Doskonalenie flow hip-hop
witam mam takie pytanie jak w hip-hopie doskonalić swój flow (wokal) wiem większość z was powie ze trzeba mieć talent, a reszta przyjdzie z czasem, że trzeba być dobrym aktorem aby to co mówisz zabrzmiało i przekazało sens słów które wypowiadasz, ale czy to wszystko ? są na to jakieś ćwiczenia? może ktoś mi podeśle czysty wokal w mp3 żebym sobie go przeanalizował i mniej więcej wiedział jak on ma wyglądać jeszcze przed "obróbką" ? Niby to co nagrywam ludziom się podoba ale gdy to wszystko ocenia człowiek który się zna "w temacie" to mówi, żebym kształtował flow i technikę, mimo ciężkiej pracy z mojej strony jakoś mi trudno się z tym uporać, dodam jeszcze ze w moim mieście niema nikogo kto by mi wskazał właściwą drogę czekam na wskazówki Pozdrawiam
Re: Doskonalenie flow hip-hop
przedewszystkim sluchać najlepszych - amerykańców i francuzów - posłuchaj i zobacz jak operują wokalem, jak płyna z bitem i jak akcentują pod sens teksu by go jeszcze uwydatnić, jakie tworzą melodie.....
...przedewszystkim sluchać najlepszych - amerykańców i francuzów - posłuchaj i zobacz jak operują wokalem, jak płyna z bitem i jak akcentują pod sens teksu by go jeszcze uwydatnić, jakie tworzą melodie........
słuchałem no i moim zdaniem słowa które oni wypowiadają są bardziej luźniej i naturalniej wypowiadane niż w polskim hip-hopie co do polskiego podziemia (z którego do tych czas brałem przykład to wydaje mi się ze większość wykonawców robi to bardziej "agresywnie" no i sucho) - być może źle to pojmuje..
słuchałem no i moim zdaniem słowa które oni wypowiadają są bardziej luźniej i naturalniej wypowiadane niż w polskim hip-hopie co do polskiego podziemia (z którego do tych czas brałem przykład to wydaje mi się ze większość wykonawców robi to bardziej "agresywnie" no i sucho) - być może źle to pojmuje..
zajmuje sie hip-hopem niecaly rok (od lipca 2007) nie chwalac sie jest kolosalna roznica miedzy tym co pisalem i rymowalem wczesniej a tym co teraz soba prezentuje. moim zdaniem to kwestia szukania i eksperymentowania. nie mozna dac jednego schematu na flow i styl. kazdy dazy do wlasneggo. dobrze gdybys na poczatku kierowal sie jakims dobrym mc i brac z niego przyklad probowac jakby upodabniac sie do niego. dojdziesz w koncu do takiego momentu ze powoli i stopniowo bedziesz wypracowywal swoje flow. dla mnie autorytetem byl Eldo, dla Ciebie moze byc jJotuze, Pezet, Pich, czy Massey czy wielu innych. grunt zeby duzo pisac ( nie wszystko co napiszesz musi wyjsc), dobrze by bylo gdybys mial dobre bity (kiedy bit jest dobry tekst sam sie pisze) a pozatym cwiczenie swoich kawalkow spiewanie ich kilkakrotnie. cwiczenia na dykcje takie jak to http://epifania.webd.pl/ Ja ze swoja klika 2 razy w tygodniu mamy proby podczas ktorych cwiczymy kawalki i piszemy nowe. to jest naprawde dobry sposob. polecam serdecznie, pozdrawiam i zycze powodzenia
as-salam alejkum
[addsig]
as-salam alejkum
[addsig]
Szukajcie aż znajdziecie... >> GooGle prawde Ci powie :)
sprawa jest prosta - by wyszedl kozak to tekst musi byc przewiniety z taka wczówka z jaka recytuje sie wiersz
juz w samym golym wokalu musisz przekazac emocje a nie odklepac zwrotkę co u nas jest bardzo popularne
a jeszcze jak do tego masz odpowiednio dobrana muzykę (co wcale nieczęsto sie zdaża) to robisz kawał który chwyta za serce
i dobrze dobierać rytmicznie słowa
wokal musi płynąć by nie zamulić muzyki - przyspieszenia, zwolnienia ,podbitki
juz w samym golym wokalu musisz przekazac emocje a nie odklepac zwrotkę co u nas jest bardzo popularne
a jeszcze jak do tego masz odpowiednio dobrana muzykę (co wcale nieczęsto sie zdaża) to robisz kawał który chwyta za serce
i dobrze dobierać rytmicznie słowa
wokal musi płynąć by nie zamulić muzyki - przyspieszenia, zwolnienia ,podbitki
ok rozumie na pewno wezme sobie te wszystkie rady do serca
Rodzisz się z tym, kształtujesz swój styl :)
W polskim rapie najważniejsze obecnie są pancze nie styl (przykład: bitwy freestylowe) wstyd co się dzieje. Wiadomo jest paru kotów, którzy kumają ocb. ale ich jest coraz mniej, bo niestety młodzież ma złe przykłady.
