Pierwsza sesja
- Tasiorowski
Panowie, mamy w naszym studyjku pierwszą sesję. Jeszcze za free, w zasadzie żeby ją wrzucić w portofolio i od czegoś zacząć promocje. Wczoraj po nastrojeniu bębnów i ustawieniu mikrofonów poszło pierwsze RECORD i strzeliły korki szampanów jak w zatoce czerwonych świń po wprowadzeniu stanu wojennego.:-D No i pojawiły się pierwsze problemy. Perkusista gra całkiem nierówno, w sensie dynamiki gry, raz cicho, raz głośno, jak zaczyna tłuc po blachach to robi taką rzeźnię. Od razu mówię, że kompresor nam nie załatwił tego problemu. no i gdy ściszamy w miksie overheady, tracą bębny przestrzeń. Zaznaczam, że same goły ślady po usunięciu przesłuchów brzmią już powiedzmy "dobrze". Po nałożeniu kompresora z CUBASE umarło, więc go wywaliliśmy w kosmos. Sprzęt do nagrywania jest w miarę doinwestowany i klei się to. Problem tylko z tymi blachami, które wręcz wychodzą z głośników. Myślimy o ponownym nagraniu z innym ustawieniem majków. Z góry dzięki za odpowiedź.

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
Re: Pierwsza sesja
zmien overy na dookolne lub ponies je wyzej, lub umeisc je gdzie indziej lub obniz blachy :) masz w czym wybierac :)
- Tasiorowski
...zmien overy na dookolne lub ponies je wyzej, lub umeisc je gdzie indziej lub obniz blachy :) masz w czym wybierac :)...
dzięki grembo i mam pytanie. Odesłałem overy bo nierówno działały ( różne poziomy gain musiałem ukręcać, żeby tak samo rejestrowały, więc je pogoniłem na gwarancję ) a były to SE ELECTRONICS SE 3 (sparowane). Jako overy więc, musiałem podpiąć 2 MXL 2006, i tutaj podejżewam żródło "walącej" góry. Co o tym sądzisz ?? A może by tak overy ustawić za plecami bębniarza ? A MOŻE KOPNĄĆ BĘBNIARZA W DUPĘ ?
dzięki grembo i mam pytanie. Odesłałem overy bo nierówno działały ( różne poziomy gain musiałem ukręcać, żeby tak samo rejestrowały, więc je pogoniłem na gwarancję ) a były to SE ELECTRONICS SE 3 (sparowane). Jako overy więc, musiałem podpiąć 2 MXL 2006, i tutaj podejżewam żródło "walącej" góry. Co o tym sądzisz ?? A może by tak overy ustawić za plecami bębniarza ? A MOŻE KOPNĄĆ BĘBNIARZA W DUPĘ ?

