Sonar - problem z ditheringiem
Witam.
Jestem starym Sonarowcem sam udzielałem róznych porad na forum a tu nagle banalny problem którego nie moge rozgryźć.
S 6 -Kiedy robię eksport audio wszystkich traków przechodzi to wszystko przez dithering co powoduje zmiane brzmienia gotowego mixu .
Pytanie ,jak wyłączyć dither?
Pozdro...
Jestem starym Sonarowcem sam udzielałem róznych porad na forum a tu nagle banalny problem którego nie moge rozgryźć.
S 6 -Kiedy robię eksport audio wszystkich traków przechodzi to wszystko przez dithering co powoduje zmiane brzmienia gotowego mixu .
Pozdro...
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
-
Re: Sonar - problem z ditheringiem
...Witam.
Pozdro......
Eksportujesz jak zwykle:
File-Export Audio i tam gdzie dithering wybierasz "none".
Nie sądzę, żebyś tego nie wiedział, więc może ja czegoś nie zrozumiałem.
Pozdro......
Eksportujesz jak zwykle:
File-Export Audio i tam gdzie dithering wybierasz "none".
Nie sądzę, żebyś tego nie wiedział, więc może ja czegoś nie zrozumiałem.
A żeby nie klikać za każdym razem NONE, wejdź w opcje audio i tam ustaw raz na zawsze... he NONE!!!
...A żeby nie klikać za każdym razem NONE, wejdź w opcje audio i tam ustaw raz na zawsze... he NONE!!!...
Witam.
Tak próbowałem i mam wrażenie jak by mi troszkę zmiękczało.chodzi mi głownie o kick dance w drumach ,i jak bym nie ustawił tak zawsze rozmywa brzmienie stopy dance ,napewno coś źle robię tylko co?
Pozdrawiam.
Witam.
Tak próbowałem i mam wrażenie jak by mi troszkę zmiękczało.chodzi mi głownie o kick dance w drumach ,i jak bym nie ustawił tak zawsze rozmywa brzmienie stopy dance ,napewno coś źle robię tylko co?
Pozdrawiam.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
Lepiej poszukaj zupelnie gdzie indziej, bo dithering jest stworzony do pracy na bardzo niskich poziomach sygnalow i na pewno nie ma za zadanie zmieniac brzmienia w oczywisty sposob, a juz na pewno nie na brzmieniach mocno grajacych bebnow
Lepiej poszukaj zupelnie gdzie indziej, bo dithering jest stworzony do pracy na bardzo niskich poziomach sygnalow i na pewno nie ma za zadanie zmieniac brzmienia w oczywisty sposob, a juz na pewno nie na brzmieniach mocno grajacych bebnow

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Witam.
Pozdrawiam....
A może zapinasz coś na master... (kompresor, limiter)

Witam.
Tak robię i to może być to.
Dzięki

Pozdro...
-
...
...
Witam.
Kompletna bzdura. Cokolwiek zapinasz na sumie, przed i po mixdownie winno brzmieć tak samo. Pytający chyba lekko się pogubił i kluczy, co powoduje, że wartość edukacyjna tego wątku na poziomie konkluzji zbliża sie do zera. Nie róbmy tak.
Jeżeli np pytającemu się zdawało, to dobrze byłoby napisać "zdawało mi się".
Jeśli przyjdzie mi odszczekać powyższe wobec ujawnienia nowych faktów, to uczynię to z rozkoszą, nie będę miał do nikogo pretensji, bo na pewno czegoś się nauczę.

Witam.
Kompletna bzdura. Cokolwiek zapinasz na sumie, przed i po mixdownie winno brzmieć tak samo. Pytający chyba lekko się pogubił i kluczy, co powoduje, że wartość edukacyjna tego wątku na poziomie konkluzji zbliża sie do zera. Nie róbmy tak.
Jeżeli np pytającemu się zdawało, to dobrze byłoby napisać "zdawało mi się".
Jeśli przyjdzie mi odszczekać powyższe wobec ujawnienia nowych faktów, to uczynię to z rozkoszą, nie będę miał do nikogo pretensji, bo na pewno czegoś się nauczę.
Witam.
Nie umoralniajmy się tylko pomyślmy wspólnie.Jestem użytkownikiem Cakewalka późniejszego Sonara ponad 10 lat ,nie drążę tego tematu bez sensu,i jestem pewien że jak bym dithera nie ustawił tak po mixdownie brzmi inaczej jak przed , próbowałem wszystkie opcję w ditheringu i zawsze stopa brzmi niekorzystne
Także Uman bez urazy ,to tylko urządzenie które czasem robi rózne psikusy na S 4 nie miałem takiego problemu.
Kiedys jednemu gościowi na forum zapychał się Sonar ,prosił o pomoc nikt nie mógł mu pomóc,ja mu poradziłem żeby opróznił Temp w Windowsie
i pomogło. Także nie przewidywalne są zależności w tym urządzeniu.
Może ktoś miał podobne problemy i może pomóc ?
Pozdrawiam.
-
...
Nie umoralniajmy się tylko pomyślmy wspólnie.
Świetnie.
Nie wiem skąd wątek o umoralnianiu, ale zostawmy to.
Można chyba założyć, że nic Twój problem nie ma wspólnego z ditheringiem.
Joachim założył to teoretycznie w oparciu o swoje doświadczenie i szeroką wiedzę teoretyczną. Ty sprawdziłeś empirycznie.
Problem w takim razie niecodzienny.
Może powinieneś wyrenderować Twój miks, zaimportować to do sesji i wtedy porównać?
Zdarzyło mi się pracować nad jedną rzeczą i odwoływać się do nagrań referencyjnych odsłuchiwanych w Itunes. Tam domyślnie ustawiona była jakaś korekcja...
Może więc odsłuchaj mixdown w Sonarze?
Nie umoralniajmy się tylko pomyślmy wspólnie.
Świetnie.
Nie wiem skąd wątek o umoralnianiu, ale zostawmy to.
Można chyba założyć, że nic Twój problem nie ma wspólnego z ditheringiem.
Joachim założył to teoretycznie w oparciu o swoje doświadczenie i szeroką wiedzę teoretyczną. Ty sprawdziłeś empirycznie.
Problem w takim razie niecodzienny.
Może powinieneś wyrenderować Twój miks, zaimportować to do sesji i wtedy porównać?
Zdarzyło mi się pracować nad jedną rzeczą i odwoływać się do nagrań referencyjnych odsłuchiwanych w Itunes. Tam domyślnie ustawiona była jakaś korekcja...
Może więc odsłuchaj mixdown w Sonarze?