Co wybrać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
pykon
Co wybrać?

Post autor: pykon » niedziela 09 mar 2008, 12:41

Witam wszystkich!

Od paru lat nagrywam na Cakewalk Pro Audio 9 i w tandemie z Wavelabem (w równie leciwej wersji) te programy do tej pory mi wystarczały. Ale teraz okazało się, że potrzebuję:

- interfejsu audio z 2 wejściami mikrofonowymi i phantomem

- wtyczki efektowej do modelowania brzmienia gitary (rowniez w czasie rzeczywistym)

- programowego samplera perkusyjnego (wczesniej zgralem sobie probki w studiu i zrobilem z tego SoundFonty, ale potzebuje czegos elastyczniejszego, naturalnych brzmien)

- multitraka obsługującego VST (jeszcze nie wiem jak to dziala, ale wyczytalem ze tak sie to nazywa ), żeby wykorzystać w nim w/w sampler perkusyjny

- wtyczki albo programu do de-essingu, w ostatecznosci poradze sobie z kompresorem z filtrami

To tyle w wielkim skrócie. Metodą eliminacji wytypowałem nmastępujące opcje:

1) E-MU Tracker Pre z pakietem oprogramowania Cakewalk SONAR LE, Cubase 4 LE, Ableton Live Lite 6 E-MU Edition, AmpliTube LE, Celemony Melodyne essential, Waldorf Attack - Percussion Synthesizer, Waldorf D-Pole - Filter and FX Plug-in, Waldorf PPG Wave - Virtual Instrument, E-MU Proteus VX - Software Sound Module, SFX Machine LT - Audio Multi-effects Plug-in.

Oto link o tym pudełku i sofcie: http://www.emu.com/products/product.asp?category=610&subcategory=611&product=17511

Niestety, na Waszym forum wyczytałem że Tracker Pre ma "wrodzoną" wadę powodującą przydźwięk na wejściach mikrofonó pojemnościowych. Więc przekierowałem nos w stronę...

2) E-MU 0404 USB. W pakiecie z: Cakewalk SONAR LE, Cubase LE, Ableton Live Lite 4 for E-MU Systems, Steinberg WaveLab Lite, BIAS Peak Express 5, Celemony Melodyne essential, Amplitube LE, SFX Machine LT - Audio Multi-effects Plug-in, E-MU Proteus VX.

Link: http://www.emu.com/products/product.asp?category=610&subcategory=611&product=15185

No i wreszcie...

3) TonePort UX2, razem z nim jest GearBox i Ableton Live Lite. Wtyczkowa opcja efektów to dodatkowe ok. 300 zł - dołączany do UX2 GearBox tego nie potrafi.

Strona Line6: http://www.line6.com/toneportux2/

Moje niezliczone pytania:

- czy w Amplirube da sie zrobic reamping? Czy używając wersji standalone, której demo właśnie testuję, mam możliwość odsłuchu "mokrego" sygnału przy jednoczesnym nagrywaniu czystego sygnału z gitary? Pytam, bo obecnie przy uaktywnieniu jakiegokolwiek okna w Windowsie, Amplitube milknie. Czy GearBox ma tu jakąś przewagę i czy dokupienie wtyczki geraboxa cokolwiek rozwiąże?

- czy te programy dołączane w pakietach są coś warte, czyu to tylko pookrajane zabawki na zachętę?

- cakewalk sonar LE, czy Ableton Live Lite? Patrzę pod kątem wtyczek efektowych i perkusyjnego samplera programowego..

- czy sonar odczyta pliki sesji z mojego obecnego cakewalka pro audio 9?

- czy Proteus VX to cos sensownego, czy i tak bede musial kupic oddzielnie Proteusa PX-7 zeby mieć porządne sample perkusyjne?

Lub - napiszcie mi po prostu, co byście wybrali.

Bardzo wielce uprzejmie proszę i apeluję o pomoc - od kilku dni pakuję sobie do głowy informacje, których jest już tak dużo, że kryteria wyboru rozmywają się.

A nie chciałbym wybierać rzucając monetą.

Liczę na wsparcie i pozdrawiam,
pykon

Nagrywam i miksuję głównie siebie.
Czasem robię wyjątki :-)
Fiksum Dyrdum na MySpace

ODPOWIEDZ