Jeśli to kochasz, jarasz się tym, to rapuj, freestyluj, żyj tym, a może coś z tego będzie. A pisanie: "jak poprawić flow" to nie, nie, nie w tą strone w ogóle (POMYŁKA !). Możesz poprawić dykcje, ale flow to flow :)
W polskim rapie najważniejsze obecnie są pancze nie styl (przykład: bitwy freestylowe) wstyd co się dzieje. Wiadomo jest paru kotów, którzy kumają ocb. ale ich jest coraz mniej, bo niestety młodzież ma złe przykłady.
Jeśli to kochasz, jarasz się tym, to rapuj, freestyluj, żyj tym, a może coś z tego będzie. A pisanie: "jak poprawić flow" to nie, nie, nie w tą strone w ogóle (POMYŁKA !). Możesz poprawić dykcje, ale flow to flow :)
\
...Rodzisz się z tym, kształtujesz swój styl :)
...
flow to flow moze i racja. ale nawet najpiekniejsze diamenty nie sa piekne jesli nie sa oszlifowane. to nie jest tak ze od razu rodzisz sie master of flow. cwiczyc trzeba. dobrze ze zwrociles uwage na freestyle to tez jest bardzo wazne. w polsce nie ma czesto bitew a jak sa to MC prezentuja dosc zenujacy poziom porownojac go np. z USA. no coz w kazdym razie na poprawe wszyzstkiego jest tylko jedna metoda - trening.
[addsig]
...
flow to flow moze i racja. ale nawet najpiekniejsze diamenty nie sa piekne jesli nie sa oszlifowane. to nie jest tak ze od razu rodzisz sie master of flow. cwiczyc trzeba. dobrze ze zwrociles uwage na freestyle to tez jest bardzo wazne. w polsce nie ma czesto bitew a jak sa to MC prezentuja dosc zenujacy poziom porownojac go np. z USA. no coz w kazdym razie na poprawe wszyzstkiego jest tylko jedna metoda - trening.
[addsig]
Szukajcie aż znajdziecie... >> GooGle prawde Ci powie :)
ja zajmuje sie rapem ok 10 lat :) poczatkowa robilem bity potem zaczalem sam nawijac. Moja konkluzja jest taka ze przede wszystkim trzeba duzo pisac (i oczywiscie z sensem)... powiem tak - te wszystkie punche o kant tyłka moze sobie obic, co z tego ze ktos sypie blyskotliwym punchem jak pisze zupelnie o niczym? przekaz wciaz jest wazny - nie mowie tu o przekazie "HWDP i elo moi kamraci"
a glos, musisz nauczyc sie nim operowac zeby w jednym kawalku pojechac agresywniej w innym z kolei leniwie a w jeszcze innym podspiewac... ale przede wszystkim nagrywaj nagrywaj nagrywaj i wyciagaj wnioski !

...
Napisalem doskonalic "czyli dazyc do tego aby on byl doskonały, no jak najbliższy doskonałemu "
...
Napisalem doskonalic "czyli dazyc do tego aby on byl doskonały, no jak najbliższy doskonałemu "