Kompresor mono - jak użyć na ścieżce stereo?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Pine
Kompresor mono - jak użyć na ścieżce stereo?

Post autor: Pine » poniedziałek 12 maja 2008, 08:28

Mam dosyc glupie pytanie jak uzyć kompresora mono do produkcji jak nagrywam scieszki stereo.
Fakt ze są to elementy perkusji i nie wiem czy dobrze robie zgrywająć je osobno każdą w stereo?
Czy powinno sie je zgrywać mono a następnie skopiować w logicu na 2 track audio i rozłożyć w panoramie?
Jak robicie to w praktyce?

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
mr.X

Re: Kompresor mono - jak użyć na ścieżce stereo?

Post autor: mr.X » poniedziałek 12 maja 2008, 09:12

...Mam dosyc glupie pytanie jak uzyć kompresora mono do produkcji jak nagrywam scieszki stereo.
Fakt ze są to elementy perkusji i nie wiem czy dobrze robie zgrywająć je osobno każdą w stereo?
Czy powinno sie je zgrywać mono a następnie skopiować w logicu na 2 track audio i rozłożyć w panoramie?

...
Logic i taki problem? proponuje zaczynac tworzenie muzyki od music makera...

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 12 maja 2008, 09:35

......Mam dosyc glupie pytanie jak uzyć kompresora mono do produkcji jak nagrywam scieszki stereo.

...
Logic i taki problem? proponuje zaczynac tworzenie muzyki od music makera......
W logicu nie ma problemu nagrać stereo track lub mono.
Pytająć sie na forum chciałbym poznać zdanie osob które profesjonalnie realizują nagrania. W jaki sposob podchodzą do nagrania?

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 12 maja 2008, 09:37

Logic i taki problem? proponuje zaczynac tworzenie muzyki od music makera......
Aleś pomógł...

Jeżeli jesteś zdecydowany używać tego kompresora mono, to owszem, obrabiając najpierw lewy kanał, potem prawy. Ale końcowy efekt będzie dość dyskusyjny, 'środek' panoramy będzie pływał raz w prawo raz w lewo. Tak jest obrobiony fortepian w utw Sigur Rós - Vidrar vel til loftarasa. Posłuchaj sobie. Jak taki efekt pasuje w Twoim utworze, to czemu nie? Jeżeli chcesz obrabiać tylko jakieś przeszkadzajki itd to może starczyć, ale zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz używając kompresor softwarowy, w logicu zapewne jest kilka nienajgorszych
www.myspace.com/pchelki

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 12 maja 2008, 09:38

Tak ogólnie to ścieżki stereo obrabia się kompresorami stereo, gdzie oba kanały tłumione są tak samo, niezależnie na którym z nich wystąpił silniejszy sygnał.
www.myspace.com/pchelki

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 12 maja 2008, 09:50

...Logic i taki problem? proponuje zaczynac tworzenie muzyki od music makera......
Aleś pomógł...

Jeżeli jesteś zdecydowany używać tego kompresora mono, to owszem, obrabiając najpierw lewy kanał, potem prawy. Ale końcowy efekt będzie dość dyskusyjny, 'środek' panoramy będzie pływał raz w prawo raz w lewo. Tak jest obrobiony fortepian w utw Sigur Rós - Vidrar vel til loftarasa. Posłuchaj sobie. Jak taki efekt pasuje w Twoim utworze, to czemu nie? Jeżeli chcesz obrabiać tylko jakieś przeszkadzajki itd to może starczyć, ale zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz używając kompresor softwarowy, w logicu zapewne jest kilka nienajgorszych...

Problem polegał na tym że elementy perkusji zgrywam stereo z samplera akai i tak mi jest wygodnie ponieważ panoramę poszczegolnych barw perkusji (tom, hihat) ustawiam własnie w akai , po zgraniu scieszki stereo w logiku juz nic nie kręcę panoramą.
Chyba masz racje nie bede sie bawił kompresorem mono on służy bardziej tylko przy zgrywaniu wokali. A chciałem sobie poskładać samemu clona UREI-a 1176 musze pomyslec nad czyms innym .

2176 Stereo Clone.

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 12 maja 2008, 10:03

A chciałem sobie poskładać samemu clona UREI-a 1176 musze pomyslec nad czyms innym .

...
Być może da się zrobić 2 takie, a gdzieś w odpowiednim miejscu je połączyć. (do układu tłumiącego powinna dochodzić suma 2 kanałów) Nie wiem, nie znam się na elektronice.
www.myspace.com/pchelki

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 12 maja 2008, 10:18

...A chciałem sobie poskładać samemu clona UREI-a 1176 musze pomyslec nad czyms innym .

...
Być może da się zrobić 2 takie, a gdzieś w odpowiednim miejscu je połączyć. (do układu tłumiącego powinna dochodzić suma 2 kanałów) Nie wiem, nie znam się na elektronice....
No własnie moze do tego dojdę gdzie z linkować i zrobic 2 takie kompresory w jednej obudowie ale zobaczymy poki co dzieki za pomoc dzisiaj bede kombinował z zgrywaniem trackow w mono i stereo i rozkładaniu ich w panoramie zobaczymy jakie efekty beda najlepsze.

2176 Stereo Clone.

ODPOWIEDZ