
łał... powodzenia w podłączaniu...
Ty wiesz co to MIDI ?
http://www.myspace.com/audiophone
...Jak w temacie. Kupiłem od znajomego klawiaturę midi.
Niedługo zamierzam ją podłączyć przez kabel midi do SC compact 4 **********************
Ooo...
To moze byc interesujace podlaczenie...
Niedługo zamierzam ją podłączyć przez kabel midi do SC compact 4 **********************
Ooo...
To moze byc interesujace podlaczenie...
- Soundscape
- Kontakt:
......Jak w temacie. Kupiłem od znajomego klawiaturę midi.
Ooo...
To moze byc interesujace podlaczenie......
Interesujące będzie dopiero wtedy gdy zacznie grać
Bardzo ciekawe tematy się pojawiają dziś na forum. Poprawiają samopoczucie
Ooo...
To moze byc interesujace podlaczenie......
Interesujące będzie dopiero wtedy gdy zacznie grać

Bardzo ciekawe tematy się pojawiają dziś na forum. Poprawiają samopoczucie

Podłączyłem ją przez kabel USB ale komputer w ogóle nie wykrywa żadnego sprzętu. Dioda przy włączniku się świeci co chyba sygnalizuje że sprzęt jest podłączony.
Kontroler prawdopodobnie nie jest ustawiony w tryb USB i działają w tej chili tylko porty MIDI.Potrzeba spojrzeć w instrukcje jak się przełącza między trybami.
Kontroler prawdopodobnie nie jest ustawiony w tryb USB i działają w tej chili tylko porty MIDI.Potrzeba spojrzeć w instrukcje jak się przełącza między trybami.
to czy zostal wykryty bedzie w panel sterowania->system->menadzer urzadzen - w urzadzenia usb powinna byc albo nazwa klawiatury albo jakies urzadzenie hid - nie zamykaj okna jak nie jestes pewien i odlacz/podlacz sprzet - jak sie drzewko odswiezy to szybko znajdziesz co to takiego - moze byc tez nieznane urzadzenie to jesli system nie znajdzie sterownikow(klikasz prawym i aktualizuj sterownik) to na stronie producenta beda zapewne
Ooojjj, oczywiscie mialem na mysli ze podlacze ja do EMU 0404 a nastepnie mikser pod EMU..
to czy zostal wykryty bedzie w panel sterowania->system->menadzer urzadzen - w urzadzenia usb powinna byc albo nazwa klawiatury albo jakies urzadzenie hid
Sprawdzalem tak..niestety system nic nie wykrywa. Zupelnie nic. Próbowałem tez zmieniac porty USB, to samo. Nie wiem, sprobuje moze na innym kablu albo u znajomego na kompie..Ale tak jak mowilem, dioda sie swieci..ale nic poza tym. Moze rzeczywiscie jest tak jak pisze Dust czyli ze klawiatura nie jest ustawiona na tryb USB. Nie wiem jak sie przelacza tryby, nie mam do niej instrukcji, ciezko wogole stwierdzic co to za klawiatura, niby z tylu pisze miditech ale zadnych innych oznaczen modelu nie ma, tylko nr seryjny...
ok, ta klawiatura to miditech midistart 2. Ale czego system jej nie wykrywa to naprawde nie wiem..
Możesz mieć niezłe halo...i nic sterowniki ze strony producenta Ci nie dadzą.Podobnie jak mi - ja mam midiscarta 3 i - uwaga - gdyby nie stara kostka wejść midi podłączona pod gameport pod soundblaster audigy - kwiczałbym jak zażynany prosiak.Kiedy midiscart była podłączona jedynie pod usb i tylko pod tym portem działała niezależnie - wywalała mi Logica i stawało wszystko dęba - jedna wielka zwiecha..Jak ją wyłączyłem w menadżerze urządzeń to została, podobnie jak u Ciebie - paląca się dioda i problem znikł.Za pośrednictwem kostki midi i portu "game " w audigy wysyła teraz zdarzenia midi i gra VST.Z portu USB pobiera jedynie zasilanie.