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
jak stwierdziłeś że nierówno grają? postawiłeś je tak samo jeden nad drugim? bzdura jakaś...
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
co Ty - debutant a juz cghcesz kopac?
MXL tych nie znam
O SE slyszalem raczej pochlebne opinie
Albinim nie zostaniesz od pierwszego nagrania - korzystaj ze masz kiepskiego bebniarza.... nagraj go dobrze... to wysmienicice nagrasz dobrego bebniarza :)
MXL tych nie znam
Albinim nie zostaniesz od pierwszego nagrania - korzystaj ze masz kiepskiego bebniarza.... nagraj go dobrze... to wysmienicice nagrasz dobrego bebniarza :)
- Tasiorowski
...jak stwierdziłeś że nierówno grają? postawiłeś je tak samo jeden nad drugim? bzdura jakaś......
hola hola
jeżeli coś sobie gra na jednym overheadzie rozkręconym na 1/3 a drugi trzeba rozkręcić na maxa, aby słychać z niego było jakiś sygnał, to chyba EWIDENTNIE coś jest z nim nie tak, skoro podpinam go w PREAMP rozkręcony na 50 % i gra głośno, a drugiego w ogóle nie słychać, to chyba nie działa. Ja wiem, że nie lubi się tutaj takich kociaków jak ja, ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie idiotę. :)
hola hola
jeżeli coś sobie gra na jednym overheadzie rozkręconym na 1/3 a drugi trzeba rozkręcić na maxa, aby słychać z niego było jakiś sygnał, to chyba EWIDENTNIE coś jest z nim nie tak, skoro podpinam go w PREAMP rozkręcony na 50 % i gra głośno, a drugiego w ogóle nie słychać, to chyba nie działa. Ja wiem, że nie lubi się tutaj takich kociaków jak ja, ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie idiotę. :)
- Tasiorowski
...co Ty - debutant a juz cghcesz kopac?
MXL tych nie znam
Albinim nie zostaniesz od pierwszego nagrania - korzystaj ze masz kiepskiego bebniarza.... nagraj go dobrze... to wysmienicice nagrasz dobrego bebniarza :)...
To nie tak do końca. To jest muzyk, który ze 2 razy był w studiu i jest dobrym bębniarzem. Źle ustawiłem overheady , odsłuchujemy to nagranie i ewidentnie mi to wychodzi. Ale inna rzecz, że chłopaki grają za free i ta przez wszystkich demonizowana "presja czasu" działa w drugą stronę. Jest luzik, fajeczka, a jak proszę o nie trzaskanie tak po blachach, i nie wlanie po bębnach tak że aż jęczą.. To pierwsze 5 taktów jest jak prosiłem, a później automatyzacja do góry
MXL tych nie znam
Albinim nie zostaniesz od pierwszego nagrania - korzystaj ze masz kiepskiego bebniarza.... nagraj go dobrze... to wysmienicice nagrasz dobrego bebniarza :)...
To nie tak do końca. To jest muzyk, który ze 2 razy był w studiu i jest dobrym bębniarzem. Źle ustawiłem overheady , odsłuchujemy to nagranie i ewidentnie mi to wychodzi. Ale inna rzecz, że chłopaki grają za free i ta przez wszystkich demonizowana "presja czasu" działa w drugą stronę. Jest luzik, fajeczka, a jak proszę o nie trzaskanie tak po blachach, i nie wlanie po bębnach tak że aż jęczą.. To pierwsze 5 taktów jest jak prosiłem, a później automatyzacja do góry

coz mxl praktycznie kazdy model - niczym sie za bardzo nie roznia pod wzgledem charakterystyki - obecnie chyba wszystkie maja przewalona gore - zajzyj na ich strone
jeżeli coś sobie gra na jednym overheadzie rozkręconym na 1/3 a drugi trzeba rozkręcić na maxa, aby słychać z niego było jakiś sygnał, to chyba EWIDENTNIE coś jest z nim nie tak, skoro podpinam go w PREAMP rozkręcony na 50 % i gra głośno, a drugiego w ogóle nie słychać, to chyba nie działa.**********************
to fakt. nie wspomniałes o aż takiej różnicy. mógłbyć też kabel walnięty:)
jak się łądnie wytnie góre w MXL to nie jest zły. Przyzwoite są MXL 2003
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
- Tasiorowski
...
jeżeli coś sobie gra na jednym overheadzie rozkręconym na 1/3 a drugi trzeba rozkręcić na maxa, aby słychać z niego było jakiś sygnał, to chyba EWIDENTNIE coś jest z nim nie tak, skoro podpinam go w PREAMP rozkręcony na 50 % i gra głośno, a drugiego w ogóle nie słychać, to chyba nie działa.**********************
jak się łądnie wytnie góre w MXL to nie jest zły. Przyzwoite są MXL 2003...
sorki, ale pisałem to dniu sesji i to dość nerwowej
Ja po prostu lubię te MXLe, pomimo gówna jakim w nie rzucają. Fakt, po dziesiejszym dniu wyszło, że się nie nadają na OVERHEADY. Czekam na moje SE ELECTR. aż mi audiostacja odeśle wymienione
jak się łądnie wytnie góre w MXL to nie jest zły. Przyzwoite są MXL 2003...
sorki, ale pisałem to dniu sesji i to dość nerwowej