Mikser w Presonus Firestudio
- Tasiorowski
Panowie, mam wielki problem. Od paru godzin kombinuję, jak zrobić prostą wysyłkę sygnału na zewnętrzny efekt. Chodzi mi o to, że nie ważne jak bym poustawiał mikser karty i routing w CUBASE SX 3, to nic nie chce działać. Zaczynam mieć dość tego miksera, chodzi mi o to, żeby wypuścić sygnał z DAW 1-2 na OUTPUTS 1-2 i zrobić powrót po S-PDIF. Tak, żeby z jednego tracku w Cubase leciał sygnał, a na drugim żeby się rejestrował już przetworzony. Czy to w ogóle możliwe ?? Pomóżcie panowie, bo mi się pierwsza sesja w studio zbliża, a ja się męczę z interfacem karty i żeby się nie okazało, że będę musiał przerzucać tracki na laptopa i się wpinać nim w linię karty w stacjonarnym
a może macie jakieś gotowe presety ustawienia tego cholernego miksera.

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
Re: Mikser w Presonus Firestudio
na pierwszym mikserze ustawiasz tylko wyjscie czyli sygnal z DAW1-2 wysylasz na analog 1-2 najrposcie na daw1-2 zaznaczyc solo
w drugim mikserze ustawiasz tylko powrot czy solo na spdif.
dodatkowo jezeli masz dodatkowy odlsuch, to mozesz wyslac ten sygnal np na analog 3-4 i przelaczyc sluchawki aby pobieraly sygnal z tej wysylki
bedziesz wtedy slyszec obrobiony sygnal
no i w cubase wybierasz record z spdif
no i kwestia najwazniejsza to synchronizacja.
skoro przez spdif to znaczy ze efekt jest cyfrowy ze swoim przetwornikiem.
wiec tam gdzie masz master ma byc master, a gdzie slave ma byc slave.
jedynie co zauwazylme, ale nie sprawdzalem tego drugi raz, to ze przy synchronizacji z ext spdif nie dzialalo odtwarzanie dzwiekow z jakiegokolwiek daw w mikserze karty. jezeli tak bedzie tez, no to musisz pchnac synchronizacje z presonusa do tego efektu
pozdrawiam
dodatkowo jezeli masz dodatkowy odlsuch, to mozesz wyslac ten sygnal np na analog 3-4 i przelaczyc sluchawki aby pobieraly sygnal z tej wysylki
jedynie co zauwazylme, ale nie sprawdzalem tego drugi raz, to ze przy synchronizacji z ext spdif nie dzialalo odtwarzanie dzwiekow z jakiegokolwiek daw w mikserze karty. jezeli tak bedzie tez, no to musisz pchnac synchronizacje z presonusa do tego efektu
pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
- Tasiorowski
Re: Mikser w Presonus Firestudio
...na pierwszym mikserze ustawiasz tylko wyjscie czyli sygnal z DAW1-2 wysylasz na analog 1-2 najrposcie na daw1-2 zaznaczyc solo
pozdrawiam...
Dzieki, doszedłem do tego w końcu. Ja kombinowałem w sekcji OUTPUTS/ROUTER a nie MIXER. W zasadzie to nie do końca klarowny jest dla mnie ten mikser. Ja to zrobiłem trochę inaczej. Tak jak opisałeś, nie wiem czemu, ale nie chce mi działać. Ja podpiąłem zewnętrzne efekty do wyjść 3/4. ustawiam w MIX 1 wysyłkę na 3/4, w MIX 2 soluję SPDIF, tak jak powiedziałeś, i w dodatku wysyłam sygnał na 1/2. Dopiero wtedy mam odsłuch przetworzony lub nieprzetworzony no i nagrywa się tak jak powinno. Co do synchronizacji, to sygnał wpada analogowo w kompresor, dalej analogowo leci do efektu. W opcjach efektu ustawiam mu wejście ANALOG wyjście DIGITAL i wraca po S-PDIF do karty. Wszystko śmiga bez problemu teraz. Ja mam kombinację FIRESTUDIO + DIGIMAX FS i uważam, że jest to kombinacja optymalna, mikser analogowy już dawno wypiety z pętli
Czy znasz jakąś inną alternatywę w podobnej cenie ?
pozdrawiam...
Dzieki, doszedłem do tego w końcu. Ja kombinowałem w sekcji OUTPUTS/ROUTER a nie MIXER. W zasadzie to nie do końca klarowny jest dla mnie ten mikser. Ja to zrobiłem trochę inaczej. Tak jak opisałeś, nie wiem czemu, ale nie chce mi działać. Ja podpiąłem zewnętrzne efekty do wyjść 3/4. ustawiam w MIX 1 wysyłkę na 3/4, w MIX 2 soluję SPDIF, tak jak powiedziałeś, i w dodatku wysyłam sygnał na 1/2. Dopiero wtedy mam odsłuch przetworzony lub nieprzetworzony no i nagrywa się tak jak powinno. Co do synchronizacji, to sygnał wpada analogowo w kompresor, dalej analogowo leci do efektu. W opcjach efektu ustawiam mu wejście ANALOG wyjście DIGITAL i wraca po S-PDIF do karty. Wszystko śmiga bez problemu teraz. Ja mam kombinację FIRESTUDIO + DIGIMAX FS i uważam, że jest to kombinacja optymalna, mikser analogowy już dawno wypiety z pętli

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141