Phonic Helix Board - nie działają tłumiki w opcji Direct

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
havier3
Phonic Helix Board - nie działają tłumiki w opcji Direct

Post autor: havier3 » poniedziałek 12 maja 2008, 19:54

Witam serdecznie.
Przyniosl mi dzisiaj kolega mixer Phonic FireWire (Helix board 18) w celu pokazania mu jak to urzadzenie dziala, jakos ze dopiero co kupil i chce nagrywac. Przyznam szczerze ze zwariowalem w jednej kwestii - mianowicie - podlaczylismy wszystko do kompa, Cubase widzi wszystkie dziury jak trzeba. Nagrywa odtwarza - wszystko OK. Jednak za nic w swiecie nie mialem kontroli sygnalu wychodzacego (Direct) na tlumiku. Sciszalem, zglasnialem a w kompie sygnal byl caly czas taki sam - taki jak ukrecilismy Gainem. Czy to wada mixerow FireWire i niestety takiej kontroli nie maja, czy powinno byc OK i mam szukac dalej. Szczerze mowiac probowalem juz wszystkiego i lipa. A moze ktos posiada takiego Phonica i moglby pomoc w tej kwesti - bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MB

Re: Phonic Helix Board - nie działają tłumiki w opcji Direct

Post autor: MB » poniedziałek 12 maja 2008, 19:59

I słusznie, że nie działają. Direct to direct, czyli bezpośrednie wyjście z preampów na przetwornik. Żadnych tłumików ani innych śmiecących elementów po drodze. Czy to wada? Nie. To zaleta.

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » poniedziałek 12 maja 2008, 20:07

...I słusznie, że nie działają. Direct to direct, czyli bezpośrednie wyjście z preampów na przetwornik. Żadnych tłumików ani innych śmiecących elementów po drodze. Czy to wada? Nie. To zaleta....
Hmm - no tak - ale np osobiscie uzywam do nagran Mixera analogowego (Soundcraft), w ktorym to nad glosnoscia sygnalu wychodzacego z dziury Direct mam kontrole tlumikiem - normalnie sygnal reaguje na zwiekszanie i zmniejszanie nim poziomu. Wiec dla mnie jest to naturalne i brak tego jest wada. Czy rzeczywiscie w mixerach FireWire tego nie ma?

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » poniedziałek 12 maja 2008, 20:09

...I słusznie, że nie działają. Direct to direct, czyli bezpośrednie wyjście z preampów na przetwornik. Żadnych tłumików ani innych śmiecących elementów po drodze. Czy to wada? Nie. To zaleta....
Poza tym z tego co piszesz wynikalo by ze na ten sygnal nie mozna by dzialac Equalizacja - co bylo by juz zupelnie bez sensu.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 maja 2008, 20:54

Sygnaly z wyjscia direct w kazdym mikserze powinny byc niezalezne i od korekcji i przede wszystkim od poziomu tlumika. Dlaczego? A do czego sa wyjscia direct? Np. do nagrywania, a naglosnieniowiec sobie grzebie w trakcie koncertu, zmienia barwe, ciagle rusza heblami - przeciez nie chcemy tego nagrywac, potrzebny jest staly poziom. Teraz, gdy te miksery sa wykorzystywane bardziej do nagran niz nagran i naglosnienia jednoczesnie sens zaczyna posiadac robienie wyjsc direct po korektorze (i chyab tak jest latwiej) - ale nadal gleboki sens maja wyjscia direct przed tlumikiem - w ten sposob przeciez mozemy podczas nagran wykorzystac sume jako dodatkowa grupe, a jezeli sygnal na wyjsciach direct bylby zalezy od poziomu tlumika, to na sumie bylby balagan, niemozliwy do wykorzystania. Cos mi sie kojarzy, ze soundcrafty (przynajmniej moj, jakis spirit) maja zreszta przelaczane wyjscie direct przed i po...

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » poniedziałek 12 maja 2008, 21:40

...Sygnaly z wyjscia direct w kazdym mikserze powinny byc niezalezne i od korekcji i przede wszystkim od poziomu tlumika. Dlaczego? A do czego sa wyjscia direct? Np. do nagrywania, a naglosnieniowiec sobie grzebie w trakcie koncertu, zmienia barwe, ciagle rusza heblami - przeciez nie chcemy tego nagrywac, potrzebny jest staly poziom. Teraz, gdy te miksery sa wykorzystywane bardziej do nagran niz nagran i naglosnienia jednoczesnie sens zaczyna posiadac robienie wyjsc direct po korektorze (i chyab tak jest latwiej) - ale nadal gleboki sens maja wyjscia direct przed tlumikiem - w ten sposob przeciez mozemy podczas nagran wykorzystac sume jako dodatkowa grupe, a jezeli sygnal na wyjsciach direct bylby zalezy od poziomu tlumika, to na sumie bylby balagan, niemozliwy do wykorzystania. Cos mi sie kojarzy, ze soundcrafty (przynajmniej moj, jakis spirit) maja zreszta przelaczane wyjscie direct przed i po......
Szczerze? Brzmi to dosc sensownie:) Aczkolwiek pierwszy raz sie z takim czyms spotykam i jestem lekko zaskoczony. No nic..dziekuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam.

cezex

Post autor: cezex » poniedziałek 12 maja 2008, 22:17

Sprawdź w manuelu, pod koniec, powinien być schemat blokowy i tam powinno być narysowane skąd w torze jest brany sygnał do konwertera A/D. W Onyxach jest tuż za preampem, (nawet przed insertem, czego nie rozumiem) natomiast w Multimixach na pewno dalej, za eqalizerem, nie jestem pewien czy za tłumikem.

danas

Post autor: danas » wtorek 13 maja 2008, 00:34

O ile pamietam Alesis MM ma nagrywanie FireWire po eq itd, Phonic do 18 ma directy, a ten najwiekszy Phonic ma przelaczane.

Wg mnie zaleznie od tego co sie robi powinno sie ustawic direct albo nie, tak by bylo najlepiej :) ale jak mam wybierac jedna opcje to wolalbym direct, nagrywanie po calym torze sygnalowym jest zwykle conajmniej niewygodne, jak wyzej wspomniano.

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 13 maja 2008, 01:38

...**********************
Sprawdź w manuelu, pod koniec, powinien być schemat blokowy i tam powinno być narysowane skąd w torze jest brany sygnał do konwertera A/D. W Onyxach jest tuż za preampem, (nawet przed insertem, czego nie rozumiem)
Jak na koncercie "wypadnie" ci kilka za mocno zbramkowanych tomów, nie ma tragedii. Na nagraniu live gorzej.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

ODPOWIEDZ