Pytanie o istotę kompresji..
Witam! Jako że jestem amatorem i dopiero co poznaję coś takiego jak kompresja, mam zasadnicze pytanie. Czy kompresja służy wyłącznie do kompresowania sygnału czy również do zwiększania jego dynamiki. Chodzi mi dokładnie o sytuację gdy w fl studio podepnę jakiś syntezator grający bas do kompresora, i jego sygnał sam w sobie jest bardzo płaski. Sprzęt muzyczny na którym odsłuchuję i akustyka pokoju skutecznie uniemożliwiają mi skuteczną pracę z niskim pasmem.. Będe wdzięczny za rzeczową odpowiedź. Troche się naczytałem o kompresorach ale przez tą akustykę nie mam szansy tego doświadczyć na własnej skórze. Dzięki i pozdrawiam!

Re: Pytanie o istotę kompresji..
...Witam! Jako że jestem amatorem i dopiero co poznaję coś takiego jak kompresja, mam zasadnicze pytanie. Czy kompresja służy wyłącznie do kompresowania sygnału czy również do zwiększania jego dynamiki.
Jezeli jestes poczatkujacy - to odpowiedz jest jedna: kompresja sluzy do kompresowania i zmniejszania (nie zwiekszania!) dynamiki - i tego sie trzymaj.
(Mozna w pewnych przypadkach przy pomocy kompresora doprowadzic to efektu wzrostu rozpietosci dynamiki, ale jest to rzadko stosowane i w dodatku trzeba wiedziec co sie chce uzyskac na danym rodzaju brzmienia czy charakteru gry, wiec pominmy zupelnie ta kwestie)
Chodzi mi dokładnie o sytuację gdy w fl studio podepnę jakiś syntezator grający bas do kompresora, i jego sygnał sam w sobie jest bardzo płaski.
Skorzystaj z kompresora na brzmieniu, na ktorym go szybciej uslyszysz, np. na sladzie 'zwyego' basu. Jest wielce prawdopodobne, ze syntezator brzmi sam w sobie tak, iz nie potrzebuje kompresora.
Jezeli jestes poczatkujacy - to odpowiedz jest jedna: kompresja sluzy do kompresowania i zmniejszania (nie zwiekszania!) dynamiki - i tego sie trzymaj.
(Mozna w pewnych przypadkach przy pomocy kompresora doprowadzic to efektu wzrostu rozpietosci dynamiki, ale jest to rzadko stosowane i w dodatku trzeba wiedziec co sie chce uzyskac na danym rodzaju brzmienia czy charakteru gry, wiec pominmy zupelnie ta kwestie)
Chodzi mi dokładnie o sytuację gdy w fl studio podepnę jakiś syntezator grający bas do kompresora, i jego sygnał sam w sobie jest bardzo płaski.
Skorzystaj z kompresora na brzmieniu, na ktorym go szybciej uslyszysz, np. na sladzie 'zwyego' basu. Jest wielce prawdopodobne, ze syntezator brzmi sam w sobie tak, iz nie potrzebuje kompresora.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Dzieki za pomoc.. Jak sie okazuje moje przekonanie o słuszności użycia kompresora do zwiększenia dynamiki było całkowicie błędne. Skoro tak mam pytanie, jak można zwiększyć dynamikę próbek? Jak do tej pory próbowałem jedynie poprzez automatyzacje głośności, ale we fl studio jest to dość ciężkie ze względu na dużą skalę czasu. Co do samej kompresji to udawało mi się już uzyskać bardziej płaski sygnał niemniej za linka dziękuję. Zapoznam się. Pozdrawiam!

moze jakis transient designer, albo odpowiedni aranz :)
...Dzieki za pomoc.. Jak sie okazuje moje przekonanie o słuszności użycia kompresora do zwiększenia dynamiki było całkowicie błędne. Skoro tak mam pytanie, jak można zwiększyć dynamikę próbek?
A po co?
Poza tym najpierw powiedz czym według Ciebie jest dynamika
[addsig]
A po co?
Poza tym najpierw powiedz czym według Ciebie jest dynamika
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Kompresory kompresorami, ale poza tym co juz inni napisali dodalbym, ze jesli chodzi o prace z roznymi probkami, to nie jest chyba dobra droga wybor probki, ktora z jakiegos powodu nam nie pasuje i szukanie ratunku we wtyczkach i kombinowanie za ich pomoca go granic mozliwosci. Na etapie powstawania utworu najlepiej jest od razu poszukac innej probki po prostu. Efekt zwykle jest duzo lepszy. Pozdro.
Zwiększenie dynamiki przydałoby mi się żeby bas miał kopa. Mowa tutaj o basie uzyskiwanym za pomocą syntezatorów. Próbowałem iść w tym kierunku bo jest mi dużo łatwiej układać melodię wykorzystując syntezator niż przez klejenie wycinków z jakichś linii basowych. A przez dynamikę rozumiem głębię zagrania danej nuty, wejście na poziom maksymalny i po odpowiednim czasie zejście głośnością do zera. To co otrzymuję do tej pory jest zbyt płaskie.
Jeśli twierdzicie że najprostszą drogą jest zmiana próbek, pójdę w tym kierunku, nie ma co walczyć z wiatrakami.

Tak właśnie myślałem ze to "dynamika w sensie hiphop" a nie muzycznym.
Do tego jak najbardziej kompresor się może przydać.
Tak naprawdę dynamika to różnica głośności nagłośniejszego i najcichszego momentu, a kompresor te różnice zmniejsza więc całość "brzmi potężniej" itd.
Z drugiej strony kompresor to trudna w użyciu zabawka, lepiej poszukaj gotowca.
[addsig]
Tak naprawdę dynamika to różnica głośności nagłośniejszego i najcichszego momentu, a kompresor te różnice zmniejsza więc całość "brzmi potężniej" itd.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
...Tak właśnie myślałem ze to "dynamika w sensie hiphop" a nie muzycznym.
...
W sensie presetów.
Co do kompresji, to wysmażyłem kiedyś krótki tutorial, z przykładami: Link.
Może coś wyjaśni.
...
W sensie presetów.
Co do kompresji, to wysmażyłem kiedyś krótki tutorial, z przykładami: Link.
Może coś wyjaśni.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]