Oktava MK 319

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Boorako
Oktava MK 319

Post autor: Boorako » czwartek 31 lip 2008, 10:34

Witam, mam pytanie: Kupiłem mikrofon Oktava MK 319 i preamp ART TUBE MP. Mam taki problem: Kombinowalem z roznymi ustawieniami, na preampie, w kompie i na majku, jestem zadowolony bardzo z mikrofonu ale mam taki problem: Mikrofon ten nagrywa wokal BARDZO "basowo", niby tak powinno byc, ale po nagraniu wokalu jest on tak gruby i zatlumiony (mozna powiedziec ze potezny, jednak nie jest to wygodne) , ze zeby nadawal sie do mixu lub wogule do odsluchu to musze go przepuscic przez pare wtyczek, np. obciac mu niskie czestotliwosci, najczesciej "hard limiting" ( bo roweniez wokal nagrywa sie stosunkowo cicho, mimo preampa i "20 db boost"). Wiec moje pytanie, co moge zrobic zeby choc troche zmienic ten wokal w CZYSTEJ postaci, bop potem wiadomo ze efektami osiagnie sie niezle efeklty, ale po to kupilem dobra pojemnosciowke zeby sie z tym nie pierdolic. Moze ktos mi podpowie z ustawieniami ?(przelaczniki na Oktavie oraz jaki powinien byc stosunek "INPUT/OUTPUT" na preampie, bardzo prosze o pomoc.
[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Re: Oktava MK 319

Post autor: grembo » czwartek 31 lip 2008, 11:04

Brak filtra HPF :(

dlatego ja kupilem mk220:

Sproboj:
-nie nagrywac tak blisko mikrofonu
-mik na wysokosci ust, lub delikatnie powyzej
-dobry pop filter
-zadbac o emisje i dykcje (p, b czasem t - w szczegolnosci)
-ciac wtyczkowymi filtrami HPF - na ok. 80-100 hz ostro w dol (choc hardware filtr dziala jakos lepiej)

o ile moze na to wplywac akustyka pomieszczenia nie wiem, ale zobacz czy ustawiajac mikrofon w innym miejscu nie jest nieco lepiej... choc na to bym raczej nie liczyl

pedzel

Post autor: pedzel » czwartek 31 lip 2008, 11:14

...Witam, mam pytanie: Kupiłem mikrofon Oktava MK 319 i preamp ART TUBE MP. Mam taki problem: Kombinowalem z roznymi ustawieniami, na preampie, w kompie i na majku, jestem zadowolony bardzo z mikrofonu ale mam taki problem: Mikrofon ten nagrywa wokal BARDZO "basowo", niby tak powinno byc, ale po nagraniu wokalu jest on tak gruby i zatlumiony (mozna powiedziec ze potezny, jednak nie jest to wygodne) , ze zeby nadawal sie do mixu lub wogule do odsluchu to musze go przepuscic przez pare wtyczek, np. obciac mu niskie czestotliwosci, najczesciej "hard limiting" ( bo roweniez wokal nagrywa sie stosunkowo cicho, mimo preampa i "20 db boost"). Wiec moje pytanie, co moge zrobic zeby choc troche zmienic ten wokal w CZYSTEJ postaci, bop potem wiadomo ze efektami osiagnie sie niezle efeklty, ale po to kupilem dobra pojemnosciowke zeby sie z tym nie pierdolic. Moze ktos mi podpowie z ustawieniami ?(przelaczniki na Oktavie oraz jaki powinien byc stosunek "INPUT/OUTPUT" na preampie, bardzo prosze o pomoc.
...
W oktavie masz 2 przełaczniki -przesun ten pierwszy od lewej (filtr) ku dołowi

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » czwartek 31 lip 2008, 12:36

Nagrywaj wokal z odległości 10cm a wszystko będzie dobrze...zamiast HPF załóż pończochę (koniecznie czarną).

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 31 lip 2008, 12:41

...zamiast HPF załóż pończochę (koniecznie czarną). ...

Albo dwie - na obie nogi. Efekt będzie jeszcze lepszy!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 31 lip 2008, 12:42

......zamiast HPF załóż pończochę (koniecznie czarną). ...

Albo dwie - na obie nogi. Efekt będzie jeszcze lepszy!
...

W ten sposób dojdziemy do stringów...

A na poważnie, to jak koledzy wyżej - dobry pop-filtr, odległość 10-15 cm od mikrofonu i będzie dobrze.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 31 lip 2008, 21:53

...Brak filtra HPF :(

w 319? ;)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 01 sie 2008, 09:28

a jest na wyposazeniu?

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 01 sie 2008, 09:38

...a jest na wyposazeniu?...
zmartwie .... byl, jest i pewnie bedzie :>

tak samo jak tlumik -10 dB
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
1521kuba

Post autor: 1521kuba » piątek 01 sie 2008, 11:07

Przepraszam z góry, jeśli kogoś obrażam, ale opisany efekt "grubego i stłumionego głosu" wygląda mi na śpiewanie do Oktavy od góry albo z tyłu, od strony przełączników. A piszę to nie bez powodu, bo sam kiedyś postawiłem wokaliście U67 odwrotnie i nagrywałem głos odbity od szyby, dziwiąc się, że poziom taki niski Widziałem też D441 ustawionego pionowo do nagrywania wokalu. Pan realizator (z dyplomem!) był stuprocentowo pewny, że tak trzeba. Jeszcze raz przepraszam.
A MK319 używam i lubię za ciepłe brzmienie.
...moje drugie imię - oldschool...

ODPOWIEDZ