Domowe mini studio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
tweedy
Domowe mini studio

Post autor: tweedy » piątek 11 sty 2008, 11:30

Witam wszystkich!!!
Po pierwsze proszę o wyrozumiałość, gdyż ,, dopiero zaczynam'' wszystkich forumowiczów nie ma nic wspólnego z moim ,,dopiero zaczynam"
Mój problem polega na tym że kupiłam chyba wszystko(a przynajmniej tak twierdzą pracownicy sklepu muzycznego),czego potrzebuję do rejestracji, nagrywania swojego wokalu, poprosiłam o wszystko co będzie mi potrzebne do podłączenia ,kable itp. ale wstyd mi było pytać o schemat podłączenia tego wszystkiego więc nieśmiało proszę o pomoc może ktoś się zlituje,a ja postaram sie szybko załapać,no bo jak inaczej zacząć?
oto lista sprzętu który przyjedzie w przyszłym tygodniu:
1 Rejestrator/ Zoom HD 16 CD
2. Monitory Yamaha MSP 5 1090,00 x 2 szt
3.MIkrofon Rode NT2a -
4.Preamp lampowy Presonus Tube PRE
5.Statyw mikrofonowy
6. Kable symetryczne XLR DAP 6 m x 3 szt
7. Kabel symetryczny DAP 1,5 m-
8.Słuchawki beyerdynamic DT770 PRO
aha i jeszcze poniosła mnie fantazja połączona z niewiedzą i dokupiłam kolumny aktywne MACKIE SRM 350,niewiem po co
ale już są
Tak więc gdyby ktoś dysponował wiedzą i chwilą czasu na pomoc to będę wdzięczna

Awatar użytkownika
maslak_s

Re: Domowe mini studio

Post autor: maslak_s » piątek 11 sty 2008, 12:46

delikatnie inaczej bym tooo zrobil... zamiast opierac sie na zewnetrznym rejestratorem... kupic kompa... dobraaa karta... mikser/preamp (zalezy od potrzeb... mikrofon... monitory

www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 sty 2008, 12:59

Generalnie raczej i ja bym na komputer postawił z kartą dźwiękową. Masz już preamp, mikrofon całkiem-całkiem (jeden z lepszych Rode-ów) + monitory, więc źle nie jest. Do karty (albo wygodniej - do interfejsu audio) podłączasz monitory, preamp też łączysz z interfejsem, a do niego mikrofon kablem XLR-XLR.

Awatar użytkownika
tweedy

Post autor: tweedy » piątek 11 sty 2008, 13:22

...Generalnie raczej i ja bym na komputer postawił z kartą dźwiękową. Masz już preamp, mikrofon całkiem-całkiem (jeden z lepszych Rode-ów) + monitory, więc źle nie jest. Do karty (albo wygodniej - do interfejsu audio) podłączasz monitory, preamp też łączysz z interfejsem, a do niego mikrofon kablem XLR-XLR. ...
Z kompem raczej niebyłoby problemu, z kartą również, tylko ja niebardzo chciałam mieć cokolwiek wspólnego z komuterem,gdyż mam ich serdecznie dosyć, pracownicy sklepu twierdzili że przy twardodyskowym rejestratorze z nagrywarką CD da sie wyeliminować komputer ,że w gruncie rzeczy trzeba go tylko rozpracować(metodą prób i błędów chyba bo instrukcji niet) i nagranie gotowe na płycie CD?? proszę mnie uświadomić jeśli tak nie jest,bo pewnie jak zwykle jestem w błędzie

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 sty 2008, 14:15

Z kompem raczej niebyłoby problemu, z kartą również, tylko ja niebardzo chciałam mieć cokolwiek wspólnego z komuterem,gdyż mam ich serdecznie dosyć, pracownicy sklepu twierdzili że przy twardodyskowym rejestratorze z nagrywarką CD da sie wyeliminować komputer ,że w gruncie rzeczy trzeba go tylko rozpracować(metodą prób i błędów chyba bo instrukcji niet) i nagranie gotowe na płycie CD?? proszę mnie uświadomić jeśli tak nie jest,bo pewnie jak zwykle jestem w błędzie ...
Jak bez komputera, to rejestrator twardodyskowy. Tam będziesz mogła też obrobić poszczególne ścieżki wbudowanymi efektami. Jak od razu wszystko na CD puścisz, to będzie z tym problem. Chyba że dostajesz gotowe podkłady muzyczne, nagrywasz sam wokal, a potem ktoś Ci to miksuje.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 sty 2008, 14:42

A jaki masz rejestrator CD?

