Gitara - mikrofony - ustawienia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Respectus
Gitara - mikrofony - ustawienia

Post autor: Respectus » niedziela 06 sty 2008, 15:53

Witam! jutro mam zrobić szybką nagrywke i mam problem z nagraniem przesterowanej gitary. Nigdy wcześniej tego nie robiłem i też nie będę mieć czasu na eksperymentowanie i szukanie brzmienia dlatego proszę Was o poradę. Chcę uzyskać maksymalnie "mięsiste" i "mocne" brzmienie. Gitara to "jakiś" STRATOCASTER, piec Marshall MG 100 DFX. Do dyspozycji mam trzy mikrofony: Oktava mk318, SP B1 i SHURE SM58. Mogę nagrać dwa kanały jednocześnie (mikser compact4 + Emu 1212). Proszę o poradę, które mikrofony zasosować, jak je ustwaić do pieca, czy nagrywać dwoma mikrofonami jednocześnie czy lepiej jednym, może jakies duble? Zdaję sobie sprawę, że temat jest bardzo obszerny i praktycznie niewyczerpywalny ale chodzi mi o proste wkazówki od których mam zacząć i na co zwrócić uwagę. Zazwyczaj lubię eksperymentować i sam szukać rozwiązań bo wtedy najwięcej można się nauczyć ale jutro nie będę mieć czasu na eksperymenty...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika
acoto

Re: Gitara - mikrofony - ustawienia

Post autor: acoto » niedziela 06 sty 2008, 19:05

Czarno to widzę, kolejna Metallica bez sprzętu i z nikłą wiedzą jak to się robi ....ale może się mylę. Oby...

ze stratocastera i tego piecyka raczej "mocnego mięsa" nie uzyskasz.
Jeżeli to zlecenie i kolo przyjdzie do ciebie z tym sprzętem to zrób tak.
Nagraj jak sobie zażyczy płatnik / niech sobie ukręci co mu tam pasi/.
Przystaw dowolny mikrofon / no może nie B1/ i nagraj ale jednocześnie pociągnij "czysta" gitarę na drugą ścieżkę i jak kolo sobie pójdzie, użyj softu z ampami i odpowiednio kręcąc zrób z tego coś co się da słuchać.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 06 sty 2008, 19:21

nie powinno byc sytuacji, w ktorej nie ma czasu na sluchanie tego co sie nagrywa, wiec poswiec 5 minut na znalezienie takiego ustawienia mikrofonu, ktore ci podpasuje

pamietaj, ze ustawieniem mikrofonu nie zmienisz brzmienia samej gitary - jakkolwiek go nie ustawisz to nadal bedzie fender

kocham brzmienie fendera, ale metalowcy raczej go nie lubia

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 06 sty 2008, 19:43

po swoich ostatnich doswiadczeniach :)

najlepiej brzmi taki gitarzysta ktory sie dobrze slyszy :) i wie czego chce w kwestii brzmienia.

Tepretycznie masz wszystko (w kwestii sprzetu) co potrzeba do prof. nagranej gitary - a jak pomieszczenie? czy macie jakis mniejszy piecyk w opcji?

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 06 sty 2008, 23:58

kocham brzmienie fendera, ale metalowcy raczej go nie lubia...
metalowcy lubią gitary które nie brzmią ładnie. Klasa instrumentu nie gra roli, byle brzmienie nie było okragłe, bo wtedy jest jak to mówią "pedalskie"

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 07 sty 2008, 08:09

Jest sporo o tym w sieci - np:
nullLink1
Link2
Link3

BTW, gdzie bylo napisane że założyciel wątku pisał o gitarze metalowej?
Widziałem tylko slowa mocna, przesterowana i mięsista...

minimax

Post autor: minimax » poniedziałek 07 sty 2008, 10:42

Ustawiłbym SM58 blisko membrany, ale nie na środku, pojemnościówkę jakiś metr od pieca. Cudów bym nie oczekiwał po tym sprzęcie, ale nie masz wyjścia... Z reguły pojemnośćiówkę biorę do miksu tylko jako domieszkę do podstawowego sygnału z Shura. No i oczywiście duble, jeśli ma być mięcho.

[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » poniedziałek 07 sty 2008, 13:56

...Ustawiłbym SM58 blisko membrany, ale nie na środku, pojemnościówkę jakiś metr od pieca. Cudów bym nie oczekiwał po tym sprzęcie, ale nie masz wyjścia... Z reguły pojemnośćiówkę biorę do miksu tylko jako domieszkę do podstawowego sygnału z Shura. No i oczywiście duble, jeśli ma być mięcho.

...
A czy sygnał z pojemnościówki i Shure'a ustawić równo w środku panoramy czy pojechać nimi trochę na boki?

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » poniedziałek 07 sty 2008, 14:00

...po swoich ostatnich doswiadczeniach :)

najlepiej brzmi taki gitarzysta ktory sie dobrze slyszy :) i wie czego chce w kwestii brzmienia.

Tepretycznie masz wszystko (w kwestii sprzetu) co potrzeba do prof. nagranej gitary - a jak pomieszczenie? czy macie jakis mniejszy piecyk w opcji?...

No problem w tym, że ten gitarzysta nie jest za bardzo pewien co może z tego pieca wyciągnąć i oczekuje ode mnie że zrobie mu "mięso". Takie realizatorskie "czary mary". Pomieszczenie jest OK, mniejszego pieca nie ma niestety.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 07 sty 2008, 14:29

No problem w tym, że ten gitarzysta nie jest za bardzo pewien co może z tego pieca wyciągnąć i oczekuje ode mnie że zrobie mu "mięso". Takie realizatorskie "czary mary". Pomieszczenie jest OK, mniejszego pieca nie ma niestety....
a wiesz skąd się bierze to mięso? ze żródła. Musisz to jakoś wytłumaczyć pacjentowi, "mięso" to ,jeśli dobrze rozumiem to określenie, gitara z mocnymi pikapami, grubymi strunami i obniżonym stroju tak do C,cis, + hajgejnowy piec. Tymi "czary mary" to możesz tylko coś napsuć.
Spróbuj rozkręcić tego MG na maxa, tylko wystaw gitarzystę do kibla bo nieprzeżyje , może coś się uda ale te warunki co do gitary są IMO konieczne, może ma w tym stracie jakiegoś mocnego humba, jeśli to same single to szkoda czasu. Ja bym zostawił w spokoju tego wzmaka i zrobił mięso z jakiejś wtyki, choćby extremista /jeśli nie masz lepszych/.

ODPOWIEDZ