prosze o pomoc w skonfigurowaniu sprzetu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Seweryn_Karp
prosze o pomoc w skonfigurowaniu sprzetu

Post autor: Seweryn_Karp » piątek 23 maja 2008, 20:07

Witam serdecznie .Czy móglby mi ktos pomoc w wyselekcjonowaniu odpowiedniego i w pelni kompatybilnego sprzetu do domowego nagrywania wokalu ?
do tej pory udalo mi sie zakupic komputer (quad 9500,4 gb ramu ),mikrofon akg perception 200 i sluchawki beyerdynamic dt 150 . Pocztakowo kupilem tego pieca z karta x f elite pro ale wlasnie jest wystawiony na ebayu .Prosze o doradzneie mi jakiejs karty do ok 150 euro i preampa badz tez mikera rowniez w tej cenie wraz z jakims ogolnym zarysem podlaczenia tego ;).Dodam ze na pocztaku kazdy z wokali bedzie wysylany do ludzi ktorzy sie na tym znaja ale z czasem chcialbym rowniez pobawic sie tym samemu (zapal to polowa sukcesu ;) takze prosze o podanie mi sprzetu ktory starczy mi na troche i nie ebde musial go szybko wymieniaca takze takiej karty ktora bedzie naprawde latwa w obsludze bez zbednego softa takiego jaki byl w krijejtszicie .Gdbysyscie mogli doradzic tez jakies naprawde niedrogie monitory (ktore wsysne troche pozniej) ale zebym juz mial caly komplet zlozony wiem ze macie miliony takich pytan ale wydalem jzu naprawde sporo kasy jak na moje mozliwosci i sam sb xfi byl naprawde kosztowna wtopa , wiec prosze o wyrozumialosc ! pozdrawiam serdecznie

Seweryn_Karp

Re: prosze o pomoc w skonfigurowaniu sprzetu

Post autor: Seweryn_Karp » piątek 23 maja 2008, 20:18

i zapomnilabym ..system to 64 bitowa vista a program z ktorego zamierzam korzystac to adobe 3.0.

prosze o jakies odpowiedzi bo bardzo chcialbym juz to zamowic
pozdrawiam

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » piątek 23 maja 2008, 20:38

hmm 150 euro, jak troche dolozysz to powinienes kupic Julie ew. Maya 44. Do tego np. mikser Soundcraft Compact 4. Możesz też kupic karte z wbudowanym preampem (np. EMU 0404 USB) ale z tym to już różnie bywa.

Jak podłączyc? Mikrofon do miksera, włączasz Phantoma, record out do IN w karcie i juz.
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Seweryn_Karp

Post autor: Seweryn_Karp » piątek 23 maja 2008, 20:44

...hmm 150 euro, jak troche dolozysz to powinienes kupic Julie ew. Maya 44. Do tego np. mikser Soundcraft Compact 4. Możesz też kupic karte z wbudowanym preampem (np. EMU 0404 USB) ale z tym to już różnie bywa.

Jak podłączyc? Mikrofon do miksera, włączasz Phantoma, record out do IN w karcie i juz....
kurde pwoiedzmy ze jesli naprawde to cos zmieni to na mikser bad ztez preamp i karte moge wydac troche wiecej . czy te sluchawki ktore kupilem podlacza sie bezposrenio do karty czy tez potrzebuja dodatkowego wzmocnienia ?

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 23 maja 2008, 23:23

kurde pwoiedzmy ze jesli naprawde to cos zmieni to na mikser bad ztez preamp i karte moge wydac troche wiecej . czy te sluchawki ktore kupilem podlacza sie bezposrenio do karty czy tez potrzebuja dodatkowego wzmocnienia ?...
Przeczytaj co kolega ci napisał post wcześniej i nie zadawaj pytań, które były tu już zadane milion razy. Rusz głową i naucz się używać wyszukiwarki. Znajdziesz tam wszystko na temat miksera compact4 karty juli@, emu 0404, podłączenia słuchawek i tanich monitorów. Mam nadzieję, że zdążysz przeczytać co ci napisałem zanim admin wypieprzy (i chwała mu za to) ten post.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 24 maja 2008, 09:21

wstrzymaj się z tą kartą - wcale nie jest najgorsza a jak postarasz się o preamp z wyjściem cyfrowym(np.dbx 376) to w sumie będzie całkiem dobrze (karta ma przyzwoite przetworniki wyjściowe niestety nie ma wyjśc symetrycznych - ale zawsze możesz skorzystać z wyjścia spdif i podłączyć odsłuch cyfrowo jeśli ma taką możliwość).
oczywiście zapomnij o maya - to był jest i będzie syf (teraz już stary syf)

niedrogo to julia albo emu 1212 (jeśli chodzi o pci)

ale tak jak mówię - karta teraz to najmniejszy kłopot - kup porządny preamp i zatroszcz się o akustykę pomieszczenia by mikrofon mógł pokazać swoje walory - zmiana karty w tym temacie nic ci nie pomoże

Seweryn_Karp

Post autor: Seweryn_Karp » sobota 24 maja 2008, 11:54

...wstrzymaj się z tą kartą - wcale nie jest najgorsza a jak postarasz się o preamp z wyjściem cyfrowym(np.dbx 376) to w sumie będzie całkiem dobrze (karta ma przyzwoite przetworniki wyjściowe niestety nie ma wyjśc symetrycznych - ale zawsze możesz skorzystać z wyjścia spdif i podłączyć odsłuch cyfrowo jeśli ma taką możliwość).
oczywiście zapomnij o maya - to był jest i będzie syf (teraz już stary syf)

niedrogo to julia albo emu 1212 (jeśli chodzi o pci)

ale tak jak mówię - karta teraz to najmniejszy kłopot - kup porządny preamp i zatroszcz się o akustykę pomieszczenia by mikrofon mógł pokazać swoje walory - zmiana karty w tym temacie nic ci nie pomoże...

dzieki za odpowiedz ,juz myslalem ze nikt nie odpisze-pozdrawiam

ODPOWIEDZ