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 11 sty 2008, 15:52

przeciez kolezanka wyraznie napisala - zoom HD16CD. wystarczy w google kliknac zeby zerknac, co to (rejestrator HD z wbudowana nagrywarka). nie znam go, ale z opisu funkcji wyglada jak poreczny kawalek sprzetu dla kogos, kto nie chce miec nic wspolnego z komputerem (tez dobre rozwiazanie, chociaz zaawansowanego montazu raczej na tym nie zrobisz, ale porzadne demo spokojnie sie da nagrac).
a nawet jesli zmieni zdanie, to przeciez mozna ten rejestrator podlaczyc pod usb do komputera i pracowac na dolaczonym do niego cubase LE...
tak wiec zamiast doradzac zwrot zakupionego juz przeciez sprzetu, pomoglibyscie i odpowiedzieli na postawione pytanie...

ale do rzeczy:

niestety nie wiem co oznacza "kabel DAP" - pomogloby, jesli powiedzialabys, co jest na nim napisane - chodzi o rodza wtyczki.

bo zeby polaczyc wszystko do kupy potrzebujesz:

mikrofon (oczywiscie uprzednio umieszczony na statywie) 1szt kabla XLR polaczyc z gniazdkiem "input" w tube pre

tenze tube pre kablem XLR badz tez tym DAP (jesli jest TRS)do dowolnego gniazdka (mic/line input" w HD16CD (gniazdka pasuja do obu rodzajow wtyczek)

problem moze byc z podlaczeniem monitorow, poniewaz nie widze na zdjeciach wyjsc LR ani w XLR ani w TRS, tylko na gniazdkach RCA (cinch), tak wiec chyba czeka cie wycieczka do sklepu i kupno kabli cinch -> TRS (jack) (nie XLR!, bo masz wyjsca z rejestratora niesymetryczne)

sluchawki do gniazdka phones podlaczasz

oczywiscie wszystko do pradu wlasciwymi zasilaczami

uwaga - korzystajac z preampu tube pre WYLACZ zasilanie phantom w rejestratorze

i wlacz to zasilanie w preampie, gdzie rowniez galke "gain" powinnas ustawic w takiej pozycji, zeby wskazowka w mierniku nie dochodzila zbyt mocno na czerwone pole. to samo w rejestratorze

i potem tylko kwestia rozgryzienia sprzetu nagrywajacego, jednak ja bym sprzedawce przycisnal, zeby ci ta instrukcje dal. tak nie mozna.
a jesli sie nie uda (??) to chyba w internecie znajdziesz instrukcje.

bardzo ogolnikowo to napisalem, ale ciezko szczegolowo tak opisac wszystkie niuanse

pozdr

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 sty 2008, 15:57

...przeciez kolezanka wyraznie napisala - zoom HD16CD. **********************
Faktycznie, mogłem źle wpisać w google (wyrzuciło mi jakieś dziwactwa). To zmienia postać rzeczy. A reszte już opisałeś. Co do kabli DAP, to jest to firma, która produkuje kable. (Z różnymi końcówkami.)

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » piątek 11 sty 2008, 17:28

......metodą prób i błędów chyba bo instrukcji niet ...
Instrukcja dostępna jest na stronie producenta:
http://www.zoom.co.jp/english/download/manual/english.php

Wyszukaj urządzenia o nazwie
HD8 / HD16 Hard Disk Recording Studio

wszystko tam ładnie pisze, są rysunki podłączenia sprzętu itd.
oczywiście po angielsku

kami

Post autor: kami » piątek 11 sty 2008, 18:13

...Witam wszystkich!!!
Po pierwsze proszę o wyrozumiałość, gdyż ,, dopiero zaczynam'' wszystkich forumowiczów nie ma nic wspólnego z moim ,,dopiero zaczynam"
Mój problem polega na tym że kupiłam chyba wszystko(a przynajmniej tak twierdzą pracownicy sklepu muzycznego),czego potrzebuję do rejestracji, nagrywania swojego wokalu, poprosiłam o wszystko co będzie mi potrzebne do podłączenia ,kable itp. ale wstyd mi było pytać o schemat podłączenia tego wszystkiego więc nieśmiało proszę o pomoc może ktoś się zlituje,a ja postaram sie szybko załapać,no bo jak inaczej zacząć?
oto lista sprzętu który przyjedzie w przyszłym tygodniu:
1 Rejestrator/ Zoom HD 16 CD
2. Monitory Yamaha MSP 5 1090,00 x 2 szt
3.MIkrofon Rode NT2a -
4.Preamp lampowy Presonus Tube PRE
5.Statyw mikrofonowy
6. Kable symetryczne XLR DAP 6 m x 3 szt
7. Kabel symetryczny DAP 1,5 m-
8.Słuchawki beyerdynamic DT770 PRO
aha i jeszcze poniosła mnie fantazja połączona z niewiedzą i dokupiłam kolumny aktywne MACKIE SRM 350,niewiem po co
ale już są
Tak więc gdyby ktoś dysponował wiedzą i chwilą czasu na pomoc to będę wdzięczna
...
niech cię jeszcze raz fantazja poniesie i i napisz do
AGNETHY FALTSKOG ..........
jestem entuzjastą realizacji komputerowej

ODPOWIEDZ